Osrednja igralska četverica filma Fantovska leta, ki se zdi ta hip nezaustavljivo usmerjen proti oskarju za najboljši film. Foto: Reuters
Osrednja igralska četverica filma Fantovska leta, ki se zdi ta hip nezaustavljivo usmerjen proti oskarju za najboljši film. Foto: Reuters
Zmagoslavje Grand Budapest hotela v kategoriji najboljše komedije velja za morda največje presenečenje večera v filmskih sekcijah. Foto: Reuters

Kot mednarodni novinarji razumemo pomen svobode umetniškega izražanja. Skupaj se bomo zoperstavili vsakomur, ki bo skušal zatirati svobodo govora, od Severne Koreje pa do Pariza.

Theo Kingma, predsednik Zveze tujih novinarjev v Hollywoodu
Jasno je bilo, da voditeljici s hollywoodsko smetano ne bosta ravnali v rokavicah. Na sliki prizor iz skeča na račun hekerskega vdora v računalniško mrežo studia Sony. Foto: Reuters

V Zgodbah iz hoste Pepelka pobegne pred svojim princem, Motovilka je pred svojim princem zaprta v stolp, Trnuljčica pa je mislila, da gre samo na kavo z Billom Cosbyjem.

Amy Poehler
Eddie Radmayne
Eddie Radmayne je zlati globus dobil za svojo upodobitev fizika Stephena Hawkinga. Foto: Reuters

Fantovska leta so dokaz, da še obstajajo krasne vloge za ženske po 40. letu ... ampak samo, če so jih dobile že pred 40. letom.

Amy Poehler
Najbolj pričakovan in fotografiran zvezdniški par sta bila seveda zakonca Clooney. Foto: Reuters
Nad večerom je visela tudi senca nedavnega terorističnega napada v Parizu. Foto: Reuters

Človeka navda s ponižnostjo, ko najde nekoga, ki ga lahko ljubi, in še bolj, če je na to čakal celo življenje. Amal, kakršna koli alkemija je križala najine poti - ne bi mogel biti bolj ponosen, da sem tvoj mož.

George Clooney (v zahvalnem govoru za nagrado Cecila B. DeMilla)
Billy Bob Thornton se Fargu lahko zahvali za ponovno obuditev njegove nekoliko stagnirajoče kariere: domov je odnesel zlati globus za najboljšega igralca v miniseriji. Foto: Reuters
Julianne Moore in Eddie Radmayne sta, sicer v različnih filmih, oba igrala posameznika, ki ju v relativno mladih letih prizadane huda bolezen. Take vloge, če dobro odigrane, so praviloma favoriti za nagrade - kar se je potrdilo tudi letos. Foto: Reuters

Kot ponavadi se je Wes (Anderson, op. n.) pripeljal s kolesom, sestavljenim iz delov starih bastub.

Tina Fey
Po osmih nominacijah (!) je bil končno nagrajen tudi Kevin Spacey, in sicer za vlogo v seriji Hiša iz kart. Foto: Reuters
Nekaj je bilo tudi presenečenj: denimo to, da je nagrado za najboljšo pesem podelil Prince. Foto: Reuters
Zlati globusi so podeljeni

Poleg kipca za najboljšo dramo (zlati globusi vse glavne nagrade podeljujejo v dveh sekcijah, drame in muzikala ali komedije) so Fantovska leta odnesla še nagrado za najboljšo režijo (Richard Linklater) in najboljšo igralko v stranski vlogi (Patricia Arquette). "Pod črto: vsi na svetu imamo napake. Nihče ni popoln," je v svojem zahvalnem govoru povedal Linklater. "Nagrado posvečam staršem po vsem svetu, ki rastejo, in vsem družinam, ki preprosto drsijo skozi svet in se trudijo po svojih najboljših močeh." Arquettova se je zahvalila svojima otrokoma, češ da "je bila vloga njune mame njena najljubša v vsem življenju".

Kdo so torej ti eksotični "tuji novinarji v Hollywoodu"?
Na tej točki se je torej že zdelo, da se noč odvija proti predvidenemu zmagoslavju obeh filmov, ki trenutno veljata za osrednja favorita za oskarja, Fantovskih let in črne satire Birdman Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. A sledil je puč pri samem vrhu: najboljša komedija ali muzikal večera je postal Grand Budapest hotel. Wes Anderson se je v svojem govoru pošalil na račun gostiteljice večera, Zveze tujih novinarjev v Hollywoodu, organizacije praviloma samostojnih filmskih kritikov, ter se zahvalil (fiktivnim) "Yorumu, Dagmarju, Yukiko in Mounawarju".

In še najpomembnejša nepomembna tema:

Kaj so imeli oblečeno?


No, na koncu tudi Birdman ni ostal praznih rok: Michael Keaton, ki igra odcvetelega protagonista franšize o superjunaku, je postal najboljši igralec v muzikalu ali komediji, film pa ima tudi najboljši scenarij. Vidno ganjeni Keaton se je na odru zahvalil svojemu sinu, češ da je njegov "najboljši prijatelj". "Hudiča," je pripomnil nato. "Pa ravno to dvoje, kar sem si obljubil, da ne bom počel: jokal in delal narekovajev z rokami."

V kategoriji drame je najboljši igralec postal Eddie Radmayne v Teoriji vsega, biografskem filmu o mladih letih Stephena Hawkinga, in Julianne Moore za vlogo profesorice, ki se mora v filmu Still Alice spoprijeti z diagnozo Alzheimerjeve bolezni.

Dobrodošlica "minimalno nadarjenim pamžem"
Tina Fey in Amy Poehler, ki sta podelitev vodili že tretje leto zapored, sta se v uvodni govor vrgli brez okolišenja: takoj sta se dotaknili "občutljivih" tem, kot je nedavni hekerski napad na studio Sony, obtožbe posilstev na račun Billa Cosbyja in vzpon televizije, ki v zadnjih letih postaja močnejša kulturna referenca od filmske produkcije. Takoj v prvem stavku sta pozdravili vse "grozljive, razvajene, minimalno nadarjene pamže", ki so prišli na podelitev, posvečeno "vsem filmom, ki jih Severna Koreja odobrava".

Kdo je resnična zvezda v gospodinjstvu Clooney?
In seveda sta povezovalki večera na muho vzeli tudi svojo priljubljeno tarčo, Georgea Clooneya, ki je bil sinoči tudi dobitnik častnega priznanja za življenjsko delo, nagrade Cecila B. DeMilla. Tina je pripomnila, da bi bilo morda bolj smiselno, če bi nagrado dobila njegova žena, odvetnica in borka za človekove pravice Amal Clooney, ki je večino leta 2014 delala za Združene narode.

Tudi Hollywood je Charlie
Kot senca je nad večerom videl tudi nedavni teroristični napad na uredništvo satirične revije Charlie Hebdo v Parizu. Številni udeleženci, tudi Clooney, so nosili priponke Je Suis Charlie, Helen Mirren je na rdeči preprogi držala plakat z istim sloganom.

Predsednik Zveze tujih novinarjev v Hollywoodu Theo Kingma je požel stoječe ovacije za svoj govor, v katerem je pozval k boju za "svobodo govora od Severne Koreje pa do Pariza." Tudi podeljevlec Jared Leto se je dotaknil pariške tragedije in svoj nagovor končal z Je suis Charlie.

Šokirani in duhoviti prebliski
Čisto prvo nagrado večera pa so - po pričakovanjih - podelili fantastičnemu J. K. Simmonsu, ki je najboljši igralec v stranski vlogi postal po zaslugi indie filma Ritem norosti, v katerem je igral avtoritativnega dirigenta. Zahvalil se je svojemu mlademu soigralcu Milesu Tellerju, ki ga je "vsak dan navdihoval, da sem hotel kričati nanj in ga usekati po glavi".

Nekateri nagrajenci na kipec očitno niso bili pripravljeni: Amy Adams, ki je postala najboljša igralka v komediji ali muzikalu (Big Eyes), je v šoku dahnila: "Še lip glossa mi ni uspelo popraviti."

Koordinirani kaos
Večer je potekal sproščeno, v duhu (navidezne) improvizacije; manjkalo ni niti glamurja na rdeči preprogi niti nepričakovanih zvezdniških nastopov (tam je bil med drugim tudi Prince) - vrnil se je celo prejšnji voditelj, "zloglasni" Ricky Gervais.

Tujejezična nagrada potuje v Rusijo
V kategoriji najboljšega animiranega filma je prav tako prišlo do prekuca: namesto favorita, Lego filma, je slavil drugi del animacije Kako izuriti svojega zmaja. Teorija vsega je pobrala zlati globus za najboljšo glasbeno podlago (Johan Johannsson), hladni realizem politične drame Leviatan pa je ruskemu režiserju Andreju Zvjagincevu prinesel globus za najboljši tujejezični film.

Fargo blesti tudi v novem formatu
In naposled je treba seveda omeniti še številne televizijske kategorije. Fargo, serija, ki je nastala po istoimenskem filmu bratov Coen iz leta 1996 in je s petimi nominacijami veljala za favorita, je postala najboljša miniserija ali film za televizijo. Najboljši igralec v tej isti kategoriji je postal njen protagonist Billy Bob Thornton. "Lahko rečeš praktično kar koli in se znajdeš v težavah, to vem iz prve roke," je pripomnil Thornton. "Zato bom rekel samo hvala."

Zmagoslavje televizijskih novincev
Podobno, ko se je pred nekaj leti med uveljavljene velikane "vrinil" Netflix, si je leto kos pogače odrezal še Amazon: zlati globus v kategoriji komedije ali muzikala so - kar je bilo precejšnje presenečenje - dobili za komedijo Transparent, ki načenja vprašanja spolne identitete. Protagonist Jeffery Tambor je v isti kategoriji postal najboljši igralec, svojo nagrado pa je posvetil transspolni skupnosti: "Hvala za vaš pogum, hvala za navdih, hvala za vaše potrpljenje in hvala, da ste nam pustili biti del preobrazbe."

Še ena nova serija, The Affair (pod okriljem jo ima mreža Showtime), ki tematizira verižno reakcijo posledico skrivnega razmerja med poročenim pisateljem in natakarico, je postala najboljša dramska serija z najboljšo igralko v tej kategoriji (Ruth Wilson).

Šele prvič nominirana Gina Rodriguez je že dobila kipec za najboljšo igralko v komični seriji (Jane the Virgin). Joanne Froggatt, ki je bila nagrajena za stransko vlogo v seriji Downton Abbey, se je zahvalila žrtvam posilstva, ki so ji pisale, ko je njen lik v seriji doživel nekaj podobnega.

Je naslednji mesec podeljevanja nagrad zdaj začrtan?
Zlati globusi iz leta v leto postajajo pomembnejši mejnik v sezoni nagrad: lani si je podelitev v živo ogledalo 20,9 milijona gledalcev, kar je bilo največ po letu 2004. Raper Common, ki je na oder prišel po nagrado za najboljšo izvirno pesem (singel Glory iz zgodovinske drame Selma), pa je spektakel postavil na še višji piedestal: "Rad bi se zahvalil Bogu in Zvezi tujih novinarjev."

Organizacija HFPA, ki jo sestavljajo večinoma samostojni novinarji, je v zadnjih letih občutno popravila svoj ugled (prej so veljali za neenotno druščino, ki nagrade podeljuje na podlagi zvezdniškega statusa). Lani so za najboljšo dramo izbrali McQueenovo 12 let suženj, ki je pozneje dobila oskarja za najboljši film, in Ameriške prevare za najboljšo komedijo.

Vsi zmagovalci še enkrat:

FILMSKE KATEGORIJE

Najboljši film (drama): Fantovska leta
Najboljši film (komedija ali muzikal): Grand Budapest hotel

Režija: Richard Linklater (Fantovska leta)
Scenarij: Alejandro González Iñárritu, Armando Bo, Alexander Dinelaris in Nicolás Giacobone (Birdman)

Najboljši igralec (drama): Eddie Redmayne (Teorija vsega)
Najboljši igralec (komedija ali muzikal): Michael Keaton (Birdman)

Najboljša igralka (drama): Julianne Moore (Still Alice)
Najboljša igralka (komedija ali muzikal): Amy Adams (Big Eyes)

Najboljši igralec v stranski vlogi: J. K. Simmons (Ritem norosti)
Najboljša igralka v stranski vlogi: Patricia Arquette (Fantovska leta)

Izvirna pesem: Common in John Legend: Glory (iz filma Selma)
Izvirna glasbena podlaga: Jóhann Jóhannsson (Teorija vsega)
Animirani film: Kako izuriti svojega zmaja 2
Tujejezični film: Leviatan (Rusija)

TELEVIZIJSKE KATEGORIJE

Najboljša serija (drama): The Affair
Najboljša serija (komedija ali muzikal): Transparent
Najboljša miniserija ali TV-film: Fargo

Najboljši igralec (drama): Kevin Spacey (Hiša iz kart)
Najboljši igralec (komedija ali muzikal): Jeffrey Tambor (Transparent)
Najboljši igralec (miniserija ali TV-film): Billy Bob Thornton (Fargo)
Najboljši igralec v stranski vlogi (miniserija ali TV-film): Matt Bomer (The Normal Heart)

Najboljša igralka (drama): Ruth Wilson (The Affair)
Najboljša igralka (komedija ali muzikal): Gina Rodriguez (Jane the Virgin)
Najboljša igralka (miniserija ali TV-film): Maggie Gyllenhaal (The Honourable Woman)
Najboljša igralka v stranski vlogi (miniserija ali TV-film): Joanne Froggatt (Downton Abbey)

Kot mednarodni novinarji razumemo pomen svobode umetniškega izražanja. Skupaj se bomo zoperstavili vsakomur, ki bo skušal zatirati svobodo govora, od Severne Koreje pa do Pariza.

Theo Kingma, predsednik Zveze tujih novinarjev v Hollywoodu

V Zgodbah iz hoste Pepelka pobegne pred svojim princem, Motovilka je pred svojim princem zaprta v stolp, Trnuljčica pa je mislila, da gre samo na kavo z Billom Cosbyjem.

Amy Poehler

Fantovska leta so dokaz, da še obstajajo krasne vloge za ženske po 40. letu ... ampak samo, če so jih dobile že pred 40. letom.

Amy Poehler

Človeka navda s ponižnostjo, ko najde nekoga, ki ga lahko ljubi, in še bolj, če je na to čakal celo življenje. Amal, kakršna koli alkemija je križala najine poti - ne bi mogel biti bolj ponosen, da sem tvoj mož.

George Clooney (v zahvalnem govoru za nagrado Cecila B. DeMilla)

Kot ponavadi se je Wes (Anderson, op. n.) pripeljal s kolesom, sestavljenim iz delov starih bastub.

Tina Fey
Zlati globusi so podeljeni