Islandski režiser Runar Runarsson z zlato školjko. Foto: EPA
Islandski režiser Runar Runarsson z zlato školjko. Foto: EPA
false
Levo argentinski igralec Ricardo Darin, desno njegov španski kolega Javier Camara, ki sta prejela nagradi za najboljšo moško vlogo. Foto: EPA
false
Kubanska igralka Yordanka Ariosa se je razveselila nagrade za najboljšo igralko. Foto: EPA

Runarsson, sicer priznan režiser kratkih film, je svoj drugi celovečerni film (prvi je bil Vullkan leta 2011) postavil na sever Islandije, in sicer v čas poletja, ki ne pozna noči; v ospredju pa je 16-letni Ari, ki ga, potem ko se njegova mati preseli v Afriko, pošljejo živet k odtujenemu očetu.

Srebrno školjko za najboljšo režijo je prejel belgijski režiser Joachim Lafosse za film The White Knights, v katerem francoski igralec VIncent Lindon igra vodjo nevladne organizacije, ki si prizadeva rešiti 300 otrok iz Čada, ki je v primežu državljanske vojne. Srebrni školjki za najboljšo moško vlogo sta prejela Ricardo Darin in Javier Camara, ki sta zaigrala v komični drami Truman režiserja Cesca Gaya. Med ženskami je nagrado za najboljšo vlogo odnesla Yordanka Ariosa za vlogo v filmu The King of Havana.

Posebno nagrado žirije, ki ji je predsedovala danska igralka Paprika Steen, je prejela francosko-belgijsko-španska koprodukcije Evolution režiserke Lucile Hadžihalilović. Film je prejel tudi nagrado za najboljšo fotografijo.

Nagrada občinstva je šla japonskemu filmu Naša sestrica (Umimachi Diary) režiserja Hirokazuja Koreede.

Nagrada za življensko delo za Emily Watson
Že v petek so nagrado za življensko delo izročili britanski igralki Emily Watson. "Ko berem dolg seznam ljudi, ki so nagrado prejeli pred menoj, se počutim izjemno počaščeno," je 48-letnica predstavnikom sedme sile dejala pred prejemom nagrade. Pred njo so nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1986, prejeli Gregory Peck, Lauren Bacall, Bette Davis, Susan Sarandon, Meryl Streep, Julia Roberts, Richard Gere in Woody Allen.

Festival v San Sebastinu je bil sprva namenjen nagrajevanju najboljših španskih filmov, sčasoma pa je presegel meje in postal eden od najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. Letos je potekal med 18. in 26. septembrom.

Truman

El Rey De La Habana

Evolution