"No, gremo dalje, preden me NBC zamenja z Jayem Lenom," je opazka, kakršna Gervaisu uide po kaki še posebej nekorektni šali. Foto: Reuters
Ricky Gervais
"Zlati globusi so ista reč kot oskarji, ampak brez vsega njihovega ugleda. Zlati globusi so proti oskarjem to, kar je Kim Kardashian proti Kate Middleton. Malo glasnejši, malo bolj ceneni, malo bolj pijani in gotovo lažje kupljivi." Foto: Reuters
Tudi lani voditeljici s hollywoodsko smetano nista ravnali v rokavicah. Na sliki prizor iz skeča na račun hekerskega vdora v računalniško mrežo studia Sony. Foto: Reuters

73. podelitev nagrad zlati globus, ki jo bo 10. junija predvajala televizija NBC, bo vodil Ricky Gervais. Britanski komik je vest že potrdil na Twitterju in pripomnil, da "je edino zagotovilo to, da se ne bodo vsi zabavali toliko kot sam". Avtor nanizanke Pisarna namreč slovi po tem, da slavljence večera rad zbada z zasoljenimi opazkami.

Veliki oder Gervaisu seveda ni tuj: podelitev je vodil v letih 2010, 2011 in 2012; načeloma je obveljal za duhovitega povezovalca, ki stalno preizkuša, kako daleč lahko gre. "Razorožujoč in presenetljiv, Ricky je pripravljen, da se bo poklonil - in posmehnil - najboljšim dosežkom leta na področju filma in televizije," je v izjavo za javnost zapisal predsednik NBC-ja Robert Greenblatt. "Pripnite si varnostne pasove."

Gervais, ki je leta 2001 ustvaril humoristično nanizanko Pisarna, je nato format prodal še Američanom, sam pa nadaljeval še s serijama Extras in Life's Too Short; v zadnjih letih nastopa tudi v hollywoodskih filmih (Night at the Museum, The Invention of Lying, Muppets Most Wanted ...).

Lani sta podelitev povezovali komičarki Tina Fey in Amy Poehler, ki sta bili prav tako že trikrat na čelu spektakla.

Sporočilo Akademiji?
Prejšnji teden je s svojo objavo pohitela tudi Akademija: razkrili so, da bo podelitev oskarjev februarja vodil prav tako provokativni Chris Rock. In če so bili člani HFPA-ja lani bojda ponosni, da so oskarjem "speljali" Amy in Tino, je njihova letošnja izbira morda prav tako sporočilo konkurenci, nekaj v slogu: če mislite, da ste vi dobili voditelja brez dlake na jeziku, počakajte na našega!

Rockove provokacije na račun Juda Lawa so namreč precej mile proti temu, kar počne Gervais. Ko je leta 2010 obupna romantična pustolovščina Turist dobila kar tri nominacije, je pripomnil: "Rad bi zatrl nezaslišani trač, da so HFPA Turista nominirali samo zato, da bi se lahko družili z Johnnyjem Deppom in Angelino Jolie. To ni edini razlog. Sprejemali so tudi podkupnine."

Na muho je vzel tudi (visoko) povprečno starost članov organizacije, ki nagrade podeljuje: "Pravkar sem moral predsedniku HFPA-ja pomagati zlesti s stranišča in mu poriniti zobe nazaj v usta."

V sklepnem govoru leta 2012 se je spet dotaknil ne tako zelo bleščeče zgodovine HFPA-ja, ko gre za sprejemanje radodarnih daril od velikih studiev: "Za vse, ki še vedno ne veste: zlati globusi so ista reč kot oskarji, ampak brez vsega njihovega ugleda. Zlati globusi so proti oskarjem to, kar je Kim Kardashian proti Kate Middleton. Malo glasnejši, malo bolj ceneni, malo bolj pijani in gotovo lažje kupljivi. Menda. Nič ni bilo dokazano."