Mnenja o tem, kako je Chris nalogo opravil, so bila sicer pred enajstimi leti razdeljena na dva pola. Foto: Reuters
Mnenja o tem, kako je Chris nalogo opravil, so bila sicer pred enajstimi leti razdeljena na dva pola. Foto: Reuters
Takole je svojo novo službo na Twitterju objavil Rock sam. Foto: Twitter
Chris Rock
Chris Rock se v svoji komediji ne ogiba političnim temam in provokacijam zvezdnikov, kar tarčam njegovega posmeha po navadi ni pretirano všeč. Foto: Reuters
Jude Law
Kakšno leto po Rockovi prvi voditeljski preizkušnji so Juda Lawa v nekem intervjuju vprašali, kaj polaga na srce Akademiji, če bodo še kdaj hoteli najeti Chrisa Rocka. "Dokaz je v samem rezultatu. Glejte, če ne morete dobiti Billyja Crystala, pač počakajte." Foto: Reuters

"Chris je morda najbolj znan kot stand up komik, ampak mi v njem vidimo kreativnega inovatorja v vseh pogledih. V svojem umetniškem delu je neustrašen," je v izjavo za javnost zapisala direktorica Akademije Dawn Hudson. "Ne bi mogli biti bolj veseli, da mu lahko spet izrečemo dobrodošlico v svoji ekipi."

Govorice, da je Rock najverjetnejša izbira za voditelja, so krožile že od trenutka, ko je bilo potrjeno, da sta službo producentov prireditve tokrat dobila Reginald Hudlin in David Hill. Hudlin ima namreč s komikom že zgodovino: režiral je pilotno epizodo njegove humoristične nanizanke Everybody Hates Chris. Obenem je bil Hudlin tudi producent lanske podelitve guvernerjevih nagrad (prav tako prireditev pod okriljem Akademije), na kateri je poklon Harryju Belafonteju vodil prav Chris Rock.


Presenetljivo omledni Neil Patrick Harris

Akademija seveda upa, da bo Rock požel boljše kritike - in predvsem pred televizijo obdržal več gledalcev, kot jih je vztrajalo letos. Zadnjo podelitev zlatih kipcev je vodil Neil Patrick Harris, a rezultati niso bili spodbudni: izkazalo se je, da je imel televizijski prenos dogodka najslabšo gledanost v zadnjih šestih letih in kar 15 odstotkov manj gledalcev kot lani. Veliko bolje kot letargični, neprovokativni Harris se je leto prej odrezala Ellen, ki ji je uspelo doseči 44-milijonsko gledanost (in s skupinskim "selfijem" zaradi preobremenjenosti sesuti Twitter).


Vsem ne bo všeč

Mnenja o tem, kako je Chris nalogo opravil, so bila sicer pred enajstimi leti razdeljena na dva pola: pri USA Today so ga okronali za "enega najslabših voditeljev sploh", zdaj že pokojni kritik Roger Ebert pa je denimo njegov uvodni monolog pohvalil kot "presenetljivo relevanten in brez strahu pred kontroverznostjo".

Rock se je takrat v svojih monologih neprestano vračal k domnevni vseprisotnosti Juda Lawa v Hollywoodu. "Kaj, ste hoteli Toma Cruisa, pa ste lahko dobili samo Juda Lawa? Čakajte. To ni isto, O. K.? Pa kdo je sploh Jude Law?" se je spraševal. "Zakaj je v vsakem filmu, ki sem ga gledal v zadnjih štirih letih? In še če ne igra v njem, ga najdeš v odjavni špici, ker je pekel piškote ali kaj takega. Povsod je - gej, hetero, Američan, Britanec. Če ne morete dobiti zvezde, pač počakajte, prav?"

Vsem se to ni zdelo duhovito. Ko je pozneje na oder prišel Sean Penn, je prhnil: "Oprostite mojemu pomanjkanju smisla za humor, ampak Jude Law je eden najboljših igralcev svoje generacije." (Še Law sam je kako leto pozneje priznal, da so ga komikove pripombe užalile.)

Če lahko sodimo po uvodnem monologu iz leta 2005 - našli ga boste pod novico - je najbrž precej varno napovedati, da se Rock v polnem razmahu ameriške predvolilne bitke ne bo ustrašil političnih tem, ki sicer zategnjenemu občinstvu na Oskarjih po navadi ne ležijo najbolje.

Akademija vse manj ustanova "belih, priletnih gospodov"
Izbira naslednjega voditelja je še en dokaz, da Akademija vendarle dela korake v smeri večje raznolikosti, ko gre za podeljevanje najvišjih nagrad v industriji. (Lani je po razglasitvi nominacij po Twitterju zaokrožil slogan #OscarsSoWhite, s katerim so ljudje opozarjali na pomanjkanje raznolikosti med nominiranci.)

Letos so članstvo ponudili 322 novim članom, kar je največja "generacija" v zgodovini ustanove; med izbranci je bilo več kot 23 nebelcev in več kot 28 odstotkov žensk. Naslednji mesec se bodo na guvernerjevih nagradah poklonili Spiku Leeju.