Carlos Vermut, režiser zmagovalnega filma, ne more verjeti svoji sreči. Foto: EPA
Carlos Vermut, režiser zmagovalnega filma, ne more verjeti svoji sreči. Foto: EPA
Portoriški zvezdnik Benicio del Toro s svojim priznanjem za življenjsko delo. Foto: Reuters
Danska igralka s simpatičnim imenom - Paprika Steen - je domov odnesla školjko za najboljšo žensko vlogo. Foto: Reuters
Častno nagrado so Denzlu Washingtonu podelili še pred sklepnim večerom. Foto: Reuters

Vermut si je prislužil tudi nagrado za najboljšo žirijo, posebna nagrada žirije pa je šla v roke francoskemu režiserju Cedricu Kahnu za Vie Sauvage (Divje življenje).

Na filmskem festivalu, ki je tudi najstarejši filmski festival v špansko govorečem svetu, se je za glavno festivalsko nagrado potegovalo 21 filmov, med njimi indijsko-francosko-britanska koprodukcija Tigers v režiji Danisa Tanovića.

Isti film je tako nagrado za najboljši film kot tudi za najboljšo režijo nazadnje dobil leta 1997, ko je to uspelo Francozu Claudu Chabrolu s filmom Rien ne va plus.

"Kino je potovanje, ki ga človek ne opravi sam," je na slovesni podelitvi povedal letošnji zmagovalec Vermut. Magical Girl je drugi igrani film tega 34-letnega režiserja in govori o Luisu, brezposelnem učitelju, ki naredi vse, da bi uresničil želje svoje neozdravljivo bolne hčerke. Mala Alicia, ki boleha za levkemijo, namreč sanja o obleki junakinje stripa Čudežna deklica Jukiko. V madridski kriminalni drami, posneti v maniri klasičnega filma noir (a s številnimi referencami na japonsko tradicijo mange), igrajo Luis Bermejo, Jose Sacristan, Barbara Lennie in Lucia Pollan.

Tudi posebno nagrado žirije je dobila zgoraj že omenjena zgodba o očetu: Divje življenje Cedrica Khana je po resnični zgodbi posnet film o možaku, ki je izgubil skrbništvo nad svojima otrokoma; zato ju "ugrabi" in z njima po različnih krajih Francije preživi enajst let na begu pred oblastmi. V glavnih vlogah nastopita Mathieu Kassovitz in Celine Sallette.

Španec Javier Gutierrez je prejel srebrno školjko za najboljšega igralca za vlogo v trilerju La isla minima (za angleški trg: Marshland) režiserja Alberta Rodrigueza, v katerem policista lovita serijskega morilca; nagrado je dobil tudi direktor fotografije filma, Alex Catalan.

Španci zadovoljni z izkupičkom
Štiri nagrade, ki sta si jih razdelila filma La isla minima in Magical Girl, pričajo o trdoživosti španske kinematografije in bogatem lokalnem talentu, saj nekako uspevajo cveteti kljub recesiji.

Kot najboljša igralka je bila prepoznana Danka Paprika Steen za vlogo hčerke na smrt bolne ženske v drami Stille hjerte (Tiho srce) režiserja Billeja Augusta.

Slavljenca festivala sta bila tudi zvezdnika Denzel Washington in Benicio del Toro, ki sta dobila nagrado donostia (beseda pomeni baskovsko ime za San Sebastian), poklon za življenjsko delo na področju filma. "Nagrado bi rad posvetil koščku sveta, iz katerega prihajam," je v svojem zahvalnem govoru povedal Benicio del Toro, Portoričan. "Tam sem se rodil, tam sem se naučil metati kamenje in tam so prvi kamni prileteli vame. Tam sem se naučil tvegati in ne početi stvari samo zato, da nekaj pač počnem."

Nagrade v tekmovalnem sporedu

Zlata školjka: Magical Girl, r. Carlos Vermut

Posebna nagrada žirije: Divje življenje, r. Cedric Kahn (Francija)

Srebrna školjka za režijo: Carlos Vermut (Magical Girl, Španija)
Srebrna školjka za najboljšo igralko: Paprika Steen (Tiho srce, Danska)

Srebrna školjka za najboljšega igralca: Javier Gutierrez (Močvirje, Španija)
Fotografija: Alex Catalan (Močvirje, Španija)
Scenarij: Dennis Lehane (The Drop, ZDA)