Zlatega leva se je veselil eden izmed dveh azijskih udeležencev tekmovalnega programa beneškega festivala. Foto: Reuters
Zlatega leva se je veselil eden izmed dveh azijskih udeležencev tekmovalnega programa beneškega festivala. Foto: Reuters
Helen Mirren
Vloga britanske kraljice ji je prinesla nagrado za najboljšo igralko v Benetkah, pred kratkim pa se je veselila tudi emmyja. Foto: Reuters
Emanuele Crialese
Emanuele Crialese - odkritje festivala v Benetkah. Foto: EPA
Alain Resnais
Francoski režiser je nagrado prejel za film Private Fears in Public Places. Foto: RTV SLO
Marco Muller
Direktor beneškega festivala se bo raje posvetil snemanju svojih filmov. Foto: EPA

Džja Džangke.

Že uvrstitev filma v tekmovalni program je bila presenečenje, prav tako ni zmage filmu o življenju povsem običajnih ljudi po uresničitvi projekta Three Gorges Dam napovedoval skoraj nihče. V konkurenci za naslednika Anga Leeja je bilo 22 filmov, vendar pa je večina kritikov kot resna kandidata omenjala le dva: britanski film Queen režiserja Stephena Frearsa in ameriški film Bobby Emilia Esteveza. V središče sta postavila resnična človeka: Queen britansko kraljico, Bobby Roberta Kennedyja.

Still Life je bil eden izmed dveh azijskih filmov v konkurenci za nagrade; drugega je prispeval Caj Ming Ljang, ki je v filmu I Don't Want to Sleep Alone raziskoval življenje migrantskih delavcev v Maleziji po gospodarskem zlomu. "Veliko novinarjev, tako domačih kot tudi tujih, je o projektu treh sotesk pisalo reportaže in se spraševalo o njegovi smiselnosti, toda ko je bil končan, se ni z njim ukvarjal nihče več. A kot vem sam, prebivalstvo še vedno trpi zaradi njega," je o izboru teme za zmagovalni film povedal kitajski režiser, ki je odločen, da bo še naprej snemal filme in se ukvarjal s težavami šibkejšega družbenega sloja.

Kraljica je prinesla nagrado Helen Mirren
Po pričakovanjih je nagrado za najboljšo žensko vlogo z Lida odnesla Helen Mirren za vlogo britanske kraljice v filmu Queen. Film je svojo drugo nagrado prejel za najboljši scenarij, njegov avtor Peter Morgan pa se je v govoru zahvalil Tonyju Blairu, da je svoj politični propad časovno uskladil s premiero filma.

Drugo presenečenje večera pa je bil dobitnik nagrade za najboljšo moško vlogo Ben Affleck za vlogo v filmu Hollywoodland. Najboljši režiser je s filmom Private Fears in Public Places postal Alain Resnais, žirija pa je posebno nagrado namenila filmu Daratt, prvemu filmu, s katerim je v Benetkah sodeloval Čad. Srebrnega leva je žirija podelila filmu, ki so ga označili za okritje festivala. To naj bi bil film Nuovomondo (Zlata vrata) režiserja Emanuela Crialeseja.

Med dokumentarci najboljši zapis o Katrini
Ožji seznam letošnjih nagrajencev beneškega filmskega festivala končujeta Spike Lee in njegov štiriurni dokumentarec o orkanu Katrina When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts, ki je v kategoriji Horizonti med drugim premagal še enega zelo priljubljenega udeleženca, film The U.S. vs John Lennon.

O tem, kdo si zasluži zlatega leva, je presojala mednarodna žirija pod vodstvom francoske igralke Catherine Deneuve, filme pa so si po službeni dolžnosti ogledovali tudi španski režiser Juan Jose Bigas Luna, ameriški režiser in producent Cameron Crowe, Park Čanvok, ruska igralka Čulpan Kamatova, portugalski producent Paul Branco ter italijanski režiser in igralec Michele Placido.

Upajoči režiserji
Ob zmagovalcu so na zlatega leva upali še Brian de Palma (Črna dalija), Alan Coulter (Hollywoodland), Emilio Estevez (Bobby), Barbara Albert (Fallen), Gianni Amelio (La stella che non c'e), Darren Aronofsky (The Fountain), Emanuele Crialese (Nuovomondo), Alfonso Cuaron (Children of Men), Stephen Frears (The Queen), Mahamat Saleh Haroun (Daratt Ciad), Benoît Jacquot (L’intouchable), Satoshi Kon (Paprika), Joachim Lafosse (Nue propriété) , Kacuhiro Otomo (Mušiši), Alain Resnais (Private Fears in Public Places), Jean-Marie Straub, Daniele Huillet (Quei loro incontri), Johnnie To (Fangzhu), Caj Ming Ljang (Hej janšvan), Paul Verhoeven (Zwartboek), Ivan Vyrypaev (Ejforija) in Apichatpong Weerasethakul (Sang sattawat).

Muller se poslavlja
Selektor Marco Muller, ki je bil zadnja leta skoraj zaščitni znak najstarejšega festivala na svetu, pa je tik pred začetkom letošnje izvedbe napovedal, da je to zadnji festival, za katerega se je trudil, zdaj pa se namerava spet posvetiti snemanju svojih filmov. Novega direktorja čaka težka naloga, saj je beneški filmski festival dobil resnega konkurenta kar v domovini: trojici velikih evropskih festivalov, ki jih ob Benetkah gostita še Berlin in Cannes, se želi pridružiti tudi Rim. Že letos bo tako od 13. do 21. oktobra potekal festival, na katerem je udeležbo že napovedala Nicole Kidman. Kot da novi festival, ki ima dobro finančno podporo, ne bi bil dovolj, pa se mora beneški spopadati še s težavami, kot so stare kinodvorane in pomanjkanje hotelov na Lidu.