Kim Ki Duk z zlatim levom za nasilno Pieto. Foto:
Kim Ki Duk z zlatim levom za nasilno Pieto. Foto:
Phoenix, Hoffman, Anderson
En film, trije nagrajenci: Paul Thomas Anderson je prejel srebrnega leva za režijo filma The Master, Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix pa sta si razdelila nagrado za najboljšega igralca. Foto: EPA
Venice žirija
Žirija 69. beneškega bienala: Letizia Casta, Ari Folman, Ursula Meier, Michael Mann, Pablo Trapero, Samantha Morton, Peter Ho Sun Chan, Marina Abramović in Matteo Garrone. Foto: EPA

Izredno nasilen film pripoveduje o moškem brez družine, ki za posojevalce denarja brutalno grozi ljudem za vračila posojil. Nekega dne se pred njim pojavi ženska, ki trdi, da je njegova mama, kar v njem prebudi odločitev, da opusti svoje delo. Ugrabitev skrivnostne ženske ga popelje v odkrivanje preteklosti, iskanje ljudi, ki jih je prizadel in nadlegoval, prava rešitev pa je, kot pričakovano, veliko grozljivejša, kot je pričakoval na prvi pogled.
Tri nagrade Gospodarju
Številna pričakovanja je izpolnila tudi nagrada za najboljšega igralca. Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix, ki sta si razdelila nagrado, sta za svoji vlogi v filmu o ustanovnih dneh Scientološke cerkve, The Master (Gospodar), požela številne pohvale. Nagrado je prevzel Hoffman, prav tako pa še srebrnega leva, ki ga je žirija za režijo filma The Master podelila Paulu Thomasu Andersonu.
Posebno nagrado žirije je prejel Ulrich Seidl za film Paradies: Glaube (Paradiž: Usoda), nagrado za najboljšo igralko pa je prejela Hada Yaron za izraelski film Fill the Void (Zapolni praznino).
Francoski scenarist Olivier Assayas je prejel nagrado za najboljši scenarij - za politično dramo Apres Mai (Nekaj je v zraku), ki spremlja skupino študentov po francoskih protestih leta 1968. Tehnično nagrado za kinematografijo si je prislužil film E Stato Il Figlio (Sin je to storil) v režiji Daniela Ciprija.
Trije filmi z velikimi pričakovanji brez nagrad
Od filmov, o katerih se je govorilo največ, so tako ostali praznih rok kar trije: To the Wonder (K čudežu) Terrencea Malicka, Passion (Strast) Briana De Palme in Outrage Beyond (Izgred) Takeshija Kitana.
Žirija izbirala med 18 filmi
V tekmi za zlatega leva se je letos v enajstih dneh zvrstilo 18 filmov, ki jih je izbral direktor festivala Alberto Barbera. Terrence Malick je le leto dni po tem, ko je v Cannesu prejel zlato palmo za Drevo življenja, v Benetkah predstavil svoj novi film To the Wonder (K čudežu), ljubezensko zgodbo z Benom Affleckom in Rachel McAdams v glavnih vlogah. Njegov rojak Brian De Palma je tekmoval z nemško-francosko produkcijo Passion (Strast), Paul Thomas Anderson je predstavil film The Master (Gospodar), v katerem sta odlični vlogi odigrala Philip Seymour Hoffman in Joaquin Phoenix.
Japonski mojster Takeshi Kitano je zastopan s filmom Outrage Beyond (Izgred), italijanski režiser Marco Bellochio, lanski dobitnik zlatega leva za življenjsko delo, pa s filmom Bella addormentata (Trnuljčica), ki je posvečen vprašanju evtanazije in je vezan na primer Eluane Englaro.
Za zlatega leva so se potegovali še Olivier Assayas s filmom Apres Mai (Nekaj je v zraku), Peter Brosens in Jessica Woodworth s filmom La cinquieme saison (Peti letni čas), Daniele Cipri s filmom E stato il figlio (Sin je to storil), Harmony Korine s filmom Spring Breakers (Poletne počitnice), Francesca Comencini s filmom Un giorno speciale (Poseben dan), Ramin Bahrani s filmom At any price (Za vsako ceno), Rama Burshtein s filmom Lemale Ha’Chalal (Zapolni praznino), Xavier Giannoli s filmom Superstar, Kim Ki Duk s študijo odnosov med krutim mladim moškim in skrivnostno starejšo žensko Pieta, Brillante Mendoza s Thy womb (Tvoja maternica), Valeria Sarmiento z Linhas de Wellington (Wellingtonove črte), Ulrich Seidl s Paradies: Glaube (Raj: usoda) in Kirill Serebrennikov s filmom Izmena (Izdaja).
O nagradah je odločala žirija festivala, ki ji je predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann. Sestavljali so jo še Marina Abramović, Laetitia Casta, Peter Ho Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton, Pablo Trapero.