Rachel McAdams, prvič: v To The Wonder, ljubezenski drami Terrencea Malicka. Foto:
Rachel McAdams, prvič: v To The Wonder, ljubezenski drami Terrencea Malicka. Foto:
Rachel McAdams, drugič: v Passion, erotični srhljivki Briana De Palme.
James Franco: je za vlogo preprodajalca mamil v Spring breakers iskal navdih pri Axlu Rosu?
Redfordov The Company You Keep bo srhljivka o nekdanjem aktivistu radikalne levičarske organizacije Weather Underground, ki mora bežati, ko novinar razkrije njegovo identiteto.
Predsednik žirije bo Michael Mann, režiser filmov Državni sovražniki, Miami Vice, Kolateralna škoda, Vročina in Poslednji Mohikanec. Foto: EPA
Filmski festival v Benetkah
Po navadi se je v tekmovalnem programu pomerilo več kot 20 filmov; letos jih je le 18. Foto: EPA

Čeprav je filmska revija Variety danes zjutraj poročala drugače, se je po uradni tiskovni konferenci izkazalo, da Andersonovega filma z Joaquimom Phoenixom v glavni vlogi v Benetkah (za zdaj) ne bo mogoče videti - so si pa zato v mestu na vodi za 69. izdajo svojega festivala izborili premiero novega filma Terrenca Malicka, To The Wonder z Benom Affleckom in Rachel McAdams v glavnih vlogah, in še približno petdeset drugih svetovnih premier.

Letošnja izdaja beneškega filmskega festivala, ki bo potekal od 29. avgusta do 8. septembra, bo za odtenek bolj okleščena: v konkurenci za zlatega leva je manj filmov kot lani - za krilato nagrado se jih bo potegovalo 18.
Direktor festivala Alberto Barbera je za zdaj razkril naslove le 17 filmov, osemnajstega, t. i. "film presenečenja", pa je prihranil za poznejšo objavo. Tudi tokrat so med režiserji tekmovalnih filmov najuglednejša imena sedme umetnosti, poleg Malicka so to denimo še Brian De Palma, Takeši Kitano in Marco Bellochio.

"Raziskava ljubezni v vseh njenih pojavnih oblikah"
To The Wonder
bo, po skopih podatkih sodeč, ljubezenska drama o moškem (Ben Affleck) v nekakšni eksistenčni krizi, ki, da bi si zbistril možgane, odpotuje v Evropo; tam se zaljubi in poroči z lepotico Marino (Olga Kurylenko), a njun zakon kmalu po vrnitvi v Oklahomo razpade. Neil se zdaj zaplete z domačinko (Rachel McAdams), s katero imata že ogromno skupne zgodovine ... Kako je del zgodbe še Javier Bardem kot oče Quintana, ki se bori z dvomi glede svojega poslanstva, za zdaj ni znano. (Mimogrede, zdi se, da je zaplet filma rahlo avtobiografski: tudi režiser sam je v osemdesetih za nekaj časa odpotoval v Francijo, nato pa se vrnil domov in se poročil s svojim dekletom iz srednje šole.)

Obetavni De Palma
Brian De Palma
bo tekmoval s svojim prvim filmom po šestih letih in Črni daliji, nemško-francosko produkcijo Passion (Strast), za katero je, tako kot Malick, hotel (in dobil) Rachel McAdams. V "erotični srhljivki", ki se vrti okrog bitke za premoč med dvema kolegicama, samozavestne Christine (McAdams) in njene nedolžne, naivne varovanke Isabelle (Noomi Rapace). Christine nima nobenih zadržkov, da ne bi ukradla Isabelline ideje in jo v službi prodala za svojo, toda ko se dekle zaplete z enim izmed njenih ljubimcev, izbruhne vojna.

Tragična Trnuljčica
Japonski mojster Kitano gre v boj s filmom Outrage Beyond (Izgred), italijanski režiser Bellochio, lanski dobitnik zlatega leva za življenjsko delo, pa s filmom La bella addormentata (Trnuljčica), ki je v Italiji sprožil polemike še pred uradno predstavitvijo. Gre za zgodbo o zadnjih šestih dneh življenja Eluane Englaro, mlade ženske, ki je sedemnajst let preživela v vegetativnem stanju, za mozaik različnih zgodb in likov, ki se sprašujejo o smislu življenja in upanja.

V tekmi za zlatega leva so med drugim še Francoz Olivier Assayas s filmom Apres Mai (Nekaj je v zraku), Peter Brosens in Jessica Woodworth s filmom La cinquieme saison (Peti letni čas), Daniele Cipri s filmom E stato il figlio (Sin je bil), Francesca Comencini s filmom Un giorno speciale (Poseben dan) ter Harmony Korine s filmom Spring Breakers (Počitnice), v katerem Vanessa Hudgens in Selena Gomez igrata študentki, ki si skleneta počitnice financirati z ropom, in James Franco kot preprodajalec mamil.

Svojih pet minut v Benetkah dobi tudi nekdanji fant Vanesse Hudgens, Zac Efron: v tekmovalnem programu je namreč tudi film At Any Price režiserja Ramina Bahranija, v katerem Efron nastopi ob Dennisu Quaidu in Heather Graham.

Redford: Še vedno aktiven
Velika imena bodo tudi zunaj glavnega tekmovalnega programa. Robert Redford bo prikazal svoj politični triler The Company You Keep (Tvoja družba), v katerem so zaigrali še Susan Sarandon, Julie Christie, Nick Nolte, Chris Cooper in Richard Jenkins. Sam je v njem upodobil nekdanjega člana radikalne organizacije Weather Underground.

Kot smo ta teden že pisali, bo festival 29. avgusta odprla indijska režiserka Mira Nair s političnim trilerjem The Reluctant Fundamentalist (Ugovor vesti nekega fundamentalista), posnetem po knjižni uspešnici Mohsina Hamida, ki tematizira napade 11. septembra in posledično stigmatizacijo arabskih priseljencev v Ameriki. Zlatega leva za življenjsko delo bo prejel italijanski režiser Francesco Rosi.

Žirija z vseh vetrov
Žiriji festivala bo predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann, v njej pa bodo še francoska igralka Laetitia Casta, francosko-švicarska režiserka Ursula Meier, vsestranski filmski ustvarjalci Matteo Garrone, Ari Folman in Pablo Trapero ter producent Peter Ho-Sun Chan.