V nočnih morah generacije, ki si je ogledala miniserijo Tisto v zgodnjih 90., zlobni klovn živi v podobi Tima Curryja. Foto: YouTube
V nočnih morah generacije, ki si je ogledala miniserijo Tisto v zgodnjih 90., zlobni klovn živi v podobi Tima Curryja. Foto: YouTube
Will Poulter
Kako bi se oziroma se bo v vlogi poosebljenega zla znašel mladi Britanec Will Poulter, ki je nase najbolj opozoril v kritiško ne ravno opevani komediji Mi smo Millerjevi? Foto: Reuters
Cary Fukunaga (skrajno desno) v družbi osrednje igralske zasedbe Pravega detektiva: od leve proti desni Matthew McConaughey, Michelle Monaghan in Woody Harrelson. Foto: Reuters

Filmski projekt z zloveščim klovnom Pennywise v glavni vlogi, ki so ga za male zaslone posneli v 90., na platnih pa še ni zaživel, je menda ogrozil spor zaradi financ med režiserjem in studiem New Line, poročajo hollywoodski mediji.

Fukunaga, ki se je uveljavil s projektoma Jane Eyre in Brez imena ter lansko HBO-jevo uspešnico Pravi detektiv, v kateri sta blestela Matthew McConaughey in Woody Harrelson, naj bi razjezilo nenehno krčenje proračuna. Tisto je namreč želel posneti v dveh delih, prvi naj bi se osredotočil na like v otroških letih, drugi pa v odraslosti.

Najhujša otroška mora
Roman Tisto (It), ki se razteza na skoraj tisoč straneh, je kmalu po izdaji leta 1986 postal velika uspešnica. Gre za zgodbo o skupinici sedmih otrok iz Maina, ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Priplazi se iz kanalizacije in se lahko spremeni v najhujšo otroško moro; po navadi si izbere obliko krvoločnega klovna Pennywisa.

Skoraj 30 let pozneje, torej v drugem filmu, se stvor vrne, a zdaj že odrasla družba nekdanjih Zgub (The Loser Club, kot so si rekli), ki si je takrat obljubila, da se bodo proti Tistemu spopadli skupaj, če se kdaj vrne, se le bežno spominja doživetij iz otroštva. V romanu je zgodba postavljena najprej v leto 1958 in nato 1985.

Fukunagov načrt o dveh delih, ki ga je podpiral tudi producent Dan Lin, ni bil všeč vodilnim pri New Linu, saj je pomenil tako višji proračun (vsak od filmov naj bi stal okrog 30 milijonov zelencev) kot težavno nalogo prodati film o otrocih odraslemu občinstvu.

Snemati bi morali začeti že naslednji mesec, v glavni vlogi obliko spreminjajočega zla, utelešenim v klovna Pennywisa, pa bi se moral - na presenečenje številnih - predstaviti mladi britanski up Will Poulter, ki bi prevzel vlogo sadističnega klovna Pennywise, ki za zabavo mori otroke.

(V miniseriji iz 90. je nočne more povzročal Tim Curry, ki je bil v vlogi klovna, ki pustoši po malem mestecu v zvezni državi Maine, več kot prepričljiv, a hkrati točno dvakrat starejši kot zdaj 22-letni Poulter.)

Po spet drugih govoricah pa so se pri New Linu glede projekta premislili, ker že remake Poltergeista tržijo s podobo strašljivega klovna.

Fukunaga dela naprej
Kdo in kdaj naj bi po novem prevzeli vajeti projekta Tisto, še ni znano, Fukunagi pa kljub tej odpovedi ne manjka dela, saj se pripravlja na snemanje drame po resnični zgodbi o očetu, ki se odpravi na dveletni pohod po ZDA po smrti sina, ki si je vzel življenje zaradi homofobnega nasilja.