Z lanske podelitve nagrad festivala Zoom. Foto: Pionirski dom
Z lanske podelitve nagrad festivala Zoom. Foto: Pionirski dom

Zmagovalca domače produkcije sta otroški animirani film Amarisi Amari in mladinski animirani film An apple a day, mednarodne pa otroški animirani film First day of a chick in mladinski animirani film Me first.

Žiriranje je potekalo prek konferenčnih klicev, zmagovalne filme pa bomo predvajali na družbenem omrežju Facebook,” pravi Vesna Tripković, vodja festivala.

V domači produkciji je opaziti pozitivne učinke vpeljave predmetov Filmska vzgoja v osnovni šoli in Film v srednji šoli. Za tekmovalni program so prejeli 59 otroških in 42 mladinskih filmov, izbor pa sta opravila selektorja.

“Prvi filmski festival ZOOM je bil organiziran pred 14 leti. Njegov namen vsa leta ostaja enak: širiti razumevanje o filmu in spodbujati ustvarjalnost mladih. Ne pozabimo, ko govorimo jezik filma, govorimo jezik celega sveta,” je ob festivalu poudarila direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik.

Festivalska žirija, ki so jo sestavljali Nina Ivanišin, Milanka Fabjančič in Gregor Božič, je podelila klapo za najboljši slovenski otroški film ZOOM.14 in klapo za najboljši slovenski mladinski film ZOOM.14.

Dobitnik prve, Amarisi Amari avtorjev Ahaca Mahkoviča, Kaje Smrekar, Oskarja F. Pšakra in Ume Mavrič Lobe, pripoveduje zgodbo o ljubezni, ne da bi bil za trenutek naiven ali osladen. Film An apple a day Aleksandra Cavazze, dobitnik druge nagrade, pa po oceni žirije izkazuje izredno risarsko veščino.

Festival Zoom je v zadnjih letih tudi mednarodni. Letos so v tekmovalni del dobili 283 filmov iz najrazličnejših držav, med drugim iz ZDA, Brazilije, Indije, Irana in Italije. Tudi v tem programu je žirija podelila klapo za najboljši mednarodni otroški film ZOOM.14 in klapo za najboljši mednarodni mladinski film ZOOM.14.

Dobitnik prve, First day of a chick Anastasie Šikarenko Vadimovne iz Ukrajine, "deluje kot zaokrožena celota in priča o živahni domišljiji ter predanosti ustvarjalnemu izdelku". Dobitnik druge nagrade, Me first avtorjev Aggelos Tzogou, Diamantis Pachis, Giorgos Foskolos, Nikos Skiathitis, Panagiotis Fouscarinis, Ioanna Foskolou in Ioanna Tsarpala iz Grčije, pa po presoji žirije podaja "izjavo, ki bi bila lahko tudi izjava generacije ali družbe danes nasploh".

Na festivalu so prvič podelili še nagrado otroške žirije ZOOM.14, ki jo je dobil film Elizabeta avtorice Lori Voglar, ter nagrado Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici za najboljši avtorski slovenski mladinski film. Dobil jo je film An apple a day.

Žirija zmagovalne filme izbrala prek konferenčnih klicev, predvajali pa jih bodo na Facebooku.