Drama In The Land of Blood and Honey prihaja v ameriške kinematografe 23. decembra, sredi tam najprestižnejše božične filmske sezone. Foto: Imdb/Ken Regan/GK Films
Drama In The Land of Blood and Honey prihaja v ameriške kinematografe 23. decembra, sredi tam najprestižnejše božične filmske sezone. Foto: Imdb/Ken Regan/GK Films
Angelina Jolie, Branko Đurić - Đuro
Eno od vlog v filmu je Angelina Jolie zaupala tudi Branku Djuriću - Đuru. Foto: Osebni arhiv

"Posnela je fantastičen film o Bosni in Hercegovini, in to potrjujemo z zornega kota žrtev," je sarajevski televiziji povedal Murat Tahirović, predsednik Bosanskega društva vojnih žrtev. Ženske, ki so na lastni koži občutile strahote vojne v devetdesetih letih, so povabili na ogled režijskega prvenca Joliejeve In The Land of Blood and Honey (V deželi krvi in medu), film, ki bi si ga moral ogledati prav vsakdo, pravi Tahirović.
Oktobra lani je bosanski minister BiH-a za kulturo in šport Gavrilo Grahovac po srečanju z aktivistično skupino Ženske – žrtve vojne umaknil dovoljenje za snemanje filma v okolici Sarajeva. Predstavnice skupine so namreč predloženo zgodbo filma, ljubezensko razmerje med srbskim vojakom in Bošnjakinjo, videle kot nepredstavljivo, saj gre za posiljevalca in njegovo žrtev.
Ljubezensko zgodbo med Srbom in Bošnjakinjo, ki se spoznata pred začetkom vojne v Bosni in se kasneje srečata v drugačnih okoliščinah, ko je on častnik v vojski, ona pa njegova ujetnica, so žrtve spolnih zlorab v bosanski vojni sprva videle kot nedopustno in Združenim narodom pisale, da si igralka in režiserka ne zasluži naslova njihove ambasadorke, saj preslabo pozna takratne konflikte in okoliščine vojne.
To ni lahka naloga, a Angelini je uspela
Zaradi zavračanja scenarija je večino kadrov za film posnela v Budimpešti in tedaj prosila žrtve, naj počakajo s sodbo do končnega izdelka. Ena najbolj glasnih nasprotnic snemanja filma v Bosni je po ogledu le-tega zadovoljna in pomirjena z Angelininim prikazom vojne. "Dve uri nista dovolj, da bi pokazali vse grozote vojne, vendar mislim, da je Angelini uspelo," je po projekciji povedala Sađida Hađić. Razočaranje nad tem, da je film posnet drugje, pa je izrazila Hatiđa Mehmedović, ki je masakru v Srebrenici izgubila moža in dva sinova.
Ameriška režiserka je vloge v filmu zaupala pretežno igralcem z območja nekdanje Jugoslavije, v ospredju sta Goran Kostić in Zana Marjanović v vlogah zaljubljenega para, katerega ljubezen začne ogrožati vojna. V zasedbi sta tudi slavni Rade Šerbedžija in bosansko-slovenski igralec Branko Djurić - Đuro.