Angelina Jolie in njen partner Brad Pitt na snemanju filma v Budimpešti novembra lani. Foto: EPA
Angelina Jolie in njen partner Brad Pitt na snemanju filma v Budimpešti novembra lani. Foto: EPA
Ljubezenski prizor med glavnima igralcema v filmu In The Land of Blood and Honey. Foto: YouTube
Zana Marjanović v filmu Sneg. Foto: Kolosej

Gre za zgodbo o burnem razmerju med srbskim uradnikom v taborišču, kjer posiljujejo ženske, in bošnjaško muslimanko. Zaradi občutljive narave tematike je koncept filma naletel na buren odziv bošnjaških žensk in je bil filmski podvig Joliejeve nekaj časa celo ogrožen, saj so ji zavrnili dovoljenje za snemanje v Bosni in Hercegovini. A je nato, ko je prišlo na dan več podrobnosti o zgodbi in sporočilu filma, le posnela film, nekaj prizorov namesto v Sarajevu v Budimpešti.

V filmu nastopajo pretežno igralci z območja nekdanje Jugoslavije, v ospredju sta Goran Kostić in Zana Marjanović v vlogah ljubimcev, katerih ljubezen začne ogrožati vojna. V zasedbi sta tudi slavni Rade Šerbedžija, pa bosansko-slovenski igralec Branko Djurić - Đuro.

Kostić pohvalil scenarij Joliejeve
40-letni Kostić je pred kratkim za revijo Vanity Fair povedal, da so informacije o filmu skrbno skrivali, zato niti ni vedel, kdo bo režiral film, za katerega je šel na avdicijo in jo uspešno opravil.

Je pa slutil, da gre za nekoga velikega, nekoga "pri vrhu", a ni želel ugibati, temveč je pač storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi dobil vlogo. "Ko so nam pozneje povedali, da je scenarij napisala Angelina Jolie, sem bil prijetno presenečen, kako dobro je sestavila vse skupaj," je povedal.

"Nekaj velikega za Bosno in Hercegovino"
Zana Marjanović je septembra za Jutarnji list povedala, da je bila presenečena in presrečna, ko je izvedela, da so jo izbrali za vlogo, hkrati pa je dodala, da je to velika čast in odgovornost za mlado igralko iz Bosne in Hercegovine. Tudi ona na avdiciji ni vedela, za kateri film gre in kdo ga bo režiral.

Marjanovićeva se je leta 1997, ko je bila stara 14 let, iz povojnega Sarajeva z družino preseila v New York, kjer se je štiri leta izobraževala na glasbeno-igralski srednji šoli Fiorello LaGuardia, na katero je nekoč hodil tudi Al Pacino in je po svetu zaslovela v filmskem muzikalu Fame, ki se odvija prav tam.

Pri 18 se je Marjanovićeva vrnila v Sarajevo, kjer je študirala igro, čeprav bi lahko ostala v New Yorku, saj je čutila, da se mora vrniti v rodni kraj in "narediti nekaj velikega za Bosno in Hercegovino". "To se zdaj, zahvaljujoč temu filmu Angeline Jolie, tudi dogaja," je povedala danes 27-letna igralka, ki se je proslavila z vlogo vdove in begunke v filmu Sneg režiserke Aide Begić.

Film In The Land of Blood and Honey prihaja v kinematografe 23. decembra, sredi najprestižnejše božične filmske sezone v ZDA. Naslov filma je parafraza izraza "land of milk and honey", ki v angleščini izvira iz biblijskega izraza "a land flowing with milk and honey", v slovenščini pa ga prevajamo v "kjer se cedita med in mleko".