Znameniti filmski festival v Pulju poteka vse leta 1955. Foto: Pulski filmski festival
Znameniti filmski festival v Pulju poteka vse leta 1955. Foto: Pulski filmski festival

67. Pula Film Festival bi se sprva moral odviti med 18. in 26. julijem, vendar so v preteklem tednu najavili, da festivala v skladu s smernicami epidemiologov ne bo. Festival, na katerem je letos v tekmovalni program uvrščenih več slovenskih koprodukcij, pa so po novem prestavili na začetek septembra.

Kot so še sporočili organizatorji, bodo kmalu sprejeli novo odločitev o podobi festivala in o sporedu projekcij. Upajo, da bodo epidemiološki pogoji omogočali festival septembra in da bo občinstvo vendarle uživalo v filmskih dogodkih, so še dodali.

Sorodna novica Javne manifestacije v hrvaški Istri odpovedane, tudi festivala v Motovunu in Pulju

Težava ni v razporeditvi sedežev v puljski areni ...
Priporočilo, da je zaradi epidemije bolezni covid-19 treba odpovedati vse kulturne manifestacije v hrvaški Istri, je sprejel štab civilne zaščite istrske županije. Predsednik štaba Dino Kozlevac je novinarjem v Pulju v sredo pojasnil, da prireditev niso prepovedali, temveč da so izdali priporočila.

Kozlevac je ocenil, da je filmski festival v Pulju prireditev z velikim epidemiološkim tveganjem, saj prihajajo gostje tudi iz držav, ki imajo občutno slabšo epidemiološko sliko kot Hrvaška. Meni, da težava ni v razporeditvi sedežev v puljski areni, ki lahko sprejme do 5000 gledalcev, temveč gneča na vhodu in izhodu iz arene ter nočne zabave na različnih lokacijah v mestu. Kozlevac je še dodal, da so organizatorjem festivala priporočili, naj spremenijo format prireditve v skladu z epidemiološkim stanjem.

Ko se ne ocenjuje vseh po istih kriterijih
Vendar so nekateri hrvaški udeleženci puljskega festivala opozorili na različne kriterije v primeru organizacije poletnih prireditev na Hrvaškem. Med drugim so opomnili, da epidemiologi niso videli ničesar spornega v izvajanju programov Dubrovniških poletnih iger ali Splitskega poletja. Konec julija bo v napovedanem terminu potekal tudi festival plesa in neverbalnega gledališča v Svetvinčentu nedaleč Pulja.

V Pulj naj bi potovalo več slovenskih stvaritev, med njimi tudi film Jaz sem Frenk, ki ga podpisuje Metod Pevec. Foto: Festival slovenskega filma
V Pulj naj bi potovalo več slovenskih stvaritev, med njimi tudi film Jaz sem Frenk, ki ga podpisuje Metod Pevec. Foto: Festival slovenskega filma

Načrtovana slovenska udeležba na festivalu
Na letošnjem 67. filmskem festivalu v Pulju so načrtovali projekcijo 16 celovečercev v tekmovalnem programu. Na programu so tudi slovenske koprodukcije Vsi proti vsem Andreja Košaka, Korporacija Mateja Nahtigala, Jaz sem Frenk Metoda Pevca in Ne pozabi dihati Martina Turka. Na ogled naj bi bilo tudi več kot 20 kratkih in študentskih filmov iz Slovenije. Med drugim naj bi projekcijo doživel z vesno nagrajen kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitje Lična, v programu študentskih filmov pa dokumentarec Alzheimer Cafe Martina Drakslerja in igrani Gaganje Roka Hvale.