Med tistimi, ki jih je Ameriška filmska akademija povabila, da se ji pridruži pri glasovanju, so igralci Michael B. Jordan, John Boyega in Idris Elba (zgoraj) ter Alicia Vikander, Brie Larson in Emma Watson. Foto: EPA
Med tistimi, ki jih je Ameriška filmska akademija povabila, da se ji pridruži pri glasovanju, so igralci Michael B. Jordan, John Boyega in Idris Elba (zgoraj) ter Alicia Vikander, Brie Larson in Emma Watson. Foto: EPA
Oskarji
Akademija, v kateri sedijo predvsem beli moški člani, stari nad 60 let, je bila številnih kritik deležna, potem ko je v igralskih kategorijah drugo leto zapored nominirala same ženske. Foto: EPA
Oskar
V akademiji so uvedli tudi nekaj sprememb, med drugim odvzem dosmrtne glasovalne pravice članom, ki niso več aktivni, ohranili pa jo bodo le tisti, ki so bili nominirani oziroma so osvojili oskarja. Foto: Reuters

Med 683 potencialnimi novimi člani, ki jih je akademija povabila k sodelovanju, najdemo igralce Idrisa Elbo, Americo Ferrero, Oscarja Isaaca, Johna Boyego, Evo Mendes in letošnjo dobitnico oskarja za najboljšo igralko Brie Larson. Med vsemi povabljenimi je 46 odstotkov žensk, 41 odstotkov pa predstavnikov manjšin, starih med 24 in 91 let, so sporočili iz akademije, v kateri v tem hipu sedijo predvsem beli člani moškega spola.

Po besedah predsednice akademije Cheryl Boone Isaacs s povabilom novih članov akademija nadaljuje svojo dolgoletno zavezanost pozdravljanju izjemne nadarjenosti, ki se odraža v vseh soustvarjalcih filmske umetnosti. "Ustvarjalno skupnost spodbujamo, da širše odpre vrata in ponudi priložnosti vsakomur, ki ga zanima delo v tej izjemni in znameniti industriji."

Trenutno sedi v akademiji nekaj več kot 6.000 članov, med katerimi prevladujejo beli moški, stari nad 60 let. Če se bodo povabljenci odzvali vabilu, se bo sestava le delno spremenila v prid raznolikosti. Namesto 75 odstotkov moških članov bi jih bilo zdaj 73 odstotkov, 92 odstotkov belopoltega članstva bi se zdaj znižalo na 89 odstotkov.

Pozivi k bojkotu in najnižja gledanost zadnjih let
Akademijo so o premisleku o svojih vrstah prisilile glasne kritike, ki so sledile januarski razglasitvi nominirancev, med katerimi so že drugo leto zapored v vseh igralskih kategorijah izbrali le belopolte igralce. Letošnjo sezono nagrad je na začetku leta pospremila vrsta debat o rasni neenakosti na oskarjih, ki so kulminirale v pozivih k bojkotiranju same podelitve - med najglasnejšimi pobudniki sta bila režiser Spike Lee in igralka Jada Pinkett Smith. Prav nanjo je letela opazka letošnjega povezovalca prireditve Chrisa Rocka: "Jada bojkotira oskarje ... To je tako, kot da bi jaz bojkotiral Rihannine spodnjice. Pa če nisem bil niti povabljen!" Svojim pozivom pa so pobudniki bojkota pripisali tudi najnižjo gledanost podelitve v zadnjih osmih letih.

Še januarja se je zato akademija zavezala k spremembam in med drugim obljubila, da bo do leta 2020 v upravnem odboru najmanj 48 odstotkov žensk in 14 odstotkov pripadnikov manjšin. Napovedane kratkoročnejše spremembe pa so v letu dni obljubljale povečanje ženskega članstva s 25 na 27 odstotkov ter iz osem- na 11-odstotno zastopstvo predstavnikov manjšin.

Z uvedbo novih pravil so nekaterim dolgoletnim članom omejili tudi nekatere privilegije. Dosmrtno pravico do glasovanja bodo tako imeli le tisti člani, ki ostanejo dejavno vpeti v filmsko industrijo ali osvojijo oziroma so nominirani za oskarja.