Sorodna novica (Filmska) Antigona po Slavoju Žižku ali kako razlikovati med kaosom in revolucijo

Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja je nastal po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka.

Podžiganje vitalnih vprašanj sodobnosti
Slavljena kot junakinja odpora proti državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del težave? Čas je, da odkrijemo "odvratno mrmranje življenja" v svetu desnega fundamentalizma, podnebnih sprememb in neizmerne neenakosti. Film predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najvitalnejša vprašanja našega časa, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Scenarij za film so napisali Miloš Kalusek, Jani Sever in Stojan Pelko. Producentka filma je Nina Jeglič iz produkcijske hiše Sever&Sever, koproducent je RTV Slovenija, film je nastal s finančno podporo SFC-ja.

V filmu igrajo Primož Bezjak, ki je za vlogo Kreona na 23. Festivalu slovenskega filma (FSF) prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Anja Novak v vlogi Antigone, Matija Vastl v vlogi Terezijasa in Žan Perko v vlogi Hajmona. Ob njih pa nastopajo še Jure Henigman, Doroteja Nadrah, Matej Zemljič in Gregor Prah.

Dokumentarno-igrani film je poleg že omenjene vesne na FSF-ju prejel še vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

Prizor iz filma Zgodbe iz kuhinje. Foto: Staragara
Prizor iz filma Zgodbe iz kuhinje. Foto: Staragara

V sklopu festivala Ji.hlava IDFF bo Inštitut dokumentarnega filma – prav tako prek spleta – organiziral East Silver Market s filmi iz srednje in vzhodne Evrope za filmske profesionalce.

Še en film v koprodukciji RTV Slovenija
V igri za nagrado srebrno oko je tudi slovensko-ruski film Zgodbe iz kuhinje režiserja Mihe Mohoriča, ki je za spisal tudi scenarij in poskrbel za fotografijo. "Gre za dokumentarni film, ki vzame trnek in nanj nasadi preprosta, navadna človeška čustva in nas skozi sedem ruskih zgodb popelje v svetove, ki se sprva zdijo tako zelo oddaljeni, hkrati pa so nam tako zelo blizu," so zapisali pri SFC-ju.

V filmu nastopajo Jurij Aleksejev, Dmitrij Bogatenkov, Ljudmila Caregorodceva, Ženja Jevgenijev, Andrej Afanasjev, Sergej Čilikov in Romka Ohotnikov. Producent filma je Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, koproducenta sta Sagar Kolektiv in RTV Slovenija.

Festival Ji.hlava IDFF se bo v svoji letošnji spletni različici sklenil 8. novembra.