Barry Jenkins, ameriški režiser, scenarist in producent, ki je leta 2016 gledalce in kritike osvojil s filmom Mesečina, dobitnik številnih nagrad, med drugim tudi oskarja za najboljši film. Foto: EPA
Barry Jenkins, ameriški režiser, scenarist in producent, ki je leta 2016 gledalce in kritike osvojil s filmom Mesečina, dobitnik številnih nagrad, med drugim tudi oskarja za najboljši film. Foto: EPA

Novico so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v torek potrdili pri Disneyju.

"Uresničile so se mi sanje, da imam priložnost sodelovati z Disneyjem pri imenitni zgodbi o prijateljstvu, ljubezni in dediščini ter hkrati razširiti pripovedi o življenjih in dušah ljudi znotraj afriške diaspore," je Jenkins povedal za AFP.

Jenkins, ki je za dramo Mesečina o temnopoltem geju prejel oskarja za najboljši film, je dejal, da je v 90. letih preteklega stoletja "s temi liki odrasel", ko je sestri pomagal vzgajati dva mlada fanta.

Sorodna novica Levji kralj, 25 let pozneje: Beyoncé in Childish Gambino kot Nala in Simba

Zgodba še ni znana
Ni še znan datum začetka produkcije nadaljevanja zgodbe o Levjem kralju, niti še niso razkrili zgodbe in igralske zasedbe, ki bo živalskim likom posodila glasove.

Levji kralj se je lani vrnil na velika platna v režiji Jona Favreauja. V igrani različici animiranega filma so likom glasove posodili zvezdniki, prepoznamo lahko slavne glasove odrasli Simba je Donald Glover, Nala je Beyoncé, kraljevi adjutant Zazu pa John Oliver.

Novo različico filma so ustvarili v sodobni tehniki animacije, pri kateri je snemalna ekipa "posnela" z računalnikom ustvarjene živali, ki so pohajkovale po afriških savanah znotraj sveta virtualne resničnosti. Pri nadaljevanju naj bi uporabili isto tehniko.

V blagajne kinematografov po vsem svetu je film prinesel skoraj 1,4 milijarde evrov. Najnovejši film o mladem levu Simbi, ki se maščuje za smrt svojega očeta, je postal najbolj dobičkonosna nedavna različica starejših Disneyjevih klasik. Produkcija je stala več kot 200 milijonov evrov.

Ali čutiš nocoj ljubezen?
Animirani film Levji kralj iz leta 1994 je v blagajne kinematografov prinesel skoraj milijardo dolarjev. Ljubezenska balada Can You Feel Love Tonight Eltona Johna in Tima Ricea je bila nagrajena z oskarjem in je dosegla ogromen prodajni uspeh. Uspešna je bila tudi odrska produkcija Levjega kralja na Broadwayu iz leta 1997, ki je pobrala šest nagrad tony.

Nadaljevanje filma so pred tem že posneli pri Disneyju, a ni doživelo premiere, temveč so ga neposredno ponudili na videokasetah.