Guillermo del Toro z zlatim levom. Foto: Reuters
Guillermo del Toro z zlatim levom. Foto: Reuters
Oblika vode je bila deležna zelo pozitivnih kritik. Na sliki Sally Hawkins in Octavia Spencer. Foto: Reuters
Guillermo del Toro osvojil zlatega leva v Benetkah

Fantazijska romantična pravljica, za katero je Del Toro napisal tudi scenarij, naj bi bila z močnim sporočilom upanja nekakšen "protistrup za današnji čas", kot se je izrazil režiser. "Če boste ostali čisti in zvesti samemu sebi, se bodo stvari na neki točki že postavile v red," je dejal in nagrado posvetil mladim mehiškim in latinskoameriškim ustvarjalcem, ki skušajo po svoje oblikovati filmski medij.

Film, v katerem Sally Hawkins igra nemo in osamljeno čistilko v vladnem laboratoriju, ki s sodelavko v vodnem tankerju odkrije zaprto bitje dvoživko in se v njo zaljubi, je bila ena bolj težko pričakovanih premier v Benetkah, tam zbrani kritiki so ga skoraj enoglasno pohvalili in je bil od samega začetka v ožjem krogu kandidatov za zmago.

Veliko nagrado žirije, srebrnega leva, je prejel Samuel Maoz za Fokstrot. Film obravnava obvezno služenje v izraelski vojski, pripoved pa se vrti okoli očeta in matere v Tel Avivu, ki jima vojaka potrkata na vrata in ju obvestita, da je njun sin častno umrl v akciji.

Srebrnega leva za najboljšega režiserja je prejel mladi francoski režiser Xavier Legrand s prvencem Jusqu'à la garde (Skrbništvo), ki je prejel ob tem še leva prihodnosti, zato na odru ni mogel zadržati solz.

Charlotte Rempling nagrada za igro
Nagrado za najboljši scenarij je prejel Britanec Martin McDonagh za svojo hvaljeno črno komedijo Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Trije oglasni panoji pred Ebbingom v Missouriju), posebno nagrado žirije pa Warwick Thornton za avstralski vestern Sweet Country (Sladka dežela).

Najboljša igralka je po mnenju žirije britanska veteranka Charlotte Rampling, ki je prepričala z vlogo v filmu Hannah, v katerem igra zapuščeno ženo, medtem ko je nagrado za najboljšo moško vlogo prejel palestinski igralec Kamel El Basha za dramo L'Insulte (Žalitev). V Benetkah vsako leto podelijo tudi nagrado Marcella Mastroiannija za najboljšega mladega igralca - letos je šla ta v roke 18-letnemu Američanu Charlieju Plummerju za izjemno predstavo v filmu Lean on Pete (Nasloni se na Peta).

Nagrado za življenjsko delo sta na festivalu prejeli hollywoodski ikoni Robert Redford in Jane Fonda, ki sta na Lidu predstavljala svoj film Our Souls at Night (Naše duše ponoči) režiserja Ritesha Batre, četrti film, v katerem sta skupaj stopila pred kamero.

74. beneški filmski festival je bil najbolj zvezdniški v zadnjih letih, filmi pa so bili močno politično obarvani. Je pa le enega od 21 filmov v glavnem tekmovalnem programu režirala ženska, Kitajka Vivian Qu, zaradi česar na selektorja kritike letijo že od začetka festivala. Nagrade - vsaj tiste bolj anglosaško obarvane - so se sicer zadnja leta izkazale za kar dober napovednik oskarjev, čeprav se tekma zanje zares začne s festivalom v Torontu, ki se je v tem kanadskem mestu pravkar začel.

Napovednik za Obliko vode si lahko ogledate pod galerijo spodaj.

Guillermo del Toro osvojil zlatega leva v Benetkah