Tako je igralko opisal direktor beneškega filmskega festivala Alberto Barbera, ki je Cate Blanchett priporočil upravnemu odboru pod predsedstvom Paola Barattae.

Foto: EPA
Foto: EPA
V filmu Bob Dylan: 7 obrazov (2007). Foto: IMDb
V filmu Bob Dylan: 7 obrazov (2007). Foto: IMDb

Igralka bo mednarodni žiriji predsedovala v letu, ko bo v Benetkah potekal že 77. prestižni filmski festival. Ta bo potekal od 2. do 12. septembra.

Cate Blanchett je novico pospremila z besedami, da vsako leto nestrpno pričakuje beneški filmski festival in da je izbor filmov, ki jih prikažejo na festivalu, vedno presenetljiv in izjemen. Beneški filmski festival je označila kot enega najprivlačnejših na svetu in dodala, da je pravi praznik provokativnega in navdihujočega filmskega medija v vseh njegovih oblikah. "Predsedovanje žiriji letošnjega festivala mi bo v užitek in zadovoljstvo," so njene besede povzeli na spletni strani.

Kot Elizabeta v istoimenskem filmu leta 1998. Foto: IMDb
Kot Elizabeta v istoimenskem filmu leta 1998. Foto: IMDb

Direktor beneškega festivala je spomnil na njena humanitarna in naravovarstvena prizadevanja ter zavzemanje za enakopravnost žensk v filmski industriji. "Njen izjemen igralski talent v kombinaciji z njeno edinstveno inteligenco in iskreno predanostjo kinematografiji so idealne lastnosti za predsednico žirije," so njegove besede povzeli organizatorji. Kot je dodal, mu bo v veliko veselje avstralsko igralko znova pozdraviti v Benetkah v tej novi vlogi. Na Mostri je namreč že navdušila z vlogama v filmih Elizabeta (režiral je Shekhar Kapur, 1998) in Bob Dylan: 7 obrazov (Todd Haynes, 2007).

Predsedovanje žiriji in presojanje o najboljših filmih Cate Blanchett nista tuji. Leta leta 2018 je predsedovala žiriji filmskega festivala v Cannesu. Tedaj je bila tudi med 82 ženskami, filmskimi igralkami, režiserkami in producentkami, ki so s skupnim nastopom na rdeči preprogi zahtevale enakopravnost med spoloma.

Foto: EPA
Foto: EPA

Lani je mednarodni žiriji beneškega filmskega festivala predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel.