Ellen Page, ena najbolj vročih mladih igralk v Hollywoodu, bo naslednja filmska Jane Eyre. Foto: EPA
Ellen Page, ena najbolj vročih mladih igralk v Hollywoodu, bo naslednja filmska Jane Eyre. Foto: EPA
Jane Eyre
V filmski interpretaciji romana Jane Eyre, katero je režiral Franco Zeffirelli, je 'grešno' guvernanto odigrala Charlotte Gainsbourg.

Gre seveda za novo upodobitev literarne klasike z istim naslovom pisateljice Charlotte Bronte. Produkcija bo nastala pod pokroviteljstvom BBC-ja, ki skrbi za redno ekranizacijo največjih del britanske literarne zgodovine. Za potrebe scenarija bo romantični roman predelala Moira Buffini. Nastop v filmski priredbi romana iz leta 1847 bo pomenil prvo zgodovinsko vlogo za Ellen Page, katero sicer po uspehu filma Juno snubijo številni hollywoodski režiserji in producenti.

Bogata filmska zgodovina romana Jane Eyre
Roman Jane Eyre ima za sabo že dolgo filmsko zgodovino. Ljubezensko zgodbo o romanci med guvernanto in njenim delodajalcem, gospodom Edwardom Rochesterjem so na film 'spravili' že več kot ducatkrat. Prvič se je to zgodilo še v pionirskih letih filmske tehnologije in umetnosti. Leta 1910 se je z romanom 'spopadel' ameriški režiser Theodore Marston, ki je svojo neverjetno plodno kariero - v desetih letih je posnel skoraj 80 filmov -, začel prav s priredbo zgodbe o Jane Eyre.

Zadnje snemanje je bilo dokončano leta 2006, ko je nastala pri kritikih zelo dobro zapisana televizijska miniserija v režiji Susanna White. Tedaj je Jane Eyre odigrala v tujini sicer ne tako zelo poznana Ruth Wilson, vlogo zaljubljene mlade ženske, razpete med dolžnostmi guvernante in puritansko moralo na eni ter vihravimi čustvi na drugi strani, pa so med drugim naštudirale tudi Joan Fontaine, Charlotte Gainsbourg in Susanna York.