Iz Nemčije prihaja izdelek v Hamburgu rojenega režiserja turškega rodu Fatiha Akina Z glavo ob zid, ki je leta 2004 slavil na Berlinalu. Foto: Kinodvor
Iz Nemčije prihaja izdelek v Hamburgu rojenega režiserja turškega rodu Fatiha Akina Z glavo ob zid, ki je leta 2004 slavil na Berlinalu. Foto: Kinodvor
Zadnji večer bo slovenski film zastopala Tea režiserke Hanne A. W. Slak. Foto: Kolosej
Evropski filmi v CD-ju

Festival, ki ga prireja predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v okviru letošnjega tedna Evrope v sodelovanju z Media Deskom Slovenija, se je začel s filmoma Smo imeli revolucijo ali ne? in Ti, ki živiš; do 7. maja si bo mogoče brezplačno ogledati še devet filmov.

Deseterico zaokrožajo ...
Na platnu se bodo zvrstili Persepolis in Z glavo ob zid (4. 5.), Kratki študentski filmi AGRFT I, Odgrobadogroba in Estrellita – Pesem za domov (5. 5.), Kratki študentski filmi AGRFT II, Babice revolucije in Instalacija ljubezni (6. 5.) ter Tea in Schultze dela blues (7. 5.).

Gre za projekt, ki ga v okviru programa MEDIA finančno podpira Evropska komisija, ki tudi drugače finančno podpira filmske festivale v 30 evropskih državah. Po podatkih komisije so slovenski filmarji v okviru tega programa za več kot 100 projektov prejeli nekaj manj kot 1,5 milijona evrov sredstev.

Srečanje producentov sosedov
5. in 6. maja bodo organizirali tudi koprodukcijsko srečanje sosednjih držav (NCM), na katerem pričakujejo producente iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Zbrane pa bo nagovorila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Mihela Zupančič.
Prav v omenjenih dveh dneh bo na ogled 10 kratkih študentskih filmov, ki so se na letošnjem mednarodnem študentskem festivalu kratkih filmov mladih filmskih ustvarjalcev, Filmski fabuli potegovali za nagrado občinstva Proteus.

Okrogla miza za še več dialoga
O medkulturnem dialogu v filmih bo govor na okrogli mizi, ki je na programu 6. maja. Obiskovalci okrogle mize se bodo lahko pogovarjali z Natašo Goršek Mencin, vodjo Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, Igorjem Koršičem, profesorjem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) za predmet zgodovina in teorija filma ter Matevžem Luzarjem, slovenskim režiserjem zmagovalnega filma in dobitnikom nagrade Proteus.

Evropski filmi v CD-ju