Peter Pavel Glavar še danes živi v spominu prebivalcev Komende kot eden najbolj plemenitih lokalnih mož. Foto: RTV SLO
Peter Pavel Glavar še danes živi v spominu prebivalcev Komende kot eden najbolj plemenitih lokalnih mož. Foto: RTV SLO
Peter Pavel Glavar
Življenjski uspehi Petra Pavla Glavarja so bili skoraj v posmeh tedaj razširjeni morali, ki je zaničevala nezakonske otroke. Foto: RTV SLO

V teh prizadevanjih je sodeloval tudi Peter Pavel Glavar, avtor prvega strokovnega učbenika v slovenščini, ki smo ga spoznali, ko je bila na sporedu prvega programa Televizije Slovenija oddaja Peter Pavel Glavar. Dokumentarec iz serije Iz labirinta scenaristke Barbare Kelbel in režiserja Bojana Kastelica začenja na začetku. Leta 1721 v Komendi najdejo novorojenčka. Ta je hitro pokazal izjemno bistrost in razvil se je v ukaželjnega fanta. Iz njega zrase duhovnik, odličen mož, ki kmete uči gospodarjenja in čebelarstva, ter veliki dobrotnik. Peter Pavel Glavar je bil eden najodličnejših Komendčanov svojega časa, še danes pa ga imajo za vzor številni, ki se ukvarjajo s čebelami.

V posmeh puritanski morali
Življenjski uspeh Petra Pavla Glavarja je bil pravzaprav v hudem nasprotju s tedaj sprejeto moralo, ki je obsojala zunajzakonske zveze in ki je dopuščala tudi zasmehovanje nezakonskih otrok. In ravno kasnejši zelo ugleden prebivalec Komende je bil nezakonski otrok. Njegov oče je bil duhovnik P. G. Testaferrata, malteškega viteza in komendatorja malteškega posestva v Komendi. Po študiju bogoslovja v Gradcu se je vrnil domov in postal župnik.

Predanost dvigovanju stopnje izobrazbe in razvoju umetnosti
Čeprav ga janzenistična duhovščina ni marala in mu je metala polena pod noge, je Glavar v domačem kraju dosegel številne uspehe. Leta 1751 je dal sezidati šolo, naslednje leto pa beneficiatno hišo, v kateri je ohranjena njegova knjižnica. Peter Pavel Glavar je spoštoval tudi umetnike in bil z njimi v tesnem stiku. Na njegovo pobudo je tako slikar Jelovšek s freskami okrasil beneficiatno hišo, po Jelovškovih načrtih pa je Janez Gabrič izdelal veliki oltar za komendsko župnijsko cerkev, katero je s kipi leta 1760 opremil Janez Löhr.

Peter Pavel Glavar je bil predan delu med svojimi farani. Med drugim je pisal poročila o poskusih v kmetijstvu, ki bi lahko privedli do bolj donosnega kmetovanja, pri oblasteh pa je skušal doseči tudi ustanovitev čebelarskih zadrug, čebelarske šole in uveljavitev čebelarskega patenta. Glavar se je zavedal tudi pomena izobrazbe. Zato je denarno pomagal več dijakom, svoje premoženje pa je zapustil revežem in za zidavo bolnišnice v Komendi.