Anya Taylor-Joy med letošnjo promocijo kostumske drame Emma. Salon bo kmalu zamenjala za distopično puščavo. Foto: AP
Anya Taylor-Joy med letošnjo promocijo kostumske drame Emma. Salon bo kmalu zamenjala za distopično puščavo. Foto: AP

Filmski blog Deadline poroča, da je Furiosa že "globoko v produkciji", v igralski zasedbi pa sta poleg Anye Taylor-Joy še Chris Hemsworth in Yahya Abdul-Mateen II. George Miller vajeti trdo drži v rokah kot režiser, producent in soscenarist (film sta napisala skupaj z Nicom Lathourisom, ki je imel enako vlogo že pri Cesti besa.)

Sorodna novica Pobesneli Max - Cesta besa

V petnajstletnem procesu nastajanja filma Cesta besa je George Miller izpisal predzgodbe za večino osrednjih likov, tudi za Furioso, je pred nekaj meseci pojasnil v pogovoru za The New York Times. Še preden so s Tomom Hardyjem in Charlize Theron sploh začeli snemati, je imel v predalu že cel scenarij za predzgodbo. "Takrat je bil to pripomoček, da sem pomagal Charlize in da smo lahko sami sebi razložili njen lik."

Zakaj je torej ne more odigrati Charlize sama?
"Dolgo časa sem mislil, da bomo lahko na Charlize preprosto uporabili nove tehnologije digitalnega pomlajevanja. Kljub pogumnim poskusom Irca pa mislim, da je še vedno videti neživljenjsko. Verjamem, da smo na pragu rešitve tega problema, še najbližje so japonski oblikovalci videoiger, a za zdaj je še preveč opazno."

George Miller se boji tehnologije digitalnega pomlajevanja, s katero so eksperimentirali v Ircu. A zakaj bi bilo Charlize Theron sploh treba digitalno
George Miller se boji tehnologije digitalnega pomlajevanja, s katero so eksperimentirali v Ircu. A zakaj bi bilo Charlize Theron sploh treba digitalno "popravljati"? Foto: Reuters

Nihče ni novinec v svetu blockbusterjev
Letos smo Anyo Taylor-Joy lahko videli v najnovejši ekranizaciji romana Emma Jane Austen. Marsikdo se je spomni po vlogi v psihološki srhljivki Razcepljen (2016) in njenem nadaljevanju Stekleni (2019). Hemsworth bo pred Furioso posnel še naslednji film iz franšize Thor (snemanje se začne marca v Avstraliji), medtem ko je Abdul Mateen II trenutno zaseden s snemanjem četrtega dela Matrice.

Miller je na idejo o samostojnem filmu o vladarici Furiosi namignil že v začetku leta 2016, ko je za Entertainment Weekly pripomnil: "Res je fascinanten lik, zato bi z veseljem povedal njeno zgodbo ... Ima tudi zanimivo ozadje, v Cesti besa smo na to samo namignili." A predvidenega nadaljevanja Ceste besa (še) nismo dobili – razlog se verjetno skriva v podatku, da je moralo Millerjevo produkcijsko podjetje tožiti studio Warner za neizplačan zaslužek od filma.

Feminističen film osvežil testosteronsko franšizo
Čeprav so tradicionalisti in šovinisti z zanosom zasmehovali idejo o Pobesnelem Maxu, kjer je v ospredju pravzaprav ženski lik, pa je Cesta besa na koncu dobila šest oskarjev, v svetovnem merilu zaslužila 375 milijonov dolarjev in doživela sijajen kritiški sprejem. Mnogi so film razumeli kot izrecen prikaz katastrofalnih posledic dušečega patriarhata.

"To ni feminističen film zato, ker lik Charlize Theron zganja enako mero nasilja kot moški glavni lik, ampak zato, ker je George Miller ustvaril svet, ki nazorno pokaže groze seksizma in nujo osvoboditve od patriarhata," je zapisala recenzentka Jessica Valenti. "In to je tisto, kar je prestrašilo nekatere moške - ne pa to, da ima Theron več replik kot Tom Hardy."