Odvetniki, ki zastopajo upravičence do zapuščine pokojnega popzvezdnika, so v petek v javnosti znova stresli nekaj jeze na televizijo HBO. Pismo odvetnikov zapuščine je dolgo deset strani, najopaznejše v njem pa je umanjkanje grožnje s tožbo.

Podobno ostro pismo proti HBO-ju, so objavili tudi pred januarskim festivalom neodvisnega filma Sundance, kjer so film Leaving Neverland prvič predvajali, in še kasneje. Film traja štiri ure, na sporedu televizije HBO bo v dveh delih 3. in 4. marca, pripoveduje pa zgodbo Wada Robinsona in Jamesa Safechucka, ki trdita, da sta bila spolno zlorabljena.

Dokumentarni film Leaving Neverland so kritiki označili za pretresljivo in grozljivo izpoved dogajanja, ki je pred več kot desetletjem razburjalo svetovno javnost. Foto: EPA

Odvetniki sklada kritizirajo filmarja Dana Reeda, da pred snemanjem ni opravil dovolj dobre raziskave, da v filmu ni mnenj nasprotne strani, da je film sramota, da sta Robinson in Safechuck lažnivca in tako naprej. Televizijo HBO obtožujejo, da je postala tabloidna in brez etike, kot rečeno pa ne grozijo s tožbo.

Pismo tudi razlaga, da so obtožbe proti Michaelu Jacksonu posledica zavisti glasbene industrije in medijev do njegovih uspehov, vse skupaj pa naj bi bil nebogljen poskus služenja denarja na pokojnikov račun.

HBO odgovarja, da bo film prikazan v skladu s sporedom, da je Reed priznani filmar, ki je temeljito dokumentiral izjave, in poziva ljudi, naj se vzdržijo ocen, dokler si ne ogledajo filma. Šlo naj bi tudi za neke vrste pomoč drugim žrtvam spolnih zlorab.

Michael Jackson. Foto: EPA

Porota ga je spoznala za nedolžnega
Jackson je bil izjemno uspešen glasbenik, ki je na svojem ranču Neverland nemalokrat gostil otroke. Nekateri od njih trdijo, da jih je tam tudi spolno zlorabljal.

Jacksonu so leta 2005 zaradi tega sodili, vendar ga je porota spoznala za nedolžnega. Umrl je leta 2009 med pripravami na evropsko koncertno turnejo, ker je pretiraval s poživili, ki so mu uničila srce. Njihovo predpisovanje je končalo kariero njegovega osebnega zdravnika Conrada Murrayja, ki je končal za zapahi.

Za Jacksonom je ostalo okoli 800 milijonov dolarjev premoženja na čelu s sedaj razvpitim kalifornijskim rančem Neverland, ki ga je pokojnik spremenil v neke vrste zabaviščni park za otroke po vzoru Disneylanda. Premoženje upravlja sklad, kjer ima glavno besedo pokojnikova mati Katherine Jackson.