Britanski igralec Idris Elba je zatrdil, da ne bo naslednji James Bond, potem ko so se več časa pojavljala ugibanja, ali bo v tej vlogi nasledil svojega kolega in rojaka Daniela Craiga. Foto: EPA
Britanski igralec Idris Elba je zatrdil, da ne bo naslednji James Bond, potem ko so se več časa pojavljala ugibanja, ali bo v tej vlogi nasledil svojega kolega in rojaka Daniela Craiga. Foto: EPA
Daniel Craig
V 25. filmu o Bondu, ki bo v kinematografe predvidoma prišel prihodnje leto, bo Daniel Craig petič in najverjetneje tudi zadnjič nastopil v tej vlogi. Foto: EPA
Yardie
Ugibanja je Elba ovrgel na premieri režijskega prvenca Yardie, zgodbi o mladem Jamajčanu, ki odrašča vpet v kriminalno življenje in nikoli ne preboli uboja starejšega brata. Foto: IMDb

Ugibanja o Idrisu Elbi kot naslednjem britanskem agentu 007 so se razširila po tem, ko je producentka Barbara Broccoli dejala, da so vrata za to vlogo odprta temnopoltemu igralcu (pravzaprav jih je to dodatno spodbudilo, da je skrajni čas, da vlogo prevzame temnopolti igralec, se je poudarjalo že prej). Dodatno je šušljanje podžgal igralec sam, ko je na Twitterju objavil svojo fotografijo in napis: "Moje ime je Elba, Idris Elba."

Filmska ekipa ostala brez režiserja
Craiga čaka še peta in, kot je napovedal, tudi zadnja upodobitev tajnega agenta, za katero se je še do pred nedavnim zdelo, da ga bo usmerjal Danny Boyle. Kot je znano, je režiser od projekta odstopil zaradi "ustvarjalnih razlik", kdo bo stopil na njegovo mesto, pa studio za zdaj še ni razkril. Vsekakor bodo morali z izborom pohiteti, če bodo želeli ujeti napovedano premiero 25. oktobra 2019.

61-letni Boyle, ki prejel oskarja za režijo filma Revni milijonar, je projekt zapustil le nekaj mesecev pred načrtovanim začetkom snemanja – začeti bi se moralo decembra v studiih Pinewood v Londonu.

Zadnja dva filma priljubljene akcijske franšize, Skyfall (2012) in Spectre (2015), je posnel režiser Sam Mendes, ki še enega filma o Bondu ni želel prevzeti. V filmskih krogih se je Boyle kot morebitni režiser filma omenjal dlje časa, občasno pa so se pojavljala še druga imena, med njimi David Mackenzie, Denis Villeneuve in Yann Demange.

Nadaljujejo se torej tudi nekajletna šušljanja o tem, kdo bi lahko nasledil Craiga. Med ljubitelji šarmantnega lika Iana Fleminga se omenja denimo Tom Hiddleston, tudi Tom Hardy, veliko podpornikov pa je imel tudi Elba, ki je od samega začetka govoril, da je za ta podvig prestar.

Elba prvič za filmsko kamero
Zgodba Elbovega režijskega prvenca Yardie, ki je svetovno premiero doživel na Filmskem festivalu Sundance, se odvija v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja v Kingstonu in londonski četrti Hackney. Pripoveduje o življenju mladega Jamajčana po imenu D (igra ga Aml Ameen), ki si nikoli zares ne opomore od umora starejšega brata Jerryja Dreada (Everaldo Creary). Odrašča v kriminalnem okolju tolp, in ko po desetih letih sreča morilca svojega brata, se zaplete v konflikt z londonskim gangsterjem Ricom (Stephen Graham). V ameriške in nekatere evropske kinematografe prihaja film konec avgusta.