Igor Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za obdobje petih let. Foto: MMC RTV SLO
Igor Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za obdobje petih let. Foto: MMC RTV SLO
Viba film
Filmarji so v svojem pozivu med drugim zapisali, da je Igor Prodnik v strokovni javnosti znan po svojem razdiralnem upravljanju filmskih zadev. Foto: MMC RTV SLO
Viba film
Ministrstvo je izdalo odločbo o imenovanju Prodnika za direktorja javnega zavoda, saj se je izmed prijavljenih kandidatov izkazal za najprimernejšega, ter neizbranim kandidatom odposlalo obvestila o izidu razpisa. Foto: BoBo

Prodnik, ki ga je razpisna komisija ocenila s 46 od 50 mogočih točk, bo petletni mandat nastopil 1. marca. Kot je v odzivu zapisalo 54 slovenskih filmarjev, od ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakujejo, da zaradi zaščite javnega interesa razpisno komisijo nemudoma razreši in zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja prekliče odločbo o imenovanju Prodnika. Če pa meni, da je bilo delo razpisne komisije "strokovno in etično neoporečno" ter da je imenovanje Prodnika utemeljeno, ministra pozivajo, da jim svoje argumente predstavi v torek v prostorih Vibe. Žiga Turk je po navedbah ministrstva do srede službeno v Bruslju, zato se sestanka ne bo mogel udeležiti.


Po navedbah filmarjev je Prodnik v strokovni javnosti znan po svojem razdiralnem upravljanju filmskih zadev, ko je med letoma 2005 in 2009 opravljal funkcije generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo, predsednika nadzornega sveta in v. d. direktorja Filmskega sklada RS ter predsednika sveta javnega zavoda Filmski studio Viba film.

Filmarji opozarjajo, da Prodnik ne izpolnjuje pogojev
V tem času je bila slovenska kinematografija deležna hudega razvojnega zastoja, k čemur je s svojimi odločitvami v veliki meri prispeval prav Igor Prodnik, so zapisali in dodali, da najbolj objektivno in verodostojno dogajanje iz tega časa povzema poročilo o poslovanju Filmskega sklada RS in ministrstva za kulturo, ki ga je Računsko sodišče Republike Slovenije objavilo leta 2009. Tega so filmarji ministrstvu tudi posredovali.
Stališče filmske stroke, ki ga potrjuje tudi poročilo Računskega sodišča je, da Prodnik ne izpolnjuje pogoja organizacijske in vodstvene sposobnosti, sporno pa je tudi, ali ima pet let delovnih izkušenj, so še zapisali filmarji.
Ministrstvo: Med prijavljenimi kandidati Prodnik najprimernejši
Na pristojnem ministrstvu so pojasnili, da so javni razpis za imenovanje direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film zaključili konec preteklega tedna. Odločbo o imenovanju Prodnika za direktorja javnega zavoda je ministrstvo izdalo, saj se je izmed prijavljenih kandidatov izkazal za najprimernejšega, ter neizbranim kandidatom odposlalo obvestila o izidu razpisa. Kot so navedli, se je na javni razpis prijavilo devet kandidatov.