Sedem je bil prvi večji hit, ki je prišel iz studia New Line Cinema. Foto: EPA
Sedem je bil prvi večji hit, ki je prišel iz studia New Line Cinema. Foto: EPA

Ernest Hemingway je nekoč zapisal, da je svet lep in se je zanj vredno boriti. Strinjam se samo z drugim delom misli.


Sklepna misel Williama Somerseta.
Sedem
Identiteta igralca, ki je upodobil Johna Doeja je bila ves čas (v skladu s filozofijo sporočila filma) skrivnost, saj se ta ni pojavil v napovedniku na začetku filma, niti v reklamah in promocijskih intervjujih. Slednjega je bil igralec zelo vesel. Še zanimivost z začetka snemanja: omenjeni igralec in David Fincher sta sklenila, da si bosta prvi dan obrila lase. Tako pričesko sta imela vse do konca snemanja. Foto: EPA
Sedem
Večina gledalcev je bila prepričana, da je bila (izjemno suha) žrtev v tem prizoru le lutka. A v resnici je bil to igralec Michael Reid MacKay, ki je v resnici suh. Za svojo kratko vlogo je še dodatno shujšal, ustvarjalci pa so mu dali posebno veliko protezo, zaradi katere je bil njegov obraz videti še manjši. Foto: EPA
Morgan Freeman
Morgan Freeman je odlično odigral vlogo umirjenega detektiva. Foto: EPA

David Fincher je leta 1995 posnel psihološki triler, ki je na ljubitelje filma in kritike napravil zelo pozitiven vtis. Predvsem pa je prinesel obilico svežega vetra v žanr kriminalke.

Dva nasprotna detektiva ...
Sedem sicer prinaša preverjeno različico dveh zelo različnih policistov/detektivov. Starejši, temnopolti William Somerset (Morgan Freeman) je utelešenje mirnosti, a hkrati utrujenosti. Do upokojitve ga čaka natanko en delovni teden. Za partnerja dobi mladega, vihravega, temperamentnega in neučakanega Davida Millsa (Brad Pitt). Torej klasični filmski par, ki pa do izraza pride ob pravem primeru.

Morilec "prisega" na smrtne grehe
In primer, ki ju doleti, je res nekaj posebnega. Raziskati morata umor debelega možakarja, ki je moral pojesti veliko količino testenin, na koncu pa je umrl zaradi udarca v trebuh. V njegovem stanovanju so pozneje našli besedo "požrešnost". Ko ob naslednji žrtvi (odvetniku) najdejo s krvjo napisano besedo "pohlep", je Somersetu hitro jasno - neznanec mori po principu sedmih smrtnih grehov, kar pomeni, da ima na svoji listi vsaj še pet umorov, ki bi simbolno predstavljali preostalih pet smrtnih grehov - napuh, pohoto, jezo, zavist in lenobo.

Nič ni tako, kot se zdi
Glavna junaka nehote stopita na vrtiljak nepredvidenih dogodkov, a vsaka njuna akcija je neuspešna. Pojavijo se nova tri trupla, a detektiva še vedno tavata v temi. Na koncu jima sreča le pokaže svoj obraz, saj se morilec John Doe odloči, da se bo predal in detektivoma pokazal, kam je zakopal svoji zadnji dve trupli. A seveda razplet zgodbe niti slučajno ni tako preprost, kot se dozdeva detektivoma, saj ima John Doe kljub vklenjenima rokama v rokavu močne karte ...

Kdo in kaj kroji pravila družbe?
Bistvo filma ni v identiteti morilca, kar so ustvarjalci poudarili z njegovim (ne)imenom. Johna Doeja tako ne vidimo niti pri enem umoru, svoj obraz nam prikaže šele v zadnji tretjini filma. Sedem pokaže na moralno razkrojenost družbe, ki je že zdavnaj spremenila svoja pravila igre. John Doe sicer prisega na Sveto pismo, a v resnici gre za neka moralna načela, ki bi morala veljati v enakopravni (demokratični) družbi. V tem pogledu ga lahko vidimo kot Roberta De Nira v Taksistu, le z bolj urejenim načrtom in maščevalnimi metodami.

Temačna kulisa
Filma Sedem ne odlikuje le originalna zgodba, ki se ves čas stopnuje in se na koncu zaokroži v popolno celoto. Pohvaliti velja izjemno ozadje (temačna fotografija, scenografija in tisti še kako depresivni dež), like, ki so bistveno več kot enodimenzionalne lutke, in igro. V samem detektivskem paru Freeman krepko zasenči mladega partnerja, omeniti pa velja tudi Millsovo ženo Tracy (Gwyneth Paltrow).


Kratke in sladke
- Pri snemanju enega izmed prizorov v dežju je Bradu Pittu spodrsnilo, pri tem pa je z roko razbil avtomobilsko steklo, zato je potreboval manjši operacijski poseg. Ta pripetljaj so ustvarjalci vključili v film, kjer si prav tako poškoduje roko.
- Detektiva Mills in Somerset se pogovarjata o knjigi "Človeške vezi". To je v resnici napisal pisatelj W. Somerset Maugham, bil pa je tudi inspiracija za poimenovanje Freemanovega lika.
- Igra številk: vse stavbe v uvodnem prizoru se začnejo s številko 7. Zadnje dejanje filma se zgodi ob sedmih zvečer.
- Za vlogo Johna Doeja je bil v igri tudi pevec R. E. M-ov Michael Stipe, za vlogo Millsa Denzel Washington, za mesto režiserja pa David Cronenberg.
- Andrew Kevin Walker je scenarij napisal, ko je živel v New Yorku. Mesto mu nikakor ni bilo všeč, kar se pozna tudi v zgodbi.


Sedem (Se7en)
ZDA, 1995

Režija: David Fincher
Scenarij: Andrew Kevin Walker
Igrajo: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey

Žanr: (psihološki) triler.
Dolžina: 2 uri 7 minut
Premiera: 22. 9. 1995 (Slovenija - 7. 2. 1996)

Proračun: 33.000.000 dolarjev
Dobiček: 327.311.859 dolarjev
Nagrade: nominacija za oskarja (montaža)
Povezava: IMDB

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si

Ernest Hemingway je nekoč zapisal, da je svet lep in se je zanj vredno boriti. Strinjam se samo z drugim delom misli.


Sklepna misel Williama Somerseta.