Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke
Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Pred sedmimi leti je Slovenska kinoteka prvič predstavila tri restavrirane filme Karpa Godine, ki jih hrani v svoji zbirki. Gre za mladostne eksperimente tega cineasta z edinstveno filmsko govorico – Divjad (1965), Pes (1965) in A.P. (Anno Passato) (1966). Trojico, posneto na super osmičko pod okriljem ljubljanskega amaterskega kino kluba Odsev, zaznamujejo čutna črno-bela fotografija, dinamična kamera in igriv montažni ritem.

Divjad (1965). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke
Divjad (1965). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Našteti filmi predstavljajo tudi neke vrste ključ za vstop v drug avtorjev filmski trojček, in sicer mednarodno priznane kratke filme Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970), Zdravi ljudje za razvedrilo (1971) in O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami (1972). Filme, posnete na 35-milimetrski trak, ki jih zaznamuje predvsem sosledje skrbno uokvirjenih, statičnih podob, iz katerih veje občutek veselja, so v Slovenski kinoteki prav tako restavrirali.

Koščki kolaža "Karpovih kratkih"
Kot ob tem piše restavratorka Nadja Šičarov, ta kratka dela, nastala v strnjenem nizu treh let, sodijo v tisti del opusa Karpa Godine, ko je filme ustvarjal kot režiser, scenarist, direktor fotografije in montažer. "Vsak od štirih filmov predstavlja sestavni del kolaža "Karpovih kratkih", ki mu kot skupni imenovalec lahko prisodimo kritično opredelitev do socialno-političnega konteksta tistega časa, ki pa se manifestira skozi prizmo večnega humorja. Ključna za prenos ironije v sporočilih vseh štirih filmov je glasba, katere besedila delujejo kot naracija (ali celo kot zaključna špica!) in ki daje glas večinoma nemim podobam, ujetim s fotografsko statično kamero."

V prazničnih dneh, točneje od danes do 2. maja, restavrirane kratke filme Karpa Godine predstavljajo na Bazi slovenskih filmov, kjer režiser, scenarist, direktor fotografije, montažer in pedagog o svojem delu spregovori tudi v spletnem pogovoru. Na voljo pa bodo tudi članki o njegovem ustvarjanju in kratki dokumentarni film Gotenica in Godina (2017).

O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami (1972). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke
O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami (1972). Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Vsi (filmi) doma: Novih deset
Novih deset filmov pa je v akcijo Vsi (filmi) doma dodal Slovenski filmski center. Tokrat se je mogoče srečati z brezčasnim izročilom Franceta Milčinskega – Ježka, v čigar svet popelje glasbeni dokumentarec scenaristke in režiserke Petre Seliškar iz leta 2016 Moj narobe svet. Avtorji in izvajalci glasbe v filmu so Frane Milčinski - Ježek, Chris Eckman and The Last Side of the Mountain Band, Kimmo Pohjonen, Tomaž Pengov, Robert Fisher & Willard Grant Conspiracy, John Parish, Cesare Basile & John Bonnar, Jani Hace & Josipa Lisac, Hugo Race and The True Spirit, Bernays Propaganda, Teresa Salgueiro ter Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra.

Film Moj narobe svet skozi priredbe znanih slovenskih in svetovnih glasbenikov popelje v svet vsestranskega umetnika Franeta Milčinskega - Ježka. Foto: AP
Film Moj narobe svet skozi priredbe znanih slovenskih in svetovnih glasbenikov popelje v svet vsestranskega umetnika Franeta Milčinskega - Ježka. Foto: AP

Med celovečerci si je v naslednjih sedmih dneh mogoče ogledati tudi etnografski dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov (2018) scenaristke in režiserke Rahele Jagrič Pirc ter igrano-dokumentarni film Doberdob – roman upornika (2015) scenarista in režiserja Martina Turka.

Prvi se posveča desetletju renesanse čipke, zahvaljujoč slovenskim umetnikom, ki so inovativno prepoznali nove pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka. Film popelje na vznemirljivo raziskovanje sveta sodobne čipke, ki je seglo na področja arhitekture, mode, notranjega oblikovanja, ilustracije in celo kulinarike.

Doberdob – roman upornika pa je zgodba o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. V njem nastopajo Igor Godina, Srečko Kermauner, Vasja Klavora in Metka Petrič. Producent filma je Bela film.

Od kratkih igranih filmov sta dosegljiva Dvigalo (2010) scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča ter drama Modri zajček (2019) scenarista in režiserja Jana Fabrisa. V prvem, ki govori o naključnih potnikih v dvigalu, ki se nepričakovano zlomi med nadstropji, sta zaigrala Kristjan Ostanek in Aleksandar Rajaković, v Modrem zajčku, ki govori o ženski, ki se bori z globoko depresijo, tesnobo in občutkom krivde, a naposled najde novo življenje, pa Sara Horžen, Miha Rodman in Žana Srečkar.

Doberdob - roman uporanika (2015). Foto: Kinodvor
Doberdob - roman uporanika (2015). Foto: Kinodvor

V otroški program je SFC dodal dva kratka animirana filma – Made in Ex-Yu (1992) scenarista in režiserja Zdravka Barišića, ki zasmehuje vse, ki so krivi, da se je v Bosni zgodilo to, kar se je, ter študijski projekt Bližnje srečanje (2017) režiserjev Filipa Biharja, Sama Biharja, Antonelle D'Amico, Miha Ovna in Anje Zadnik. Iz animiranih serij pa bodo mladi gledalci lahko spremljali zgodbo o ljudstvu Pimpan v seriji Pim in Pan (2010) režiserke Polone Sepe.

Filme v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma na ogled podarjajo domači filmski ustvarjalci v sodelovanju s SFC-jem, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Spored bogatijo vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa so na povezavi bsf.si dostopni sedem dni.