V začetku prihodnjega meseca bi se v Izoli moral začeti 16. Kino Otok - Isola Cinema, a so ga zaradi trenutnih okoliščin prisiljeni prestaviti na poznejši čas. Po besedah koordinatorice programa Ane Cerar bodo festival zagotovo izvedli, sta pa trenutno še pod vprašajem termin in tudi oblika festivala. Če ne bo šlo drugače, bodo nekatere stvari tudi prenesli na splet, nov termin festivala pa bodo še sporočili.

Filmi in filmoljubi bodo letos že 16. preplavili Izolo. Foto: Škorja Jugovac
Filmi in filmoljubi bodo letos že 16. preplavili Izolo. Foto: Škorja Jugovac

Ljubitelje filma pa organizatorji že zdaj vabijo k ogledu izbranih kratkih filmov iz lanske sekcije Video na plaži, ki so brezplačno na voljo na otoškem Vimeo kanalu (oziroma pod tem prispevkom).

Oziranje onkraj znanih obzorij
Lanska sekcija Video na plaži je v atmosferi udarnih kratkometražcev, gozdička ob morju in platna pod zvezdami med mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok - Isola Cinema vizionarsko gledala onkraj znanih obzorij, kot da bi slutila pretrese v prihodnosti.

V štirih dneh je ponudila pomenljivo naslovljene programske sklope, med njimi Onkraj doma ter Onkraj mesta in družinskih vezi, ki so skozi te rdeče niti prevpraševali družbo in posameznika, so zapisali organizatorji.

Od 3. do 17. maja so brezplačno na voljo kratki filmi iz sekcije Onkraj doma - Fetus (Jan Devetak, Italija), Kraj, od koder vam pišem pisma (Nikolina Bogdanović, Hrvaška), Assunta (Ester Ivakič, Slovenija) in Rumena mazda in njegova svetost (Sandra Heremans, Belgija).

Od 11. maja
pa bodo odpirali pogled še dlje - Onkraj mesta in družinskih vezi. Seznam filmov, ki bodo na voljo do 3. junija, bodo objavili v kratkem.