Parodijo o ponovnem poskusu nacistov, da bi zavzeli Zemljo in ustanovili četrti rajh, si bo mogoče ogledati prihodnje leto. Foto:
Parodijo o ponovnem poskusu nacistov, da bi zavzeli Zemljo in ustanovili četrti rajh, si bo mogoče ogledati prihodnje leto. Foto:
Götz Otto; Iron Sky
Götz Otto, ki se ga spomnimo iz filma Jutri nikoli ne umre, nastopa v vlogi fanatičnega oficirja Klausa Adlerja. Foto: Iron Sky
Studio City: Glasba zasedbe Laibach za film Iron Sky

To je kratek povzetek predzgodbe finskega filma Iron Sky (Železno nebo), ki prihaja v začetku prihodnjega leta v kinematografe, glasbo zanj pa ni napisal nihče drug kot tujini dobro poznana slovenska zasedba Laibach, ki letos zaznamuje tridesetletnico ustanovitve in ustvarjanja. S parodijo se ukvarja ekipa, sicer zaslužna že za komedijo Star Wreck: In the Pirkinning, film iz leta 2005, ki se je seveda poigraval s priljubljeno znanstvenofantastično serijo Zvezdne steze.
Režiser Timo Vuorensola in producent Samuli Torssonen sta s produkcijo filma Iron Sky začela leta 2006 in kratek napovednik predstavila na canskem festivalu, kjer sta iskala finančno podporo. To sta našla pri koproducentu 27 Films Prods, nato pa prve privržence filma 'dražila' z napovednikom, ki so ga predstavili 6. maja 2008 na spletni strani filma.
Zgodba črne znanstvenofantastično obarvane komedije se začne torej v ne tako oddaljeni prihodnosti, leta 2018, ko se na Zemljo vrnejo potomci leta 1945 pobeglih nacistov. Odhod v vesolje jim je takrat omogočilo pomembno odkritje Hansa Kammlerja in njegove znanstvene skupine. Odrinili so iz oporišča na Antarktiki, na Luni pa osnovali vojaško oporišče Schwarze Sonne (Črno sonce).

Ob strani si oglejte tudi prispevek o filmu, ki ga je pripravila ekipa Studia City.

Zemljo skušajo zavzeti …
Igralsko zasedbo sestavljajo nemški igralec Udo Kier (poznajo ga gledalci filmov Rezilo in Dogville), ki bo igral poveljnika Wolfganga Hössa, Götz Otto v vlogi fanatičnega oficirja Klausa Adlerja, ki je odločen, da napade Zemljo, njegova zaročenka Renate Richter, ki jo pošljejo na Zemljo, da prevri, ali je ta 'zrela' za pretvorbo v četrti rajh, pa je igralka Julia Dietze. Tilo Prückner (Neskončna zgodba) igra znanstvenika Richterja, ki naj bi izdelal 'wunderwaffe', s katerim bodo postavili temelje novega rajha. Ekipa je zbrana in vesoljske ladje se ob Laibachovem remiksu B mashine spustijo na Zemljo ...
Studio City: Glasba zasedbe Laibach za film Iron Sky