Imelda Staunton,  britanska odrska in filmska ikona s 40-letno kariero, dobitnica petih Olivierjevih nagrad, nagrade bafta in nominiranka za oskarja za film Vera Drake. Foto: EPA
Imelda Staunton, britanska odrska in filmska ikona s 40-letno kariero, dobitnica petih Olivierjevih nagrad, nagrade bafta in nominiranka za oskarja za film Vera Drake. Foto: EPA

Oboževalci serije, ki si jo je doslej po podatkih Guardiana ogledalo več kot 73 milijonov gospodinjstev po vsem svetu, so močno upali na šesto sezono, a je ustvarjalec serije Peter Morgan po poročanju Hollywood Reporterja ob novici o peti sezoni kot zadnji dejal, da je to "popoln čas in kraj za zaključek". Popolnoma navdušen je, da bo prav Imelda Staunton ponesla krono v 21. stoletje.

"Sprva sem si predstavljal, da se bo Krona nadaljevala šest sezon, zdaj pa, ko smo začeli ustvarjati zgodbe pete sezone, mi je postalo jasno, da je to pravi čas in kraj, da končamo," je pojasnil svojo odločitev in dodal, kako hvaležen je Netflixu in Sonyju, ker sta ga podprla pri tej odločitvi.

Namesto Claire Foy (levo) je v tretji in četrti sezoni na prestol kot Elizabeta II. sedla Olivia Colman (desno). Foto: Netflix
Namesto Claire Foy (levo) je v tretji in četrti sezoni na prestol kot Elizabeta II. sedla Olivia Colman (desno). Foto: Netflix

"Že od samega začetka sem rada gledala Krono," pravi igralka, ki je pred pred kratkim nastopila v filmu Downton Abbey. "Kot igralki mi je bilo v veselje, ko sem videla tako Claire Foy kot Olivio Colman prispevati nekaj posebnega in edinstvenega scenarijem Petra Morgana. Resnično mi je v čast, da sem se pridružila tako izjemni ustvarjalni ekipi in da bom popeljala Krono k njenemu koncu."

Krono je za ponudnika pretočnih vsebin Netflix ustvaril britanski Left Bank Pictures. Foto: IMDb
Krono je za ponudnika pretočnih vsebin Netflix ustvaril britanski Left Bank Pictures. Foto: IMDb

Oskarjevka Olivia Colman je kot kraljica debitirala v tretji sezoni, ki zajema obdobje med letoma 1964 in 1977, in nadomestila Claire Foy, kraljico v mladih letih. Prva sezona zgodbo začenja leta 1947. Vlogo je Colmanova ponovila še v četrti sezoni, ki bo za Netflixove naročnike dostopna čez približno eno leto. Gledalcem bo med drugim približala obdobje vlade Margaret Thatcher in nesrečen zakon princese Diane in princa Charlesa.

Tretja sezona, ki je na Netflixu dostopna od decembra, je Olivii Colman prinesla zlati globus, serija pa je dobila nagrado SAG za najboljšo igralsko zasedbo v dramski seriji. Ena najbolj priljubljenih nadaljevank na Netflixu je po besedah Teda Sarandosa, Netflixovega programskega direktorja, del "svetovnega kulturnega zeitgeista".

Megxit ne bo del zgodbe o Kroni
Zaključek s peto sezono pa navsezadnje pomeni tudi, da se bodo scenaristi lahko izognili prikazu aktualnih dogodkov. Med njimi sta najbolj kontroverzna dva: "Megxit" – odločitev princa Harryja in Meghan Markle, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti, in pa tudi afera Jeffrey Epstein, v katero je vpleten tudi princ Andrew.