Ljudožerec vegetarijanec, brutalen film, s katerim je Branko Schmidt po besedah hrvaškega filmskega kritika postal najbolj vznemirljiv hrvaški filmar. Foto: pulafilmfestival.hr
Ljudožerec vegetarijanec, brutalen film, s katerim je Branko Schmidt po besedah hrvaškega filmskega kritika postal najbolj vznemirljiv hrvaški filmar. Foto: pulafilmfestival.hr

Scenarij za film je po lastnem romanu z istim naslovom napisal nekdanji zagrebški ginekolog Ivo Balenović (roman je napisal pod psevdonimom Alen Bović), v njem pa odkriva "medicinski horor o korumpiranih ginekologih in resničnih dogodkih iz hrvaških bolnišnic, ki bodo šokirale javnost." Bolestno ambiciozen, skorumpiran in nemoralen ginekolog Danko Babić v zameno za denar ranjenim kriminalcem ponuja zdravniške usluge. Uspešen zdravnik in eden vodilnih na ginekološki kliniki pretirano zapade v tekmovalnost z zdravniškim kolegom in posledična površnost pri delu ga privede do niza usodnih napak, zaradi katerih nosečnica umre. Pred zaporom ga rešijo podkupljivi patologi in prijatelj – policist in preprodajalec mamil.
V tem negotovem položaju se Babić "sprošča" ob alkoholu in mamilih, zdravilih za pomirjanje in spanje. Z željo, da bi postal vodja klinike, nenehno laže, spletkari in ponareja izvide, nato pa začne sodelovati še z lastnikom klubov, ki nadzira lokalno trgovino z mamili in prostitucijo. Zanj opravlja nezakonite splave.
Dr. Babić je zasnovan kot paradoksen lik; po eni strani pije in uživa kokain, je tablete in ga zanima samo seks v kratkotrajnih zvezah, po drugi strani pa je obseden z "zdravim življenjem" - je vegetarijanec in veliko telovadi. Ima elegantno urejeno stanovanje, a večino časa živi v apartmaju v bolnišnici, kjer tudi spi in se umiva.
Schmidt je film strukturiral kot kroniko svojega vsakdana, dogajanje pa je prikazano "objektivno", od zunaj, brez vpogleda v njegovo motivacijo. Enako je z osebami okoli njega, vse so kot "sateliti, ki ne morejo škoditi planetu, okoli katerega se vrtijo," je zapisal Nenad Polimac v Jutarnjem listu. "Režiser suvereno vodi film od začetka do konca, skozi zelo spretne in odprte metafore, spretno kadrira, izogiba se olepšani fotografiji, izredno dinamičnemu Reneju Bitorajcu pa je prepustil, da najde pravo mero, s katero nam glavnega lika ne priskuti popolnoma," še dodaja.
Temačna sodobna zgodba o uspešnem in podkupljivem ginekologu, ki ima stike tako s pripadniki kriminalnega podzemlja kot s policisti in družbeno elito, je prejela že več nagrad na letošnjih filmskih festivalih. Na osrednjem hrvaškem filmskem festivalu v Pulju sta zlati areni prejela Branko Schmidt za režijo in Rene Bitorajec za najboljšega igralca. V filmu igrajo še Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Leon Lučev, Mustafa Nadarević, Slaven Knezović, Darija Lorenci in Ksenija Pajić.
Schmidt je napovedal, da film tudi jeseni čaka bogata festivalska promocija. Povabljeni so na festival Raindance v Londonu ter na filmske prireditve v Hamburgu, Haagu, Cottbusu in Kairu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.
Med filmi, ki so bili v konkurenci za hrvaškega kandidata za oskarja, je bila tudi hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Nočne ladje Igorja Mirkovića, v kateri eno od glavnih vlog igra Radko Polič - Rac.
Nominacije za 84. podelitev oskarjev bodo znane sredi januarja, prestižne kipce pa bodo podelili 24. februarja.