Na rdeči preprogi letošnjega Berlinala med drugim pričakujejo Johnnyja Deppa, Hillary Clinton, Roberta Benignija, Javierja Bardema, Elle Fanning, Salmo Hayek, Cate Blanchett in Helen Mirren, ki jo bodo nagradili s častnim zlatim medvedom za življenjsko delo. Foto: EPA
Na rdeči preprogi letošnjega Berlinala med drugim pričakujejo Johnnyja Deppa, Hillary Clinton, Roberta Benignija, Javierja Bardema, Elle Fanning, Salmo Hayek, Cate Blanchett in Helen Mirren, ki jo bodo nagradili s častnim zlatim medvedom za življenjsko delo. Foto: EPA

V lovu na medvede filmi, ki odražajo sedanjost
Umetniški direktor festivala Carlo Chatrian je na nedavni novinarski konferenci povedal, da bodo številni filmi v tekmovalnem programu prikazali "temno plat človeka". Dodal je, da filmi odražajo sedanjost. "Niso brez upanja, a ... ozrite se na svet okoli nas," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Kažejo se obrisi 70. Berlinala: nekaj novosti za jubilejno izvedbo festivala

V tekmi za zlatega in srebrne medvede so letos filmi Berlin Alexanderplatz režiserja Burhana Qurbanija, DAU. Natasha v režiji Ilje Hrzanovskega in The Woman Who Ran, ki ga je režiral Hong Sangsoo. Za medvede se potegujejo še Delete History režiserja Benoita Delepineja, The Intruder v režiji Natalie Meta in Bad Tales, režijo katerega podpisujeta Damiano in Fabio D'Innocenzo.

Režiserka Kelly Reichardt je v glavnem tekmovalnem programu s filmom First Cow, Rithy Panh s filmom Irradiated, Philippe Garrel s filmom The Salt of Tears, Eliza Hittman s filmom Never Rarely Sometimes Always, Tsai Ming-Liang s filmom Days in Sally Potter s filmom The Roads Not Taken. Režiserka Stephanie Chuat pa se za medvede poteguje s filmom My Little Sister, Mohammad Rasoulof s filmom There Is No Evil, Abel Ferrara s filmom Siberia, Caetano Gotardo s filmom All the Dead Ones, Christian Petzold z Undine in Giorgio Diritti s filmom Hidden Away.

Letošnji žiriji predseduje britanski filmski in gledališki igralec Jeremy Irons, preostali člani pa so argentinsko-francoska igralka Berenice Bejo, ameriški režiser Kenneth Lonergan, nemška producentka Bettina Brokemper, italijanski igralec Luca Marinelli, palestinska režiserka Annemarie Jacir ter brazilski filmski kritik in režiser Kleber Mendonca Filho.

V festivalski sklop Panorama je uvrščena celovečerna manjšinska slovenska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo, svetovna premiera filma pa bo na sporedu v soboto, 22. februarja. SFC bo slovenski film že 15. predstavljal na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Berlinale nagrado nevede poimenoval po nacistu

Nič več po nacistu poimenovane nagrade
Novo vodstvo se je odločilo tudi, da ne bodo več podeljevali nagrade, poimenovane po prvem direktorju festivala Alfredu Bauerju. Odločitev je sledila poročanju časopisa Die Zeit, da je imel Bauer obsežno nacistično preteklost. "Interpretacija virov nakazuje, da je imel pomemben položaj v času nacizma. Zaradi novih odkritij bo Berlinale nemudoma umaknil srebrnega medveda Alfreda Bauerja," so zapisali pri Berlinalu.

Novinarji časopisa so poglobljeno raziskavo opravili zlasti po nacionalnih arhivih. Ob tem so ugotovili, da je imel Bauer, ki je festival vodil od leta 1951 do leta 1976, visok položaj v filmskem direktoratu nacističnega propagandnega ministra Josepha Goebbelsa. Dnevnik je odkril tudi, da je, glede na dokumentacijo iz tistega obdobja, pripadal nacistični stranki in bil vnet pripadnik SA – paravojaške organizacije Sturmabteilung. Nagrado Alfred Bauer so na Berlinalu v nizu srebrnih medvedov podeljevali filmu, ki "odpira nove perspektive kinematografske umetnosti".

Po 18 letih prvikrat brez Dieterja Kosslicka za krmilom
Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek sta vodenje festivala prevzela pred manj kot letom dni. Predtem ga je kar 18 let vodil Dieter Kosslick, ki so ga zaradi izborov večkrat tudi kritizirali. Novo vodstvo je že za letošnji festival uvedlo nekaj sprememb, še piše DPA. Med drugim je Chatrian nekoliko izčistil tekmovalne programe in ukinil sekcijo Izven konkurence. Nekaj velikih imen bodo letos predstavili v Berlinale Special Gala, med njimi novi film Johnnyja Deepa z naslovom Minamata in Ostržka z Robertom Benignijem, pa tudi dokumentarno serijo o Hillary Clinton, ki naj bi se Berlinala tudi udeležila.

Nova dvojna gonilna sila festivala: umetniški direktor Italijan Carlo Chatrian in njegova pomočnica Nizozemka Mariette Rissenbeek. Foto: EPA
Nova dvojna gonilna sila festivala: umetniški direktor Italijan Carlo Chatrian in njegova pomočnica Nizozemka Mariette Rissenbeek. Foto: EPA

Kateremu filmu bo pripadla čast, da odpre jubilejni festival?
Še ena novost je, da bodo otvoritveno slovesnost prenašali v kinematografih v štirih nemških mestih – Hamburgu, Münchnu, Essnu in Halleju.

Po uvodni slovesnosti bodo prikazali tudi otvoritveni film letošnjega Berlinala My Salinger Year scenarista in režiserja Philippa Falardeauja. Zgodba filma pripoveduje o mladi pesnici (Margaret Qualley), ki dela kot asistentka literarne agentke (Sigourney Weaver). Njena naloga je, da odgovarja na pošto oboževalcev ameriškega pisatelja J. D. Salingerja, ki je ponos agencije. Predloga za film je bil roman ameriške pisateljice Joanne Rakoff. Po Chatrianovih besedah je Falardeau "majhno newyorško literarno sceno 90. let preteklega stoletja prikazal z ljubeznijo in s humorjem".

"Kraljica" Helen Mirren bo slavljenka naslednjega Berlinala

Režiserka Ulrike Ottinger bo prejela nagrado kamera, s katero na Berlinalu od leta 1986 nagrajuje osebnosti in institucije, ki so pustile poseben pečat v filmskem ustvarjanju in so povezane s tem festivalom.

Častni zlati medved za življenjsko delo gre letos v roke Helen Mirren, ki je kot močna osebnost pustila velik pečat s svojimi polnokrvnimi interpretacijami, so zapisali podeljevalci nagrade. "Helen Mirren vedno znova preseneča s svojimi interpretacijami kompleksnih likov. Njeni portreti so paradigma močne ženske, pa naj gre za Chris v filmu Dekleta s koledarja ali kraljico Elizabeto II. v filmu Kraljica," je ob razglasitvi nagrajenke povedala Mariette Rissenbeek. Na Berlinalu bodo prikazali tudi nekaj njenih filmov. Med drugim sta na programu Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec v režiji Petra Greenawaya iz leta 1989 ter Poslednja postaja v režiji Michaela Hoffmanna iz leta 2009.

70. Berlinale se bo začel v četrtek, 20. februarja, in se sklenil v nedeljo, 1. marca.

Na predvečer začetka Berlinala