Režiser Mitja Okorn je o svoji filmski uspešnici povedal:
Režiser Mitja Okorn je o svoji filmski uspešnici povedal: "Film Pisma sv. Nikolaju je zbirka pripovedi z romantičnim konceptom, toda kljub temu znanemu žanru nisem želel posneti še enega filma, ki bi skušal biti definicija, kot denimo: 'Danes se imejmo pa vsi noro radi, ker je božič.' Gre za (ne)navaden življenjski preplet lepega in žalostnega, spet neobvladljivega, globokega v ljudeh, ki poskušajo s tem neobvladljivim v sebi obračunati, tako ali drugače. Želel sem posneti film o resničnih ljudeh z resničnimi čustvi, v resničnih zgodbah, ki jim en prelep, čarobni božični dan spremeni življenja za zmeraj. Upam, da mi je to tudi uspelo." Foto: Piotr Litwic
Pisma svetemu Nikolaju, režiser Mitja Okorn
Mitja Okorn na snemanju filma Pisma Sv. Nikolaju, v katerem se na predvečer božiča v Varšavi preplete pet zgodb petih žensk in moških. Vsi imajo različen življenjski slog, drugačne prioritete in vsi so v svojem življenju nekaj izgubili. Skupno jim je edino, da si vsi želijo spremembe. Foto: Marcin Makowski

Okornova božična romantična komedija je v slovenskih kinematografih po gledanosti prehitela tudi hollywoodske uspešnice, kot sta Misija nemogoče in Sherlock Holmes. Še večji uspeh so Pisma Sv. Nikolaju doživela na Poljskem, kjer je bil film tudi posnet, saj si ga je ogledalo več kot dva milijona in pol gledalcev in je tako tam postal peti najbolj gledan filmov vseh časov. Mitja Okorn je ob vseh teh razlogih za proslavljanje na današnji podelitvi praznoval tudi 31. rojstni dan, mineva pa tudi natanko leto dni, odkar je padla prva klapa za film Pisma sv. Nikolaju.


Po velikem uspehu že pripravlja nov film
Na Poljskem se filmu Pisma Sv. Nikolaju obetajo najprestižnejše poljske filmske nagrade za preteklo leto, v Sloveniji je požel stoječe ovacije že na novembrski premieri Liffa, v nekaj tednih pa je v kino pritegnil 54 tisoč gledalcev, kar je dovolj za dve zlati roli. Nagrado, ki jo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev s Kolosejem podeljuje slovenskim filmom, ko dosežejo 25 tisoč gledalcev, je Okorn prejel že za svoj prvenec Tu pa tam leta 2005. O svojem delu in uspehu bo predaval tudi na konferenci TEDx, ki bo 4. februarja letos potekala v Mariboru.
Režiser Mitja Okorn ustvarja na Poljskem že od leta 2007, kjer so se mu odprla številna vrata in priložnosti, ki jih v Sloveniji morda ni imel. Za film Pisma Sv. Nikolaju so mu sprva namenili milijon evrov proračuna, a je tudi zaradi Okornovega perfekcionizma v času snemanja narasel na dva milijona evrov. Pol milijona evrov so nanesli le honorarji največjih poljskih zvezd, med katerimi so Pawel Malaszynski, Maciej Stuhr, Piotr Adamczyk, Tomasz Karolak, Roma Gasiorowska, Agnieszka Dygant in Katarzyna Zielinska, za samo snemanje pa so porabili okoli 1,2 milijona evrov. Okorn ima že pripravljen scenarij za svoj naslednji film Član, ki je trenutno v fazi predprodukcije, a slovenske filmske ustanove zanj ne kažejo veliko zanimanja.