Bela Lugosi v Drakuli (1931) je ustvaril eno najprepoznavnejših upodobitev arhetipske pošasti. Foto: IMDb
Bela Lugosi v Drakuli (1931) je ustvaril eno najprepoznavnejših upodobitev arhetipske pošasti. Foto: IMDb

Potem ko se je relativno nizkoproračunska kriminalka Nevidni človek (2020) po svetovni premieri 28. februarja zavihtela na prvo mesto lestvice gledanosti v ameriških kinematografih (in do danes v svetovnem merilu zaslužila skoraj sto milijonov dolarjev), studio Universal od mrtvih obuja svoj ambiciozni projekt za vrnitev nabora klasičnih filmskih pošasti na velika platna. Načrtujejo serijo samostojnih filmov, ki ne bodo povezani v skupno franšizo oz. "filmsko vesolje".

Sorodna novica Nevidni človek

Naslednji bo na vrsti celovečerec o Drakuli, ki ga bo režirala Karyn Kusama (Jennifer's Body), je poročal The Hollywood Reporter. Produkcijska hiša Jasona Bluma, ki je Nevidnega človeka posnela za skromnih 17 milijonov dolarjev, bo prevzela vajeti tudi pri vampirski grozljivki. Tehnično lastnik projekta sploh ni studio Universal, ker je lik Drakule že v javni domeni, a produkcijska hiša Blumhouse ima z njimi podpisano pogodbo za prvo pravico do odkupa, tako da bo kultni vampir verjetno spet pristal pri njih.

Podobno, kot je Nevidni človek posodobljena adaptacija klasičnega znanstvenofantastičnega roman H. G. Wellsa, bo tudi novi Drakula prestavljen v sodobni čas. Scenarij pišeta Matt Manfredi in Phil Hay, ki sta z zgoraj omenjeno režiserko sodelovala že pri srhljivki The Invitation in pri kriminalki Destroyer. Sočasno pri Universalu postavljajo temelje še za eno adaptacijo klasične pošasti, ki jo producira veliki James Wan.

Novi pristop k filmom poudarja avtorje, in ne zvezdnikov v glavnih vlogah, kar je bila spodletela strategija pri Mumiji. Foto: IMDb
Novi pristop k filmom poudarja avtorje, in ne zvezdnikov v glavnih vlogah, kar je bila spodletela strategija pri Mumiji. Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska recenzija - Drakula: Skrita zgodba

"Monsterverse" bi moral biti na neki točki odgovor na Maščevalce

Novi pristop k filmom poudarek polaga na avtorje in ne na zvezdnike v glavnih vlogah, kar je bila spodletela strategija pri Mumiji. Film, ki je studio stal približno 125 milijonov dolarjev, je na koncu zaslužil pičlih 400 milijonov dolarjev, kar je bil tako majhen izkupiček, da je pokopal načrte za veliko, med seboj povezano zvezdniško franšizo, podobno tisti, ki jo imajo pri Marvelu. Za posamezne filme so se že dogovarjali z Johnnyjem Deppom, Angelino Jolie in Javierjem Bardemom.

Studio je v okviru tega novega pristopa potencialno sodelovanje med drugim ponudil Paulu Feigu, Elizabeth Banks in Johnu Krasinskemu. Vsak ima priložnost, da predlaga svoj sinopsis, češ da bo "najboljša ideja zmagala," še poroča The Hollywood Reporter. "V ognju je več želez, in iz vsakega ne bo nastal film," navaja neimenovani vir.

Proračuni prav tako še niso zakoličeni, a v večini primerov bo šlo za srednjeproračunske filme, in ne za blockbusterje.

Studio Universal je kultnega krvosesa nazadnje adaptiral leta 2014; film Drakula: Skrita zgodba nikoli ni dobil nadaljevanja in v svetovnem merilu zaslužil samo 217 milijonov dolarjev. "Ker so zelo agilni, so se znali zasukati v novo smer," je o Universalovem pristopu za THR komentiral medijski analitik Paul Dergarabedian. "Če Nevidni človek ne bi vžgal, bi bila situacija skrb vzbujajoča. Tako pa imajo za naprej zelo lep nastavek."