V vlogi Billyjevega sina T. J.-ja se je odlično odrezal mali Rick Schroder (na fotografiji levo). Foto: MGM
V vlogi Billyjevega sina T. J.-ja se je odlično odrezal mali Rick Schroder (na fotografiji levo). Foto: MGM

Tako je mogoče prebrati na ameriškem spletnem portalu Digital Trends. V filmu se nekdanji boksarski prvak Billy Flynn (Jon Voight) umakne iz ringa, da bi se popolnoma posvetil vzgoji svojega sedemletnega sina T. J.-ja (Rick Schroder). Družina živi na Floridi, kjer Billy dela v konjušnici. V želji, da bi sinu zagotovil boljšo prihodnost, se odloči, da se bo vrnil v boksarski ring.

Pozor, v nadaljevanju razkrivamo razplet filma!
Nekega dne pa se v njuno življenje znova vrne dečkova mati Annie (Faye Dunaway), za katero je T. J. mislil, da je že dolgo mrtva. Vrhunec filma je, ko devetletni deček joče zaradi smrti svojega očeta, ki je umrl v ringu.

Film so v znanstvene namene prvič uporabili leta 1988 na kalifornijski univerzi Berkeley, kjer sta psihologa Robert Levenson in James Gross skušala najti tiste prizore iz filmov, ki so v gledalcu lahko vzbudili le eno čustvo. Testirali so okoli 500 študentov in ugotovili, da je prav prizor iz filma Prvak izzval največ žalosti. Na lestvici najbolj žalostnih filmov je drugo mesto zasedel Bambi.

Zeffirellijev film je dosegel velik uspeh v kinematografih, pogosto ga predvajajo tudi po televiziji. Glavni adut filma je izvrstna igra mladega Ricka Schroderja, nagrajenega tudi z zlatim globusom. Po mnenju kritike gre za eno najboljših otroških vlog v zgodovini sedme umetnosti.