Leonardo DiCaprio igra Ricka Daltona, nekdanjega zvezdnika TV-serije v žanru vesterna, Brad Pitt pa je Cliff Booth, njegov dolgoletni dvojnik in prijatelj. Foto: EPA
Leonardo DiCaprio igra Ricka Daltona, nekdanjega zvezdnika TV-serije v žanru vesterna, Brad Pitt pa je Cliff Booth, njegov dolgoletni dvojnik in prijatelj. Foto: EPA

Film, ki ga promovirajo s sloganom "Deveti film Quentina Tarantina", je obenem prvi Tarantinov film, ki ga ne producira nekdanji hollywoodski mogul Harvey Weinstein, neslavni prvoobtoženi iz gibanja #jaztudi. Weinstein in Tarantino sta bila dolgoletna sodelavca in režiser je priznal, da je o Weinsteinovem neprimernem vedenju vedel dovolj, da bi lahko storil več, kot je. Weinsteina sta namreč spolnega nadlegovanja med drugim obtožili igralka iz Tarantinovih filmov Uma Thurman in tudi njegova nekdanja punca Mira Sorvino.

Zvezdnik in njegov dvojnik
Tarantinov novi film se skozi zgodbo podaja ravno v Hollywood, v čas morilskega pohoda Charlesa Mansona. Natančneje, dogaja se leta 1969 v Los Angelesu. Leonardo DiCaprio igra Ricka Daltona, nekdanjega zvezdnika TV-serije v žanru vesterna, Brad Pitt pa je Cliff Booth, njegov dolgoletni dvojnik in prijatelj. Tarantino je z obema zvezdnikoma že sodeloval, DiCaprio je bil sadistični sužnjelastnik v Djangu brez okovov (2012), Pitt pa ameriški vojak v Neslavnih barabah (2009).

Fiktivna lika se v filmu prepletata z resnično zgodbo umorov, ki so jih zakrivili privrženci Mansona, enega izmed najzloglasnejših množičnih morilcev preteklega stoletja, ki je umrl lani naravne smrti v 84. letu starosti. Margot Robbie bo upodobila Sharon Tate, nekdanjo ženo režiserja Romana Polanskega v visoki nosečnosti je bila ena od žrtev Mansonovega klana.

Margot Robbie bo upodobila Sharon Tate, nekdanjo ženo režiserja Romana Polanskega, ki je bila v visoki nosečnosti ena od žrtev Mansonovega klana. Foto: IMDb
Margot Robbie bo upodobila Sharon Tate, nekdanjo ženo režiserja Romana Polanskega, ki je bila v visoki nosečnosti ena od žrtev Mansonovega klana. Foto: IMDb

Losangeleška protikultura
Tarantino je napisal scenarij, režiral in produciral film, ki je nastal po navdihu odraščanja sredi od hipijevstva ponorele losangeleške protikulture. "Zelo se veselim tega, da bom povedal zgodbo o nekem Los Angelesu in Hollywoodu, ki ne obstajata več," je povedal o ustvarjanju filma. Že vnaprej je povedal, da njegov film ne bo biografski, temveč ansambelski film, ki torej temelji na predstavitvi posameznih likov in njihove medsebojne dinamike.

Nevarne plati igralskega poklica
Po napovedniku lahko sklepamo, da bo zgodba o Mansonovih zločinih morda bolj obstranska. Film bo vsekakor zelo taranatinovski, z dinamičnim dogajanjem, satiričnimi dialogi, stiliziranim prikazom nasilja, filmsko-literarnimi referencami in tudi, v žargonu, prebijanjem četrte stene. "Igralci morajo narediti veliko nevarnih stvari," razlaga DiCaprio kot Cliff v svoji "službeni" prikolici. A ne vemo še, kako daleč bo ta stavek tokrat popeljal. To nas lahko spomni na obtožbe Ume Thurman, ki je lani razkrila, da je Tarantino namerno ogrozil njeno življenje, "ko jo je prisilil, naj v filmu Ubila bom Billa sede v nevaren avtomobil".

V Tarantinovem slogu se bodo na platnu pojavili še številni drugi zvezdniki, med njimi so od nedavnega pokojni Luke Perry, pa Damian Lewis, Lena Dunham, Dakota Fanning in Bruce Dern. Zadnji bo upodobil resničen lik, lastnika zloglasnega ranča, na katerem so živeli Manson in njegovi privrženci.

25 let od Šunda
Ni še potrjeno, a zelo verjetno bo film doživel premiero maja na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je Tarantino osvojil zlato palmo pred natančno 25 leti za Šund. Bilo je nekoč v Hollywoodu bo v kinematografih sicer na ogled od 26. julija. Zadnji Tarantinov film, ki smo ga lahko videli, pa je vestern Podlih osem, ki je kljub zvezdniški zasedbi pri prodaji vstopnic pogorel.