Fukunaga (1977) je najbolj znan po režiji prve sezone serije Pravi detektiv, ki je na male zaslone prišla v letu 2014 in za katero si je prislužil emmyja, in po režiji vojnega filma v Netflixovi produkciji Beasts of No Nation (2015). Foto: Reuters
Fukunaga (1977) je najbolj znan po režiji prve sezone serije Pravi detektiv, ki je na male zaslone prišla v letu 2014 in za katero si je prislužil emmyja, in po režiji vojnega filma v Netflixovi produkciji Beasts of No Nation (2015). Foto: Reuters
Daniel Craig
V 25. filmu o Bondu, ki bo v kinematografe prišel v letu 2020, bo Daniel Craig petič – in tudi zadnjič, pravi – nastopil v tej vlogi. Foto: EPA

Film bodo v legendarnem londonskem studiu Pinewood začeli snemati v marcu naslednjega leta, svetovna premiera pa je napovedana za 14. februar 2020, le nekaj mesecev po sprva načrtovanem datumu, ki ga je "podrla" rošada na režiserjevem stolčku.

Cary Fukunaga, ki je pred tremi leti ogromno pohval požel za svojo vojno dramo Beasts of No Nation, bo v vlogi režiserja zamenjal Dannyja Boyla, ki se je avgusta službi odpovedal zaradi "umetniškega razhajanja" s producentoma (to sta seveda Barbara Broccoli in Michael G. Wilson) in zvezdnikom Danielom Craigom. (Mimogrede, v Beasts of No Nation je nastopal Idris Elba, ki bi ga mnogi na vsak način radi videli kot naslednjega Bonda, čeprav je sam govorice že večkrat zanikal.)

"Veseliva se sodelovanja s Caryjem," sta tvitnila producenta. "Zaradi svoje iznajdljivosti in raznolikosti je izvrstna izbira za naslednjo pustolovščino Jamesa Bonda."

Fukunaga je leta 2014 emmyja osvojil za režijo cele prve sezone serije True Detective: med drugim je na malih zaslonih z njo ustvaril velikopotezno, "filmsko" estetiko. V zadnjem času je za Netflix režiral več epizod humoristične nanizanke Maniac, v kateri nastopata Emma Stone in Jonah Hill.

Brez imena, Fukunagov celovečerni prvenec, so pred leti predvajali tudi v Kinodvoru. Gre za mešanico filma ceste, gangsterskega epa in tragične ljubezenske zgodbe. Na festivalu Sundance je leta 2009 pobral nagradi za najboljšo fotografijo in najboljšo režijo.

Kljub temu se Fukunagovo ime ni pogosto pojavljalo pri ugibanjih o najverjetnejši Boylovi zamenjavi. Poznavalci so zatrjevali, da bo službo dobil bodisi Bart Layton (American Animals) ali pa morda S. J. Clarkson, ki bo režiral naslednji del Zvezdnih stez. Na hipotetičnih stavnicah je visoko kotiral tudi Yann Demange, ki v kina pošilja film White Boy Rick; Demange je bil namreč močen kandidat v prejšnjem krogu izbiranj, preden je službo dobil Boyle.

Kaj se je v resnici dogajalo v zakulisju?
Studio MGM in produkcijska hiša Eon sta morala novega režiserja najti v kar najhitrejšem času; ker jima je to uspelo, se datum svetovne premiere ni premaknil za več kot tri mesece. Danny Boyle je scenarij napisal s svojim stalnim sodelavcem Johnom Hodgeem, s katerim sta spisala tudi antologijski Trainspotting. Sam scenarij je očitno dobil zeleno luč, saj se je predprodukcija premaknila na stopnjo iskanja Bondovega dekleta in zlikovca – potem pa je nenadoma prišlo do nepremostljivih "ustvarjalnih razhajanj".