Hitchcockov triler z izvirnim naslovom Vertigo je nastal po scenariju Aleca Coppela in Samuela A. Taylorja. Foto: IMDb
Hitchcockov triler z izvirnim naslovom Vertigo je nastal po scenariju Aleca Coppela in Samuela A. Taylorja. Foto: IMDb

Psihološki triler, ki ga je imel Hitchcock za svoj najbolj "oseben" film, načenja eno od njegovih priljubljenih tematik, obsedeno ljubezen. V središču zgodbe je upokojeni policist, zdaj zasebni detektiv John 'Scottie' Ferguson (igra ga James Stewart), ki dobi nalogo, da sledi Madeline (Kim Novak), ženi bogatega ladjedelca. Ta se namreč boji, da se ji meša in premišljuje o samomoru. Ferguson se v Madeline, eno najslovitejših Hitchcockovih "hladnih plavolask" zaljubi, a je pred samomorom ne zmore rešiti.

Režiser Alfred Hitchcock in glavna igralka Kim Novak na snemanju. Foto: IMDb
Režiser Alfred Hitchcock in glavna igralka Kim Novak na snemanju. Foto: IMDb

Obsedenost, krivda in žalovanje
Scottie se počuti krivega za njeno smrt, saj je ni mogel rešiti zaradi lastne vrtoglavice. Mesece pozneje spozna Judy Barton, žensko, ki je na las podobna Madeleine. Odvije se spletk polno dogajanje, v katerem se poskuša znajti akrofobični Scottie, razrvan od žalovanja in krivde.

Film iz leta 1958 je bil večkrat uvrščen na vrh lestvice najboljših filmov vseh časov, v filmsko zgodovino pa se je vpisal tudi zato, ker je bil v njem uporabljen trik s kamero, t. i. "dolly zoom". ki ponazarja protagonistovo akrofobijo. To počnejo z istočasnim približevanjem in odmikanjem kamere, ob čemer občinstvo izgublja občutek za globino.

Dramatični San Francisco
Hitchcockov triler z izvirnim naslovom Vertigo je nastal po scenariju Aleca Coppela in Samuela A. Taylorja, ki sta ga napisala po literarni predlogi romana D'entre les morts Francozov Pierra Boileauja in Pierra Ayrauda iz leta 1954. Vrtoglavica je znana tudi po dramatičnih kadrih mesta San Francisco.

Hitchcock je sicer režiral še druge kultne filme, kot so Sever - severozahod, Psiho, Mož, ki je preveč vedel, Tujca na vlaku, Pokliči M za umor, Dvoriščno okno in Ujeti tatu.