Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je na letošnjem 69. berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov. Foto: Produkcijska hiša Vertigo
Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je na letošnjem 69. berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov. Foto: Produkcijska hiša Vertigo

Film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske je tako dobil že več kot 25 nagrad, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Petrunija resnično osvaja svet
V tem mesecu bodo film prikazali na desetih mednarodnih festivalih, kjer bo imel približno 70 projekcij. "Kot kaže, je to šele začetek. Z več kot 25 nagradami lahko rečemo, da Petrunija resnično osvaja svet," so sporočili iz produkcijske hiše Sestre in brat Mitevski.

Na festivalu All About Freedom v Gdansku je film dobil denarno nagrado v višini 7000 evrov. Poljski distributer Aurora Films načrtuje, da ga bodo tam začeli prikazovati v prihodnjem letu.

Sorodna novica Bog obstaja, ime ji je Petrunija: finalistka za filmsko nagrado lux

Poleg tega je dobil nagrado za najboljši film na filmskem festivalu v Tuzli. Nagrajena je bila tudi igralska ekipa. Igralka Zorica Nusheva je bila nagrajena kot najboljša igralka na Makedonskem filmskem festivalu v Torontu.

Položaj ženske v 21. stoletju
Celovečerec je nastal v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške ter odpira številne teme, med njimi položaj ženske v 21. stoletju ter odnos med cerkvijo in državo.

Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija je na letošnjem 69. Berlinalu prejela nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov. Na festivalu v Pulju je prejela nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij. Med drugim pa je film dobil tudi nagrado kritikov na filmskem festivalu v Motovunu ter nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Videti pa jo je bilo mogoče tudi na letošnjem festivalu Kino Otok - Isola Cinema.

Slovenski koproducent projekta je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, za kostumografijo je skrbela Monika Lorber, za masko Mojca Gorogranc Petrushevska, tajnica režije je bila Petra Trampuž.