Patty Jenkins je po zaslugi Čudežne ženske 2 postala najbolje plačana režiserka v zgodovini. Foto: Reuters
Patty Jenkins je po zaslugi Čudežne ženske 2 postala najbolje plačana režiserka v zgodovini. Foto: Reuters

Patty Jenkins je med mnogimi hollywoodskimi režiserji, ki pozivajo ameriško vlado, naj kinematografom zagotovi finančno pomoč.

Njeno opozorilo po poročanju BBC sledi vedno bolj pogostim prestavljanjem filmskih premier. Kinematografi se bojujejo z obilico zapoznelih filmskih izidov. "Če bomo ustavili predvajanja, bo to nepovratno," je dejala v intervjuju za Reuters. "Lahko bi za vedno izgubili kinodvorane."

Sorodna novica Premiera nove bondiade preložena še četrtič, tokrat na april 2021

Pomanjkanje uspešnic
Kinodvorane po vsem svetu se finančno spopadajo z zaostrenimi ukrepi zaradi covida-19, obenem pa vlada še veliko pomanjkanje uspešnic, ki bi pritegnile občinstva.

Združenje lastnikov kinematografov v ZDA je v izjavi sporočilo, da bi lahko čas epidemije 69 odstotkov malih in srednje velikih kinematografskih družb prisilil v stečaj ali trajno zaprtje. Amerika je po prihodkih kinoblagajn največji filmski trg na svetu, Kitajska pa ga hitro dohiteva.

Zaradi ukrepov so hollywoodski studii prenehali vlagati v filme za kinematografe in se namesto tega obrnili na spletno pretakanje, še opozarja Patty Jenkins.

Sorodna novica Filmska recenzija: Čudežna ženska

"To se je zgodilo glasbeni industriji," je dodala. "Kje bi lahko sesuli celotno industrijo, zato da bi naredili nekaj, kar ne bi moglo biti donosno."

Naravnost na platforme za pretakanje?
Nekateri letošnji glavni hollywoodski filmi, med njimi tudi Mulan, so preskočili prikazovanje v kinematografih in šli naravnost na platforme za spletno pretakanje. Režiserka je odločena, da njeno nadaljevanje Čudežne ženske niti po naključju ne bo dostopno na spletnih platformah, če prej ne bo na ogled v kinih.

Superjunaški film, v katerem igra Gal Gadot, naj bi imel premiero na božični dan, kar pomeni šestmesečno zamudo od prvotnega premiernega datuma, ki je bil junija. Čudežna ženska je bil sicer prvi film o superjunakih po letu 2005 z žensko v glavni vlogi in prvi sploh z režiserko.