Ocenjujemo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 52 glasov Ocenite to novico!
Čudežna ženska
Za režiserko Patty Jenkins je Čudežna ženska šele drugi celovečerec, ki ga je režirala. Prvi je bil biografska drama Pošast, ki je oskarja prinesel Charlize Theron. Foto: IMDb
Čudežna ženska
Stevova tajnica se obregne ob stereotip, ki narekuje, da se junakinjo v manj vpadljivo pojavo "maskira" z očali. "Aja, ker potem pa ne bo več najlepša ženska, kar si jih kdaj videl." Foto: IMDb
Čudežna ženska
Hollywooda ne zanima aktivizem, zanima ga zaslužek - in uspeh Čudežne ženske je odprl vrata za nove mainstream projekte, ki bodo zgodbe žensk razumeli kot enakovredne zgodbam moških. Foto: IMDb
Čudežna ženska
V kino je vredno iti že samo zato, da vidite Robin Wright kot Amazonko v bojni opravi. Foto: IMDb
Čudežna ženska
Film nam ne prodaja odladne ideje, da bi bil v idealni svet, v katerem bi vladale ženske, samodejno rešen vseh konfliktov. Diana mora na lastni koži spoznati, da imajo ljudje sami v sebi - in to ne po krivdi Aresa - gon po (samo)uničenju in klico zla. Foto: IMDb
Čudežna ženska
Čudežna ženska je prvi samostojni film o superjunakinji po neuspešni Elektri (2005). Foto: IMDb

Filmska recenzija: Čudežna ženska

8. junij 2017 ob 15:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po površni, mimobežni predstavitvi, ki jo je lik Čudežne ženske dobil v kaotičnem spektaklu Batman proti Supermanu, smo se bali, da pri Warnerju ne bodo znali ravnati s svojo prvo veliko superjunakinjo. Po razmeroma zadržanem oglaševanju sodeč so se bali tudi sami.

A strah pred ponovitvijo "debakla Izganjalcev duhov" (ne govorimo o kakovosti filma, pač pa o množičnem apriornem odporu do njega) je bil odveč. Najbrž ste kje zasledili vest, da je Čudežna ženska samo v premiernem koncu tedna zaslužila več kot sto milijonov dolarjev in tako postala najdonosnejši film v ženski režiji v zgodovini - neceremonialno je povozila tako Petdeset odtenkov sive (r. Sam Taylor-Johnson) kot tudi večino predhodnih filmov o izvorih superjunakov (Thor, Iron Man, Prvi maščevalec: Stotnik Amerika, Batman Begins ...). To ni samo prazna statistika. Z razbijanjem stereotipa o tem, da ženske ne zmorejo posneti donosnega akcijskega blockbusterja - edinega žanra, ki velike studie še zanima -, se krha tudi pregovorni stekleni strop: zakaj ne iščemo režiserke za naslednjo Vojno zvezd? Za naslednji Jurski svet? Če je Somrak pokazal, da filmi, uperjeni predvsem v žensko občinstvo, lahko zaslužijo kupe denarja, je lik Diane Prince najzgovornejši dokaz, da ni treba, da je močna bojevnica samo "ena od fantov" (kot na primer Črna vdova ali Mystique). Hollywooda ne zanima aktivizem, zanima ga zaslužek - in uspeh Čudežne ženske je odprl vrata za nove mainstream projekte, ki bodo zgodbe žensk razumeli kot enakovredne zgodbam moških.

Čudežno žensko spoznamo na Themysciri, utopičnem otoškem domovanju plemena Amazonk. Mala Diana, hčerka kraljice Hipolite (Connie Nielsen), hrepeni po dogodivščinah in bojni slavi, mama pa jo zaman skuša zaščititi pred kruto resničnostjo sveta, ki leži onkraj njihovega odročnega paradiža. Kulisa Themyscire je čudovito zaraščen sredozemski otok in že kratki prizori vsakdanjega življenja - žensk, ki trenirajo, se družijo, vladajo - so v opaznem kontrastu z ekspozicijami "klasičnih" filmov o superjunakih. Posebej je treba omeniti vedno sijajno Robin Wright kot Dianino teto, slovito bojevnico Antiopo.

Idilo otoškega življenja prekine brodolomec Steve Trevor (Chris Pine), ki ga zdaj že odrasla Diana (Gal Gadot) potegne iz vode; "nadpovprečni primerek svoje vrste", kot si pravi, je prvi moški, ki ga je v življenju videla. Od Steva Amazonke prvič slišijo za grozote prve svetovne vojne, ki divja v Evropi. Diana, ki ne more preslišati klica dolžnosti - poslanstvo Amazonk je, da negujejo mir na svetu, jo je učila mama - sklene odpotovati s Stevom in poiskati Aresa, boga vojne, ki je po njenem mnenju kriv za vso morijo. Konča v temačnem Londonu leta 1918 v vsej njegovi predsufražetski veličini. Ne izstopa samo zaradi svojega meča in kratkega krilca, ampak zato, ker v zatohlo družbo zakoraka, kot da ima vso pravico, da je tam. (Lucy Davis je čudovita v vlogi Stevove tajnice Ette, a ji scenarij žal ne da priložnosti, da bi postala pomemben del zgodbe. K sreči ima čas vsaj za to, da sarkastično dvigne obrv ob butasti ideji, da bi Diano "zamaskirali" z očali. "Aja, ker potem pa ne bo več najlepša ženska, kar si jih kdaj videl.")

Čudežna ženska je klasični primer superjunakinje: neustrašna in srborita, a tudi sočutna oseba, ki ne more ignorirati krivice nad sočlovekom. Njena motivacija je nič manj kot mir na svetu. Nemogoče bi bilo ne navijati za tak neoporečno pozitiven lik, ko se vrže v bojni metež (in ko se infiltrira na formalno recepcijo z mečem, skritim na hrbtu večerneobleke). Steve Trevor je bolj življenjski in razdelan kot vsak stranski ženski lik v dosedanjih filmih o superjunakih; tudi kemija med igralcema je očitna (čeprav se film pazljivo vzdrži kakšne koli golote in seksualnosti). Pri tem Diana nikoli ne zdrsne v stereotipno vlogo podrejene ženske: Steve je tisti, ki ga je treba reševati, in tisti, ki z osuplim občudovanjem spremlja podvige protagonistke.

A ne pretvarjajmo se, da Patty Jenkins ne sledi preizkušeni, predvidljivi formuli žanra, s katerim ima opravka: zlikovci so stripovsko enodimenzionalni, v tretjem dejanju pa se za končni obračun pojavi še računalniško generirana pošast, ki jo je treba eksplodirati v pozabo. Prav zato ostaja Čudežna ženska dober film znotraj svojega žanra, a meja tega žanra ne presega (kompliment, ki ga marsikdo pripisuje denimo Nolanovemu Vitezu teme).

Veliko boljša osrednja antagonistka od Aresa bi bila psihopatska znanstvenica dr. Maru (Elena Anaya), ki pa ima z našo junakinjo en sam skupen prizor, in še takrat ne izmenjata nobenih besed. Vsekakor bi raje videli več nje kot pa Stevovih pribočnikov: Ewen Bremner kot ostrostrelec s posttravmatskim sindromom in Said Taghmaoui kot slepar sta popolnoma nepotrebna lika.

Posebni učinki - in bojni interludiji - so vse do zadnje etape uporabljani (razmeroma) zmerno, prizori z Dianinim lasom, ki iz zavezancev iztisne resnico, pa so celo zelo estetski. Akcijske sekvence so posnete dinamično, a pregledno, brez vrtoglavo kratkih rezov, ki v podobnih spektaklih po navadi samo zmedejo gledalca. V primerjavi z Marvelovim modelom Maščevalcev Jenkinsove ne zanimajo navezave in epizodne vlogice drugih likov iz stripovskega vesolja DC Comics, pač pa samo zgodba, ki jo ima pred seboj.

Osrednja tragedija lika Čudežne ženske je seveda v tem, da se lahko nasilje in vojne na svetu končajo le - z nasiljem in pobijanjem morilcev. Film nam ne prodaja osladne ideje, da bi bil idealni svet, v katerem bi vladale ženske, samodejno rešen vseh konfliktov. Diana mora na lastni koži spoznati, da imajo ljudje sami v sebi - in to ne po krivdi Aresa - klico zla in uničenja.

Čudežna ženska seveda ni popoln film, je pa film, ki odraščajočim mulcem, norim na stripovske spektakle, ponuja vzor - in to vzor, ki prvič po dolgem času ni alfasamec. Zastopanost je pomembna. Zakaj ne bi dekleta imela možnosti identifikacije z nepremagljivo bojevnico? Ob njej bo odrasla generacija, podobno, kot je denimo naša ob Supermanu Christopherja Reeva (ki mu trenutna inkarnacija lika, pa naj po Henry Cavill še tako postaven, ne seže do kolen).

Ocena: 4; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
Didl
# 08.06.2017 ob 17:09
Ma dejte nehat s temi feministnični vzgibi. Baš me boli ali je ženska ali moški, zanima me samo kakšen je film. Včasih smo gledali Xeno na TVju, pa se ni noben spotaknil ob tem in spraševal o vlogi žensk v seriji in v družbi. To današnje kvazi-liberalno konstantno razmišlanje skozi prizmo spolov, je že samo po sebi seksistično.
Enki
# 08.06.2017 ob 16:45
"Recenzistka" ne more iz svoje kože in, kot vsakič, ocenjuje film le iz vidika feministične militantne teologije.

zeh
ošas
# 08.06.2017 ob 17:09
Po prvih odstavkih polnih feminističnega nabijanja sem raje nehal brati.
Film si ogledam, če presodim, da bi mi bil lahko všeč pa ni važno ali je v glavni vlogi moški ali ženska.
Bubi
# 08.06.2017 ob 17:05
Konča v temačnem Londonu leta 1918 v vsej njegovi predsufražetski veličini.

Kolikor vem, je gibanje sufražetk obstajalo že krepko pred letom 1918, in sicer je bila t.i. National Union of Women's Suffrage Societies ustanovljena že leta 1897. Leta 1918 pa je bila ženskam v Britaniji prvič podeljena volilna pravica, ki se je sicer še omejila na ženske, starejše od 30 let in z določeno lastnino, leta 1928 pa se je spremenila v splošno.
Altknight
# 08.06.2017 ob 17:14
Fantje pa prosim brez "manspredanja" med ogledom tega filma.
MuDeL
# 08.06.2017 ob 17:45
Ma je treba vse zakomplicirat do amena.... WW je več kot soliden film, Izganjalke duhov so pa zanič. Nima nobena od teh stvari veze s spolom glavnega lika, no vsaj 95% ljudi ki si ga bo ogledalo se s tem ne bo ukvarjalo...
vnk
# 08.06.2017 ob 16:11
Čudežna ženska seveda ni popoln film, je pa film, ki odraščajočim mulcem, norim na stripovske spektakle, ponuja vzor - in to vzor, ki prvič po dolgem času ni alfa samec. Zastopanost je pomembna.

Lej, odpri svoj blog, pojdi na privat medij, briga me. Ampak dokler smo prisiljeni placevati RTV bom glasno protestiral ob slabo prevedeni ameriski liberalni ideologiji. Preseli se tja in pisi svoje nebuloze, a kaj ko tule lazje nam kri pijete, v Ameriki pa bi bilo treba preziveti na prostem trgu.
Billi
# 08.06.2017 ob 18:20
ah.. lepo med komentarji brat, da imajo tudi ostali poln k**** modernega "feminizma".

anyway... trailer zgleda kul. Bomo pogledali.
smeb
# 08.06.2017 ob 18:41
A treba res povsod nabijat o feminizmu itd. Pa koga briga. Film je več kot dober. Gal odigra odlično. To je vse. Isto velja za osebo ki je napisala ta članek, ITS ABOUT MOVIE!!!
Grof_von_Baron
# 08.06.2017 ob 18:14
Konča v temačnem Londonu leta 1918

Ta London bi si šel pogledat. Tega modernega, pisanega in bombastičnega s Sadikom Kaaaaaaaaanom na čelu bom pa preskočil.
tron
# 08.06.2017 ob 17:54
Ženske nimajo v sebi toliko testosterona kot moški. Briga njih pretepanje in reševanje sveta, takšni naivci smo moški, ženske ste bolj nežna bitja.
Za mene je to pravljca v pravljici. Sicer pa smo videli, da tri ženske policistke niso bile sposobne obvladati enega migranta na Švedskem.
Alio
# 08.06.2017 ob 16:40
Kot da se tukaj piše recenzije ne-ameriških filmov? WTH vnk...
el CARTEL
# 08.06.2017 ob 21:20
Čudežna ženska seveda ni popoln film, je pa film, ki odraščajočim mulcem, norim na stripovske spektakle, ponuja vzor - in to vzor, ki prvič po dolgem času ni alfasamec

mislim, da pubertetna mularija ne bo tako zelo navdušena nad samim feminizmom v filu (kot je to avtorica recenzije).
če bodo šli gledat film, bo to zaradi akcijskega spektakla in mogoče da masturbirajo kasneje na glavno igralko.
feminizem ne bo pustil vtisa na njih, garantiram

Ne izstopa samo zaradi svojega meča in kratkega krilca, ampak zato, ker v zatohlo družbo zakoraka, kot da ima vso pravico, da je tam.

to so neke skrite želje vsake feministke.
el CARTEL
# 08.06.2017 ob 21:17
je lik Diane Prince najzgovornejši dokaz, da ni treba, da je močna bojevnica samo "ena od fantov"

zgodbe žensk razumeli kot enakovredne zgodbam moških.

Pri tem Diana nikoli ne zdrsne v stereotipno vlogo podrejene ženske: Steve je tisti, ki ga je treba reševati, in tisti, ki z osuplim občudovanjem spremlja podvige protagonistke.


Čudežna ženska seveda ni popoln film, je pa film, ki odraščajočim mulcem, norim na stripovske spektakle, ponuja vzor - in to vzor, ki prvič po dolgem času ni alfasamec


moram priznati, da sem jaz te receznije začel brati le zaradi feminističnih nebuloz, ki se pojavljajo notri.
in ko sem videl "wonder woman" sem točno s tem namenom tudi prišel

nisem bil razočaran.

p.s. s čim se ukvarjajo ženske na zahodu lol
neutrino
# 08.06.2017 ob 20:13
Premalo, absolutno PREMALO LGBTHAZXBAXQTOAGTZLUK+ likov! Tudi ženska ni sama zmagala, ampak je potrebovala nekaj malega pomoči od moških.
Da sploh ne omenjam ljubezenske zgodbe! Kaj se to pravi!? V 21. stoletju se je glavna junakinja zaljubila v BELEGA MOŠKEGA?! Absolutno nezaslišano! Minimalno trikrat mešan spol bi moralo imeti pa kakšna mešanca med mulatko in vietnamcem.

Cinizem na stran - soliden film. Mi je bil prav všeč in je prava škoda, da je ta film uzurpirala cela SJW skupnost.
iztok
# 08.06.2017 ob 17:16
Poskus št. 2, prvi poskus moderatorju ni bil všeč. :)
Skratka, tekst je zanimivo podoben recenziji na strani BBC. Linka ne bom limal sem, ker to očitno zmoti ljudi na RTV.

No, se pa strinjam glede ocene filma, v vsej nedavni poplavi superjunakovskih filmov (dobrih in precej slabih) je tale dejansko kar dober.
el CARTEL
# 08.06.2017 ob 21:41
recenzijo sem moral prav še enkrat prebrati,
vrhunsko.

zabava me feminizem v njej.
kaka obsedenost, mati božja.

prav zabavno
komaj čakam naslednjo tvojo recenzijo ana, ne nas razočarat
el CARTEL
# 08.06.2017 ob 21:30
Včasih smo gledali Xeno na TVju, pa se ni noben spotaknil ob tem in spraševal o vlogi žensk v seriji in v družbi. To današnje kvazi-liberalno konstantno razmišlanje skozi prizmo spolov, je že samo po sebi seksistično.

EXPLAINED.

sam sem tudi kot mulc gledal xeno (maturbiral pa na eno od boginj - tisto z dobrimi nogami, na xeno nisem)

in v nobenem trenutku se nisem spraševal o vlogi žensk v družbi.
bila je abavna za gledati, pa še materiala za masturbiranje je bilo dovolj.
živel feminizem
Grof_von_Baron
# 08.06.2017 ob 20:18
Sicer ne vem, zakaj toliko pompa okrog tega filma. Kot da ni bilo posneto že malo morje filmov, v katerem 50-kilska ženska z lahkoto prebuta in pobije celo kopico dvakrat težjih tipov ter reši zadevo. Pa je kljub temu v resničnem življenju vsaka ženska v kateremkoli konfliktu z moškim osebkom nedolžna žrtev, ki jo je potrebno reševati.
Olorin
# 08.06.2017 ob 17:26
@Bubi
Joooj, daj ne tezi z eksaktnostjo, ne vidis, da je film narejen in opisan za ameriske pamze?

;)
dStroj
# 08.06.2017 ob 19:02
Feminizem se spet zlorablja za polemiziranje o filmih, s strani takozvanih feministk (socialistk) samih. Polemika seveda polni kino blagajne in hollywood siba dalje s polno paro.
oziris.va
# 08.06.2017 ob 18:52
Altknight
# 08.06.2017 ob 17:14

Fantje pa prosim brez "manspredanja" med ogledom tega filma.


Sem na hitrico bral in razumel "špricanja" ... :D
smeško 562
# 09.06.2017 ob 09:24
Me pa zanima ali bomo imeli tudi v Sloveniji posebne projekcije samo za ženske tako kot drugod po svetu. To bi bilo res fino.

hahaha a ni to kao film za vse? a za moške superjunake so tudi posebna predvajanja za moške'
STRIKE
# 08.06.2017 ob 20:29
Men je bi fajn film!

Pa ne maram tega žanra!
vsx1016
# 08.06.2017 ob 20:28
Idilo otoškega življenja prekine brodolomec Steve Trevor (Chris Pine)...

Kaj se beseda brodolom ne uporablja za plovila?
Nisem si ogledal filma, le trailer ampak koliko je videti je letalo strmoglavilo v morje 200 metrov od obale.
feminist
# 08.06.2017 ob 19:22
vzor, ki prvič po dolgem času ni alfasamec. Zastopanost je pomembna. Zakaj ne bi dekleta imela možnosti identifikacije z nepremagljivo bojevnico?

ene par let prepozno za tako "recenzijo" Ana, zal.
3rd reich feminizem se je zacel sesuvat z gamergate-om, dandanes pa je samo se en navaden "meme" na socialnih omrezjih.
MAN0
# 09.06.2017 ob 15:28
Snežinkica
# 08.06.2017 ob 18:52
Me pa zanima ali bomo imeli tudi v Sloveniji posebne projekcije samo za ženske tako kot drugod po svetu. To bi bilo res fino.

Muslimani ti bodo z veseljem ustregli, pa ne samo pri predstavah!
hehehe
windstorm
# 08.06.2017 ob 21:59
Gal je res vredna greha. Film pa zeh.
Grof_von_Baron
# 08.06.2017 ob 20:26
Zastopanost je pomembna. Zakaj ne bi dekleta imela možnosti identifikacije z nepremagljivo bojevnico?

Pa recimo, ker je ena od posledic te samoidetifikacije pri fantih, da si tiho, ko dobiš batine (ker "nepremagljivih" pač ni) in se pač ojačaš. Dvomim, da bo družba to mirno gledala pri dekletih.
elGringo
# 08.06.2017 ob 20:12
zeh... pa tud film je podpovprecen
dStroj
# 08.06.2017 ob 19:11
@Diotima123
Lej, odpri svoj blog, pojdi na privat medij, briga me, ampak ne teži nam s svojimi nebuloznimi komentarji.

A placujemo vsi javno televizijoA se ti zavedas razlike med javnim in zasebnim? Al ti je javni sektor/javno solstvo povsem skisalo mozgane?
pinkfranc
# 10.07.2017 ob 11:59
in ne temnopolt ...
pinkfranc
# 10.07.2017 ob 11:58
Čeprav sem velik ljubitelj DC franšize oz. ZF, po ogledu nisem bil glih ne vem kako navdušen ... sem pričakoval več, ker sem bral same dobre kritike ... pa ta njena moč mi je bila malce nelogična, v enem trenutku ranljiva na metke, v drugem je niti 100 ton betona ne naredi niti praske ... pa tudi klinc pa taka moč, če ob tem umirajo bližnji oz. morajo sami bit smrtonosne bitke, ob njih pa WW, ki svojo veliko moč pokaže šele, ko so že bajbaj? ... tudi ta naglasak WW mi nekako ni sedel, efekte pa sem tudi videl že boljše ... tista scena, ko teče na fronti po polju in z rokami zbija metek, mi je delovala preveč nerodno ... Gal je solidna, samo se mora veliko tudi še naučit, če je to sploh možno (ker to imaš ali pa nimaš), da bi lahko postala top igralka.

kar se pa feminizma tiče ... niti pomislil nisem na to pred ogledom filma ... danes, po takih člankih in debatah, pa imam tak občutek, kot oni črnec na zabavi v filmu "Get out", pa čeprav nisem ženska :)
oziris.va
# 13.06.2017 ob 10:01
Snežinkica
# 09.06.2017 ob 17:27

@MAN0

Preden bodo imeli Muslimani tukaj glavno besedo bo preteklo še precej vode, tako da mi raje že danes kar vi ustrezite.


Bomo videli. Jaz bom samo glavo izgubil, ti pa še marsikaj drugega.
smeško 562
# 09.06.2017 ob 09:42
Drugače pa je film absurdno beden, ne vem zakaj recenzorka tega ni opazila. Najbrž pod vplivom ideologije. Problem filma ni v tej vlogi superjunaka ženske. Problem filma po mojem mnenju je tekmovanje z moškimi superjunaki. Zgodba je praktično identična Herkulovi in ostalimi superjunaki, Prav tako film ne prikazuje ženskih dobrih lastnosti kot so sposobnost predvidevanja, čustva itd. Film ubistvu žensko zreducira na osebek ki ne zna drugega ko ubijati ljudi.
Grof_von_Baron
# 08.06.2017 ob 20:37
Pa tudi ne vem kako boste odraščajočim fantom, ki vse tole še jemljejo dokaj dobesedno pojasnili kognitivno disonanco med sporočili "ženske so nepremagljive bojevnice" in "nikoli ne udari punce". Mislim, da se še malo preveč zanašate na zadržanost nas, ki smo še odraščali v "patriarhiji" in da niste ravno dobro premislili vsega vnaprej. (tako kot v slučaju dopuščanja moških transov v ženskem športu).
baabu
# 08.06.2017 ob 18:08
http://www.urbandictionary.com/define.ph
p?term=manspreading
Snežinkica
# 09.06.2017 ob 17:27
@MAN0

Preden bodo imeli Muslimani tukaj glavno besedo bo preteklo še precej vode, tako da mi raje že danes kar vi ustrezite.
Snežinkica
# 09.06.2017 ob 12:50
"Čudežna ženska je odličen film. In to ne glede na to, če ga gledamo s feministične perspektive, kot oboževalec akcijskih spektaklov ali pa kot gledalci, ki pri filmu cenimo predvsem dobro zgodbo, zanimive like in samosvojo estetiko ter imamo radi, da je vse skupaj zapakirano z dobrim tempom dogajanja". Igor Harb, Vikend

WW ima na Rotten tomatoes oceno 93%.

Skratka, očitki avtorici recenzije o "feministični pristranskosti", so popolnoma neutemeljeni. Če kdo, so negativno pristranski do filma običajni "osumljenci", ki v svoji majhnosti ne prenesejo močnih ženskih junakinj na filmskem platnu, in zelo verjetno tudi v življenju ne.
dushevka
# 08.06.2017 ob 16:38
Jezni moški komentarji v 3, 2, 1,..
Diotima123
# 08.06.2017 ob 16:25
vnk: imaš problem? Lej, odpri svoj blog, pojdi na privat medij, briga me, ampak ne teži nam s svojimi nebuloznimi komentarji.
Snežinkica
# 08.06.2017 ob 18:48
Najbrž ste kje zasledili vest, da je Čudežna ženska samo v premiernem koncu tedna zaslužila več kot sto milijonov dolarjev in tako postala najdonosnejši film v ženski režiji v zgodovini

Kar je verjetno tudi razlog, da je Jenkinsova že podpisala za nadaljevanje WW in s tem dobila priložnost, da še dodela in popravi stvari, ki so tukaj pomanjkljive.

Čudežna ženska seveda ni popoln film, je pa film, ki odraščajočim mulcem, norim na stripovske spektakle, ponuja vzor - in to vzor, ki prvič po dolgem času ni alfasamec. Zastopanost je pomembna. Zakaj ne bi dekleta imela možnosti identifikacije z nepremagljivo bojevnico?


ABSOLUTNO!!! Rabimo več močnih filmskih junakinj in uspeh WW je tudi zagotovilo, da jih bomo dobili.
Snežinkica
# 08.06.2017 ob 18:52
Me pa zanima ali bomo imeli tudi v Sloveniji posebne projekcije samo za ženske tako kot drugod po svetu. To bi bilo res fino.
Snežinkica
# 08.06.2017 ob 18:35
WW ni film o ženskah ali za ženske, torej daleč od kakšnega resničnega feminizma, ga je pa naredila ženska in tudi glavna junakinja je ženska kar je očitno dovolj, da sproži jeremijade moških jokecev, za katere je že EDEN film o superjunakinji čisto preveč. Glede na rekordne zaslužke in dobre kritike filma očitno vseeno niso v večini, kar pomeni, da bomo v prihodnje videli še kakšen podoben film, morda tudi z malo bolj radikalno feministično agendo.
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Ocenjujemo
link
Marie NDiaye: Ladivine
24. april 2018 ob 08:29 Če iščete psihološko kriminalko prvega reda, potem ni treba dlje kot do prevoda zadnjega dela Marie NDiaye, francoske Senegalke, ki z romanom Ladivine nadaljuje tradicijo nejasnih pripovednih lokov, ...
Več novic ...
Kazalo