Film je nastal v slovensko-nemški produkciji, ekipo pa so sestavljali režiser in scenarist Metod Pevec, direktor fotografije Axel Schneppat, skladatelja Nino de Gleria in Mario Schneide ter drugi. Foto: FSF
Film je nastal v slovensko-nemški produkciji, ekipo pa so sestavljali režiser in scenarist Metod Pevec, direktor fotografije Axel Schneppat, skladatelja Nino de Gleria in Mario Schneide ter drugi. Foto: FSF
Metod Pevec se je na festivalu predstavil s filmom Pod njenim oknom.
Režiser Metod Pevec je prejel za svoje filme že številne mednarodne nagrade. Foto: www.filmfestival-goeast.de

Na nedavno končanem 24. filmskem festivalu Festroia v Setubalu je Pevčev film, ki je že dobil nagrade na raznih festivalih, prejel že svojo šesto nagrado. Sedemčlanska mednarodna žirija, ki ji je predsedoval francoski režiser poljskega rodu Andrzej Zulawski, je z nagrado za najboljši film nagradila češki film Povratne steklenice Jana Sveraka, posebno nagrado je namenila estonskemu filmu Razred režiserja Ilmarja Raaga, nagrado za najboljšega režiserja pa srbskemu avtorju Srdanu Goluboviću za njegov celovečerni film Past.

Obširen tekmovalni program
Tekmovalni del festivala je namenjen manjšim kinematografijam, kar pomeni, da prikazujejo filme iz držav, ki letno ne posnamejo več kot 30 celovečernih filmov. Letos je bilo predstavljenih precej filmov, ki so že na nekaterih predhodnih filmskih festivalih prejemali nagrade, med njimi so bili filmi Črni led iz Finske, Mirush iz Norveške, Sirena iz Rusije in Nemirna iz Izraela.

"Ljubljenec" občinstva
Estrellita – pesem za domov je do zdaj na filmskih festivalih prejela že šest nagrad. Silva Čusin je prejela vesno za najboljšo žensko vlogo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in posebno priznanje žirije na mednarodnem festivalu v Mannheimu-Heidelbergu. Na filmskem festivalu v Cottbusu je film je prejel nagrado dialog, na festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju pa specialno nagrado žirije zlato sonce. Igralec Marko Kovačevik je na istem festivalu dobil posebno priznanje. Tako kot v Setubalu pa so gledalci na filmskem festivalu v Trstu nagradili Estrellito, a z drugim mestom.

Vse zaradi stare violine
Gre za zgodbo o stari italijanski violini, ki je povod za nasilen obračun med protagonisti. Giblje se med skrajnostmi, pa naj gre za ljubezen, glasbo ali pohlep. V tem trikotniku glasbe, žalosti in ljubezni nastopajo Silva Čušin, mladi Marko Kovačevik iz Makedonije, Mediha Muslinović in Senad Basić iz Bosne, Karin Komljanec, Tadej Troha ter Ana Temeljotov.

L. Š.