Kim Wall je o ekscentričnem izumitelju Petru Madsenu pisala reportažo, ko je izginila. Foto: Reuters
Kim Wall je o ekscentričnem izumitelju Petru Madsenu pisala reportažo, ko je izginila. Foto: Reuters
Sorodna novica Sodišče izumitelju Madsenu potrdilo dosmrtno kazen za umor novinarke

Avtor serije The Investigation (Preiskava) je Tobias Lindholm, danski režiser in scenarist filma Krigen (Vojna) iz leta 2015, ki je bil deležen nominacije za tujejezičnega oskarja.

Predtem se je leta 2012 kot soscenarist podpisal pod film Jagten (Lov) z Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi. Med njegove odmevnejše televizijske stvaritve pa sodita še velika nordijska uspešnica, politična serija Borgen, pri kateri je bil dejaven kot eden izmed treh scenaristov, in Netflixova serija Mindhunter, pri kateri je režiral nekaj epizod.

Šestdelna serija Preiskava, za produkcijo katere stoji danska družba Miso film, sledi zapleteni preiskavi, ki jo je vodil Jens Møller, glava oddelka za umore københavnske policije, piše Variety.

Zadnja fotografija Kim Wall – na krovu podmornice Nautilus z Madsenom. Foto: Reuters
Zadnja fotografija Kim Wall – na krovu podmornice Nautilus z Madsenom. Foto: Reuters

Izlet z ekscentričnim izumiteljem
30-letno Kim Wall so nazadnje videli 10. avgusta 2018, ko se je s 47-letnim Madsenom vkrcala na njegovo doma narejeno podmornico Nautilus in izplula iz pristanišča v Københavnu. Novinarka, ki je pisala za vrsto največjih svetovnih medijev, naj bi z ekscentričnim izumiteljem opravila intervju za profil, ki ga je pisala o njem.

Njeno obglavljeno truplo in dele telesa so našli v zalivu nekaj dni in tednov pozneje, obtežene s kovinskimi predmeti v plastičnih vrečkah. Tožilstvo je sklepalo, da je Madsen Wallovo napadel, da bi potešil svoje sadistične spolne fantazije.

Obsodili so ga na dosmrtno zaporno kazen, kar pa na Danskem pomeni večinoma 15 let zapora. Tožilstvo je po sodbi sporočilo, da je dosmrtni zapor glede na "ostudnost umora" in "podroben načrt", ki ga je izdelal Madsen, upravičen. "Ni kazni, ki bi bila prehuda za tega moškega," je takrat po poročanju BBC-ja povedal tožilec Kristian Kirk.

Dansko-švedska igralska zasedba
Za zdaj je znano, da so v igralski zasedbi Søren Malling (iz serije Borgen), ki upodablja Møllerja, Pilou Asbæk (iz serije Igra prestolov) kot tožilec Jakob Buch-Jepsen ter Pernilla August in Rolf Lassgård (iz filma Krčenje), ki upodabljata novinarkine starše.

"Z odločitvijo za zgodbe o dogodkih iz resničnega sveta pride velika odgovornost," je dejal Lindholm. "Zato sem več kot hvaležen za vso podporo, ki sem je bil deležen, vključno z nekaterimi najbolj nadarjenimi in cenjenimi igralci na Danskem in Švedskem," je še dodal avtor serije.

Avtor serije Tobias Lindholm. Foto: EPA
Avtor serije Tobias Lindholm. Foto: EPA