Film Vsakdan ni vsak dan opisuje male stvari iz življenj šestih različnih ljudi. V določenem trenutku pa se njihove usode prepletejo in povežejo. Foto: ZFF
Film Vsakdan ni vsak dan opisuje male stvari iz življenj šestih različnih ljudi. V določenem trenutku pa se njihove usode prepletejo in povežejo. Foto: ZFF
Ubil sem svojo mamo
Ubil sem svojo mamo je polavtobiografska zgodba, v kateri Xavier Dolan natančno in poglobljeno raziskuje intenzivno razmerje med mladim fantom in njegovo materjo. Foto: ZFF

Prvi film Jochema de Vriesa je bil nagrajen za poetičnost v prikazovanju otroških potreb in zadreg, drugi za vešče "vodenje zgodbe in likov ter poigravanje s časom" režiserja Martina Turka.

Zlati voziček za Ubil sem svojo mamo
Za najboljši celovečerni igrani film ZFF-ja so razglasili kanadski film "J'ai tue ma mere" (Ubil sem svojo mamo) Xaviera Dolana, ki je tako dobil nagrado zlati voziček. V filmu mladi avtor samouk, ki je sam napisal scenarij za film, ga režiral in v njem odigral glavno vlogo, iskreno in pogumno portretira odnose v družini in tenko črto med ljubeznijo ter sovraštvom, gledalca pa spodbudi, da se zagleda vase, je izbiro obrazložila žirija.

Poleg tega gre za neverjetno svež in presunljiv primer ustvarjanja filma, odlična igra glavnih protagonistov pa dodatno prispeva k ozračju filma, je zapisala žirija. Xavier Dolan-Tadros ob nagradi prejme 5.000 evrov. Film Ubil sem svojo mamo je uvrščen tudi v program 20. festivala Liffe.

Posebno priznanje je med celovečernimi filmi dobil Libanon režiserja Samuela Maoza. Žirija ga je nagradila zaradi "dobro ustvarjenega ozračja s klavstrofobično izkušnjo ujetih v tanku, ki skoraj duši, in zaradi sporočila, da vojna uničuje vso človečnost v ljudeh".

Letos so podelili tudi pohvalo žirije v konkurenci celovečercev, prejel jo je film "Cea mai fericita fata din lume" (Najsrečnejše dekle na svetu) romunskega režiserja Radua Jude.

Posthumna nagrada Povedi
Zlati voziček za najboljši dokumentarni fim in 1.500 evrov so prisodili francosko-špansko-mehiškemu filmu "La vida loca" (Noro življenje) pokojnega Christiana Povede; nagrado bodo predali njegovi družini. Žirija ga je nagradila za smelost in pogum pri snemanju filma kakor tudi za empatijo do likov, o katerih je pripovedoval. Posebno priznanje je dobil južnokorejski dokumentarec Stari partner Čung-Rjoul Leea.

V programu "Kockice" je zlati voziček za najboljši hrvaški film in tisoč evrov dobil film Hladna fronta Uroša Živanovića o mladem paru na začetku skupnega življenja. O nagradah so odločale tri žirije: za celovečerni in kratki film, za dokumentarce in za "Kockice".

Na festivalu je tekmovalo okrog 50 filmov, ki so imeli približno 35.000 gledalcev, je na novinarski konferenci pred zaprtjem ZFF-ja in slovesno podelitvijo nagrad povedal direktor ZFF-ja Boris T. Matić. ZFF bo zunaj konkurence zaprl omnibus devetih zgodb "Zagrebačke priče".