Režiser Soderbergh, znan po filmih Seks, laži in videotrakovi, Solaris in Špicelj! ter seriji filmov o Oceanovih. Foto: EPA
Režiser Soderbergh, znan po filmih Seks, laži in videotrakovi, Solaris in Špicelj! ter seriji filmov o Oceanovih. Foto: EPA

Njegov film je dobil ustreznico v resničnosti, Soderbergh pa je bil imenovan za vodjo odbora Ameriškega ceha režiserjev (DGA) za varno nadaljevanje produkcije. Avtor mnogih slovitih neodvisnih filmov bo pomagal določiti, kdaj se lahko produkcije nadaljujejo, ko se bo pandemija dovolj zajezila, poroča spletna publikacija Indiwwire.

Kako se varno vrniti na snemanja?
Iz DGA so sporočili, da se bo odbor, ki ga vodi Soderbergh, posvetoval z vodilnimi epidemiologi in sodeloval tudi z različnimi hollywoodskimi cehi in sindikati, da bi določil, kdaj se bodo lahko delavci zabavne industrije varno vrnili na delo. "Čeprav nimamo odgovora, kdaj se bo produkcija nadaljevala, sprejemamo ukrepe za razreševanje vprašanja, kako smo lahko varni, ko se to zgodi," sta v izjavi zapisala predsednik DGA Thomas Schlamme in izvršni direktor Russell Hollander.

Odbor bo moral temeljito preučiti zadeve in podati priporočila cehu. Sestavili bodo obsežen vodnik, ki bo pomagal filmskim ekipam ob vrnitvi na delo.

Gwyneth Paltrow v filmu Kužna nevarnost. Foto: IMDb
Gwyneth Paltrow v filmu Kužna nevarnost. Foto: IMDb

Dvojec je za Indiewire povedal tudi, da bo imenovan še gledališki odbor, ki se bo osredotočil na spodbujanje varne vrnitve na odrske deske, katerih preživetje je zaradi množičnih zapiranj gledališč ogroženo.

Soderberghov triler Kužna nevarnost se je po skoraj desetih letih vrnil na lestvice najbolj gledanih filmov. Več igralcev iz filma, med njimi Kate Winslet, Matt Damon in Laurence Fishburne, je posnelo izobraževalne videe o socialnem distanciranju in drugih varnostnih nasvetih v času pandemije.

Znani epidemiolog Ian Lipkin, ki je bil zdravstveni svetovalec pri filmu, je konec marca povedal, da je eden od okuženih z novim koronavirusom. Ob tem je v izjavi za televizijo CNBC pozval, da bi bilo treba nujno vlagati v javno zdravstveno infrastrukturo, znanost in večji nadzor, da bi zagotovili, da se takšna pandemija ne ponovi.