Brad Pitt in Leonardo DiCaprio v prizoru iz filma Bilo je nekoč … v Hollywoodu, ki nosi letnico 2019. Foto: IMDb
Brad Pitt in Leonardo DiCaprio v prizoru iz filma Bilo je nekoč … v Hollywoodu, ki nosi letnico 2019. Foto: IMDb

Film je bil deležen 10 oskarjevskih nominacij, vključno z nominacijami za najboljši film, režijo in izvirni scenarij. Leonardo DiCaprio je bil nominiran za najboljšega igralca, Brad Pitt pa je prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca, kar je njegov prvi oskar za igro.

Sorodna novica Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

"Svež, igriv in pretresljiv odmik od filma"
Založnik HarperCollins je po pisanju Varietyja v torek naznanil, da je s Tarantinom podpisal pogodbo za knjižno izdajo. Vendar knjiga ne bo neposredno pripovedovala zgodbe o televizijskem igralcu Ricku Daltonu (DiCaprio) in njegovem kaskaderskem dvojniku Cliffu Boothomu (Pitt), kot smo ji sledili v filmu. Roman bo namreč razširil prvotno Tarantinovo zgodbo in ji dal "svež, igriv in pretresljiv odmik od filma" so zapisali pri HarperCollinsu v sporočilu za javnost. Romaneskna različica bo sledila življenjskima zgodbama dvojice tako naprej kot nazaj v času.

Roman bo sprva poleti izšel v obliki knjige z mehkimi platnicami kot izdaja Harper Perennial za množični trg, pospremili ga bosta še e-knjiga in digitalna zvočna knjiga. Jeseni pa bo sledila še tako rekoč razkošna izdaja v trdi vezavi.

Navdih v romanizacijah filmskih klasik
57-letnega Tarantina so za to potezo navdihnile romaneskne različice filmskih klasik. "V 70. letih so bile filmske romanizacije prve knjige za odrasle, ob katerih sem odraščal," je dejal. "In še danes gojim izjemno naklonjenost do tega žanra. Kot ljubitelj romanizacije filmov s ponosom najavljam Bilo je nekoč v Hollywoodu kot svoj prispevek k temu pogosto marginaliziranemu, a oboževanemu literarnemu podžanru. Prav tako sem navdušen nad nadaljnjim raziskovanjem svojih likov in njihovega sveta v literarnem prizadevanju, ki bo lahko (upam) stalo ob boku svojega kinematografskega kolega," je še dodal.

Quentin Tarantino na letošnji podelitvi oskarjev. Foto: Reuters
Quentin Tarantino na letošnji podelitvi oskarjev. Foto: Reuters

... in še napoved Tarantinovega stvarnega romana
Ni pa to edina knjiga, za katero je Tarantino podpisal pogodbo z založbo HarperCollins, ki je pravzaprav ena izmed petih največjih založniških hiš na svetu za anglofonske izdaje. Druga njegova knjiga, ki bo izšla pod njenim okriljem, bo dokumentarni roman Cinema Speculation, ki se bo poglobil v kino 70. let preteklega stoletja in bo vključeval eseje, kritike in Tarantinove osebne zapise.

"Literarni talent Quentina Tarantina je očiten že od njegovih prvih scenarijev, toda videti, kako spretno obdaruje svoje like z življenjem na knjižnih straneh in kako nenehno preseneča bralca ‒ tudi tistega, ki film pozna na pamet ‒ pomeni videti mojstrskega pripovedovalca, ki bo preizkusil novo obliko in jo naredil za svojo," je navdušeno sporočil Noah Eaker, podpredsednik in izvršni urednik HarperCollinsa.