Timothée Chalamet je pravzaprav res precej podoben mlajšemu Dylanu. Foto: AP
Timothée Chalamet je pravzaprav res precej podoben mlajšemu Dylanu. Foto: AP

"Zgodba se bo začela v času, ko 19-letni Dylan pride v New York," na podlagi "virov, blizu produkciji" poroča revija Rolling Stone. "Velik poudarek bo tudi na folk sceni tistega časa." Kot liki se bodo v filmu torej pojavili tudi Pete Seeger, Joan Baez, takrat že hospitalizirani Woody Guthrie in drugi ključni kantavtorji tistega časa.

Bob Dylan menda ne samo odobrava projekt, ampak je celo "aktivno vpleten" v njegovo predprodukcijo, navaja isti vir. Za medije sicer niti Dylan niti Chalamet nista hotela dati nobene izjave ali potrditve.

Uradno film še nima naslova, njegov delovni naslov pa je Going Electric, kar je verjetno referenca na to, kakšno revolucijo je povzročil Dylanov prehod od akustične k električni kitari.

Mangold je že leta 2017 v nekem intervjuju potrdil, da išče primerno idejo za film z glasbeno tematiko: nadaljevati je hotel žanr, v katerem se je preizkusil s Hojo po robu (2005), biografsko zgodbo o ljubezni med Johnnyjem Cashem in June Carter. "Imel sem že nekaj idej in pristopil h glasbenikom. Kleč je vedno v tem, da morda ne bodo pripravljeni na tovrstno obravnavo. Sploh pa, ali nam lahko njihova zgodba pove kaj izvirnega? Ni dovolj, da so napisali izjemne komade ali spremenili zgodovino glasbe. Absolutno, nujno potrebuješ tudi zgodbo. Obstaja sicer ogromno takih fascinantnih zgodb, toda ali mi jih bodo pustili uporabiti za film?"

Bob Dylan na tiskovni konferenci v Parizu leta 1966. Foto: AP
Bob Dylan na tiskovni konferenci v Parizu leta 1966. Foto: AP

V letih, ki so minila od Mangoldove dileme, so biografski filmi o glasbenikih postali eden najbolj vročih trendov v industriji. Rahlo cenzurirane in estetizirane sage tipa Bohemian Rhapsody in Rocketman med drugim mladim občinstvom predstavljajo kultno glasbo prejšnjih desetletij. Klasične Dylanove biografije še nismo dobili, obstaja pa manj konvencionalna: leta 2007 je Todd Haynes režiral film I'm Not There, v katerem je Dylana igralo šest igralcev, tudi Cate Blanchett. (Še pred tem je Martin Scorsese režiral dokumentarec No Direction Home, posvečen predvsem Dylanovemu ogromnemu vplivu na glasbo in kulturo.)

Chalameta bomo v teh dneh pri nas lahko videli v težko pričakovani novi adaptaciji klasike Čas deklištva, še pred koncem leta pa v novem filmu Wesa Andersona, The French Dispatch. Svoje očitno zelo natrpano leto bo zaključil z vlogo v novi adaptaciji kultne klasike Dune (Peščeni planet), ki jo režira Denis Villenueve; film prihaja 18. decembra letos.