Zlati globusi veljajo za najvidnejše predhodnike oskarjev v vsakoletni sezoni podeljevanja hollywoodskih nagrad. Foto: Reuters
Zlati globusi veljajo za najvidnejše predhodnike oskarjev v vsakoletni sezoni podeljevanja hollywoodskih nagrad. Foto: Reuters

Kjersti Flaa, ki se kot poročevalka posveča področju razvedrila, je na zveznem sodišču v Los Angelesu vložila tožbo. Norvežanka trdi, da so ji kljub poročanju o dogajanju v Hollywoodu za več vidnih norveških medijev že večkrat zavrnili članstvo v Hollywood Foreign Press Association (HFPA). V tožbi navaja, da organizacija nenehno zavrača nove kvalificirane kandidate, kot je ona, katerih delo konkurira delu obstoječih članov, poroča Associated Press.

Velike gospodarske koristi, ki jih prinaša članstvo
Organizaciji očita razporejanje tujih trgov med svoje člane, od kandidatov za nove člane pa zahteva, da se obvežejo, da ne bodo pisali za nobeno publikacijo, za katero piše kateri izmed članov ali pa kateri članov velja za tekmeca te določene publikacije. Prav tako naj bi HFPA zavračal kandidate, ki bi lahko konkurirali na trgu, ki je v domeni katerega izmed njegovih članov. "Kvalificirani kandidati za sprejem v HFPA so praktično vedno zavrnjeni, ker večina od 87 članov ne želi deliti ali zmanjšati velikih gospodarskih koristi, ki jih dobijo kot člani," po poročanju AP-ja piše v tožbi.

Sorodna novica Zamaknjeni tudi zlati globusi, s katerimi se vsako leto začne sezona podeljevanja nagrad

Združenje dopisnikov se je že odzvalo z izjavo, da se zdi "tožba skladna z nenehnimi izsiljevalskimi poskusi gospe Flaa, da jo HFPA izplača in jo takoj sprejme v svoje vrste pred zaključkom običajnega letnega volilnega postopka, ki velja za vse preostale kandidate. HFPA je zavrnil plačilo odkupnine in gospe Flaa pojasnil, da ji zastraševanje ni prineslo članstva."

Studii, ki gredo prek svojih meja
Kjersti Flaa v tožbi navaja še, da člani skupine uživajo velike ugodnosti v primerjavi s svojimi kolegi, ki opravljajo isto delo, vendar niso člani te organizacije, še posebej v sezoni podeljevanja nagrad v Hollywoodu. Prav zlati globusi so v ospredju zgodnjih mesecev te sezone in veljajo za najvidnejše predhodnike oskarjev.

V tožbi nadalje beremo še, da "gredo studii prek svojih meja, ko gre za to, da ugodijo članom HFPA-ja in jih vabijo, da se udeležijo vseh prireditev industrije, dogodkov in projekcij ter – kar je najpomembneje – da članom HFPA-ja ponudijo svoje vrhunske producente, režiserje, igralce in druge talente na voljo za ekskluzivne intervjuje". Tožba navaja, da mora status HFPA-ja kot plačila davkov oproščene kalifornijske družbe vzajemnih koristi, da koristi vsem članom razreda delavcev, ki jih predstavlja. "Vendar ne stori ničesar takega, ker njeni člani niso pripravljeni deliti ogromnih gospodarskih koristi, ki jih članstvo zagotavlja," še piše v tožbi.

Kjersti Flaa želi doseči, da Kalifornija uveljavi pravico do poštenega postopka, ki velja za plačila davkov opravičene družbe vzajemnih koristi, kakršna je HFPA, da se podzakonski akti skupine razglasijo za nezakonite in da se njej povrne gospodarska škoda, ki jo je lahko utrpela zaradi odrečenega ji članstva. Pri HFPA-ju so v izjavi zapisali še, da kot organizacija "resno jemljejo svoje obveznosti ter svojo predanost tujemu novinarstvu in filantropiji ter se bodo odločno branili pred temi neutemeljenimi trditvami".