Alejandro Jodorowsky, pisatelj, režiser, igralec in psihomag se je leta 1929 rodil v pristaniškem mestecu Tocopilla, na severu Čila. Foto: EPA
Alejandro Jodorowsky, pisatelj, režiser, igralec in psihomag se je leta 1929 rodil v pristaniškem mestecu Tocopilla, na severu Čila. Foto: EPA

"Svet je bolan. Narediti moramo slike terapije," je o svojem filmskem delu po pisanju Indiewire povedal Jodorowsky. "Če umetnost ni zdravilo za družbo, je strup."

Retrospektiva, njen del tudi Krt in Sveta gora
Poleg novega filma o terapiji bodo na pretočni platformi pripravili še njegovo retrospektivo, od 1. avgusta si bo mogoče ogledati pet njegovih starejših filmov, novi pa bo spletno dostopen 7. avgusta, poroča publikacija Indiewire.

Retrospektivo bodo sestavljali filmi, s katerimi se je režiser slovito vpisal v zgodovino filma, to so Krt, Fando in Lis, Sveta gora, La danza de la realidad in Poesía sin fin. Obenem bodo 8. avgusta v okviru dogajanja gostili tudi virtualno mojstrsko delavnico z Jodorowskim.

Film o psihomagiji bo na DVD-ju izdal ABKCO Films. 21. avgusta bodo izdali novi film in še restavrirane klasike Jodorowskega. Postopek restavriranja je režiser sam nadzoroval, delali so z izvirnimi 35-milimetrskimi elementi. DVD-ji bodo na voljo v posebnem paketu, v katerem bodo še intervjuji z njegovimi soustvarjalci, knjiga o njegovi umetnosti in njegov kratki film Le Cravate, ki je nastal po literarni predlogi Thomasa Manna.

Film, ki razbija ločnico med resničnostjo in performansom
Psihomagija: Umetnost celjenja
je po pisanju ABKCO Films "intimno raziskovanje teorije vizionarskega režiserja o terapiji travm. Njegov edinstven koncept zdravljenja koristi uprizoritveno umetnost kot sredstvo za boj proti globokemu, izčrpavajočemu psihičnemu trpljenju."

Film razbija ločnico med resničnostjo in performansom. Jodorowsky na temeljih filozofije, psihologije, etnologije in svetovnih religij deluje z ljudmi, ki se želijo razrešiti in preseči svoje težave z uporabo radikalne performativne umetniške terapije, so še zapisali.

Alejandro Jodorowsky, Čilenec judovskega rodu, je zaslovel leta 1970 z nadrealističnim vesternom Krt (El Topo). Za tem je režiser, ki je začel v avantgardnem gledališču, ob finančni pomoči Johna Lennona posnel 'underground' uspešnico Sveta gora.