Brian Dennehy (1938–2020). Foto: EPA
Brian Dennehy (1938–2020). Foto: EPA

Zaslovel je v vlogi šerifa majhnega mesta, ki preganja veterana vietnamske vojne Johna Ramba v prvem delu slavne franšize Prva kri leta 1982. Tudi pozneje je igral največkrat stranske, a zapomnljive vloge zvenečih filmov. Med drugim smo ga videli v Gorky Park (1983), Silverado (1985), Kokon (1985), F/X (1986), Nedokazana krivda (1990), Luhrmannovi predelavi Shakespearove tragedije Romeo + Julija (1996), Tomažek (1997), v zadnjih letih pa v Grebenu rešenih (2015). Gledalci animiranega filma Ratatouille (2007) bodo njegov glas vselej povezovali z očetom podgane Remy s kuharskimi težnjami.

"S težkim srcem sporočamo, da je naš oče, Brian, umrl naravne smrti, ki ni bila povezana z novim koronavirusom. Polnega življenja, neverjetno radodarnega, ponosnega in predanega očeta in dedka bomo pogrešali žena Jennifer, družina in številni prijatelji," je tvitnila njegova hči Elizabeth Dennehy.

Na začetku kariere je med drugim leta 1978 z Burtom Reynoldsom in Krisom Kristoffersonom nastopil v komediji Semi-Tough, v Foul Play (1977) pa je igral s Chevyjem Chasom in Goldie Hawn.

Na malih zaslonih je igralec, ki je bil šestkrat nominiran za emmyja, nazadnje nastopil kot Dominic Wilkinson v NBC-jevem Črnem seznamu. Videli smo ga tudi v Dobri ženi in finalu The Big C.

Vloga, s katero je zaokrožil svet. V filmu Rambo leta 1982. Foto: IMDb
Vloga, s katero je zaokrožil svet. V filmu Rambo leta 1982. Foto: IMDb

Bil je dobitnik zlatega globusa in nagrade, ki jo podeljuje Ameriški igralski ceh – oba je prejel za glavno vlogo Willyja Lomana v seriji Smrt trgovskega potnika, v kateri je obudil vlogo klasike Arthurja Millerja, ki jo je na odru uprizarjal leta 1991. New York Times je televizijsko vlogo označil za "nastop njegove kariere". Bil je tudi dobitnik dveh tonyjev, leta 2011 pa je bil vključen v gledališko dvorano slavnih.

Rodil se je leta 1938 v Bridgeportu v Connecticutu. Leta 1958 se je pridružil marincem in pet let služil na Okinavi. Zatem je na univerzi Columbia študiral zgodovino, študij dramske umetnosti pa zaključil na Yalu. Sprva se je preživljal s prevozništvom, bil je mesar in borzni posrednik, vzporedno pa se je začel posvečati igralstvu, najprej v gledališču, pozneje še v filmu.

Za njim žalujejo žena Jennifer Arnott, njuna otroka Cormac in Sarah ter hčere iz prejšnjega zakona Elizabeth, Kathleen in Deirdre.